Cele mai citite
 


Savanţii au găsit explicaţia de ce unii oameni se trezesc cu greu dimineaţa
duminică, 20 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 20 feb /Agerpres/ - Cercetători de la Northwestern University, statul american Illinois, au descoperit un nou mecanism asociat cu ceasul biologic la musculiţe, o descoperire ce favorizează explicaţia de ce unii oameni se trezesc dimineaţa mai greu decât alţii, potrivit ultimei ediţii a revistei Nature.
Potrivit acestora, lipsa unei gene denumite 'douăzeci şi patru' duce la o perturbare a ritmului în ciclul de veghe şi somn la musculiţe.

Această genă codifică proteina numită PER, care, la rândul său, reglează ritmul circadian. În lipsa respectivei gene, proteina se găseşte în neuroni în cantităţi mici şi ca rezultat trezitul dimineaţa devine o problemă.

În opinia cercetătorilor, un model asemănător poate acţiona şi în cazul oamenilor, deoarece, după cum explică ei, ceasul biologic atenţionează orice organism atunci când e timpul să se pregătească de răsăritul Soarelui.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O singură noapte fără somn poate afecta serios genele legate de ritmul circadian al organismului Genele care controlează ceasul biologic celular sunt afectate chiar şi după trecerea unei singure nopţi fără somn, ceea ce poate duce la declanşarea unor boli grave, conform unui studiu realizat de cercetători suedezi de la Universitatea Uppsala şi de la Institutul Karolinska, ce este publicat în ultimul...
În diabet este implicată şi reglarea ceasului biologic Tulburările de somn cresc riscul dezvoltării unui diabet: s-a stabilit că o genă care joacă un rol esenţial în reglarea ceasului biologic este implicată în forma cel mai des întâlnită a bolii, arată un studiu franco-britanic, citat de Le Point.
Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu) O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.
Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele...
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
Un grup de cercetători confirmă legătura dintre decesele provocate de aritmie şi ceasul biologic Un grup de cercetători a confirmat existenţa unei legături între decesele subite cauzate de problemele de ritm cardiac şi ceasul biologic care reglează organismul mamiferelor, punând în evidenţă un prim mecanism molecular, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista de specialitate Nature, preluat...