Cele mai citite
 


UNOPA: Persoanele seropozitive din România reclamă încălcarea dreptului la viaţă şi la integrare socio-profesională în anul 2010
luni, 21 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 120 de persoane seropozitive din 27 de judeţe ale ţării s-au reunit la Sinaia, în perioadă 18-20 februarie, cu ocazia Forumului Naţional al Persoanelor Seropozitive din România 2011, informează un comunicat al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Evenimentul face parte din proiectul 'Integrarea socio-profesională a persoanelor seropositive din Romania', proiect cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Dezbaterile s-au axat atât asupra problematicii integrării socio-profesionale, dar şi asupra accesului la tratament, servicii medicale şi protecţie socială. S-a analizat situaţia persoanelor seropozitive în anul 2010 şi perspectivele pentru anul 2011.
Concluziile au fost unele îngrijorătoare, pentru că peste 40% din persoanele seropozitive prezente la eveniment au fost puse în situaţia de a întrerupe tratamentul antiretroviral în anul 2010. Situaţia s-a datorat imposibilităţii spitalelor de a asigură accesul continuu şi neîntrerupt la tratamentul ARV. În lipsă tratamentului şi a unor îngrijiri adecvate s-a reliefat clar faptul că nu se mai poate vorbi de integrarea profesională a persoanelor seropozitive, deşi în ultimii ani se făcuseră paşi importanţi în această direcţie.
O altă concluzie a fost faptul că accesul la drepturile cuvenite prin sistemul de protecţie socială a fost mult întârziat din lipsă fondurilor la autorităţile locale şi din cauza abuzurilor realizate de autorităţi în anul 2010, care au concediat peste 300 de asistenţi personali ai persoanelor seropozitive în mai multe judeţe ale ţării, motivând lipsă fondurilor.
'Fără tratament nu mă mai pot gândi la nimic altceva, fără tratament nu mă pot duce la un loc de muncă. Şi chiar când a fost tratament, ne chemau din trei în trei zile la spital că să-l ridicăm. Simt cum toate spaimele de demult, pe care le uitasem, revin acum, simt cum devin neputincioasă în faţă virusului şi îmi dau seamă că statul îmi încalcă astfel dreptul la viaţă. Cu tratament am ajuns şi sunt bine la cei 22 de ani ai mei şi aş putea foarte bine să ajung să-mi cresc nepoţii. Fără tratament nu pot decât să mă gândesc continuu că voi muri curând' a declarat în cadrul dezbaterilor o tânără seropozitivă participantă la eveniment.
Alături de persoanele seropozitive au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi medici.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău:Prima promoţie de asistenţi medicali comunitari din programul de incluziune socială al UNICEF, gata de muncă Un număr de 35 de asistenţi medicali comunitari au finalizat, marţi, cursurile speciale organizate pentru derularea în judeţul Bacău a unui amplu proiect de ,,Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii', susţinut de UNICEF România şi Consiliul Judeţean şi cofinanţat...
Peste 40% dintre persoanele seropozitive au fost nevoite să întrerupă tratamentul în 2010 Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Peste 40% dintre persoanele seropozitive prezente la Forumul Naţional al Persoanelor Seropozitive din România, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii, au fost puse în situaţia de a întrerupe tratamentul antiretroviral în anul 2010, din cauza imposibilităţii spitalelor...
Caraş-Severin: Proiect pentru integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive Proiectul 'Integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive din România' cofinanţat din Fondul Social European, continuă şi în 2010 pentru cei circa 200 de bolnavi de HIV/SIDA din judeţul Caraş-Severin.
Vodafone Romania colaborează cu furnizorii săi pentru a creşte nivelul standardelor de securitate şi sănătate în muncă Vodafone România colaborează cu partenerii şi furnizorii săi de servicii pentru a creşte nivelul de securitate în muncă şi a dezvolta standarde comune de securitate şi sănătate, prin adopţia unui program dedicat, intitulat Health & Safety.
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...