Cele mai citite
 


Timişoara, campioană la prelevări de organe
luni, 21 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Timişoara devine campioană naţională la prelevări de organe de la persoane aflate în moarte cerebrală, duminică efectuându-se cea de-a opta astfel de intervenţie din 2011, la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă din municipiu.
'Este vorba despre o femeie în vârstă de 60 de ani din judeţul Caraş-Severin, care a fost internată la spital, sâmbătă seară, în urma unui accident vascular cerebral. În această dimineaţă, a fost declarată în moarte cerebrală. Deoarece, pentru femeie nu se mai putea face nimic, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea rinichilor şi a ficatului', a declarat asist. med. Dan Ilincariu, coordonator Transplant al Spitalului Judeţean.
La Timişoara au ajuns şi două echipe de specialişti din Bucureşti şi Cluj, care vor prelua organele prelevate, rinichii urmând să fie transportaţi la Cluj, iar ficatul în Capitală.
Anul trecut, la Spitalul Judeţean Timişoara au avut loc 15 prelevări de organe, astfel că 14 persoane din ţară, care se aflau pe lista de transplant de rinichi au primit o nouă şansă la viaţă, alte şapte au beneficiat de ficat, iar două au primit câte un cord în urma transplanturilor efectuate la institutul de la Târgu Mureş.
Numărul prelevărilor de organe efectuate la Timişoara de la începutul anului a depăşit dublul prelevărilor din întreg anul 2009 şi se apropie de egalarea numărului intervenţiilor de acest gen din 2010. Cel mai tânăr pacient de la care s-au efectuat prelevări de organe vitale a fost un copil de 4 ani din Lugoj, victimă a unui accident rutier. În anul 2009 la Spitalul Judeţean Timişoara s-au înregistrat doar trei prelevări de organe, dar, anul trecut, 15 aparţinători şi-au dat acordul pentru prelevarea de organe.
Scepticismul celor care credeau, până în urmă cu doi ani, că prelevarea de organe de la persoanele aflate în moarte cerebrală va rămâne un subiect tabu în faţa familiilor acestora, a fost învins de deschiderea aparţinătorilor decedaţilor faţă de şansa la viaţă pe care le-o pot da altor bolnavi.
În cadrul unei dezbateri cu tema 'Acord prezumat versus acord informat', organizate la Timişoara de secretarul Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, dr. Horia Cristian, în 2009, prof. Ovidiu Golea, şeful Centrului de Hemodializă al Spitalului Judeţean Timişoara, remarca faptul că populaţia nu este pregătită pentru a accepta o astfel de evidenţă şi că 'nu tot ceea ce vine de la Vest trebuie să luăm de bun'.
Prof. dr. Viorel Bucuraş, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara, unicul chirurg care efectuează transplanturi renale în zona de vest a ţării, a declarat, pentru AGERPRES, că pe lista de aşteptare sunt peste 2.500 de pacienţi în toată ţara, pentru care unica speranţă este transplantul unui organ.
'Aş vrea să văd inversat raportul dintre donatorii vii şi cei aflaţi în moarte cerebrală. În prezent, operăm mai mult cu câte un organ-pereche (rinichi, ochi, celule osoase), prelevat de la persoane vii, de obicei, de la rude. Dar, problema cea mai mare este cu organele unice (inimă, ficat) pe care nu le poţi lua de un om viu. De la un singur donor aflat în moarte cerebrală se pot preleva şapte organe plus ţesuturi, cu care putem salva tot atâtea vieţi', a spus Bucuraş.
Din punct de vedere 'economic', medicii au arătat că un transplant, deşi costisitor, este mai 'rentabil' decât tratamentul de durată al suferindului, costurile fiind amortizate în trei ani. Astfel, dacă un transplant costă circa 20-30.000 de euro, în cel de-al doilea an de viaţă, costurile cu medicaţia scad până la 50%, în timp ce costurile pentru un an, aferente unui dializat sunt de 12.000 de euro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O nouă prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de duminică spre luni, ficatul şi rinichii de la o tânără din Arad, care suferise un accident vascular cerebral.
Timiş: Prima prelevare de ţesut osos din acest an, la Spitalul Judeţean Timişoara Timişoara, 22 feb /Agerpres/ - O echipă de chirurgi de la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi Cluj, au efectuat, marţi dimineaţă, cea de-a noua prelevare de organe din acest an, în cadrul căreia s-a...
Timiş: O nouă prelevare de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de marţi spre miercuri, ficatul şi rinichii de la o pacientă ce intrase în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular...
Timiş: Prelevare de rinichi şi ficat de la victima unui accident rutier O echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara va preleva, vineri după-amiază, rinichii şi ficatul de la un tânăr de 23 de ani, victima unui accident rutier din care nu a mai putut fi salvat.
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...