Cele mai citite
 


Nou protest al angajaţilor Spitalului Caritas faţă de intenţia MS de a transforma unitatea medicală în cămin de bătrâni
luni, 21 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Caritas au protestat, luni, pentru a treia oară, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii (MS) de a transforma unitatea în cămin pentru bătrâni.
Angajaţii susţin că nimeni nu a discutat cu ei nici măcar după cele două proteste, nimeni nu a venit să le explice ce se va întâmpla unde vor fi repartizaţi.
Veronica Manea, preşedinte executiv Sanitas, de la Spitalul Caritas, a declarat că protestatarii doresc să afle ce se va întâmpla cu angajaţii şi mai ales cu bolnavii.
'Am întocmit un memoriu pe care îl vom înainta azi sau mâine Primăriei Generale şi Ministerului Sănătăţii, memoriu care este semnat de toţi angajaţii unităţii şi la care am ataşat şi o listă cu o parte dintre cetăţenii care locuiesc în sectorul 3 şi care au dat semnături pentru păstrarea spitalului', a spus Veronica Manea.
Angajaţii ar dori să rămână la acest spital până în 2015, potrivit contractului semnat cu Comunitatea evreiască, şi, între timp, să se găsească un loc unde să fie mutaţi, pentru că soluţia repartizării angajaţilor în diverse unităţi nu este cea mai bună.
Ei susţin că Spitalul Malaxa nu poate prelua toţi pacienţii de la Caritas, care are o secţie de ginecologie de 104 paturi, în timp ce Malaxa are doar 60 de paturi şi nu are neonatologie.
Angajaţii au mai spus că în tot acest interval nu a venit nimeni să discute şi să prezinte situaţia, nici de la Ministerul Sănătăţii, nici de la Primăria Capitalei, de când spitalul a fost preluat de primărie, afirmând că primarul general nu a venit niciodată, numai directorul administraţiei spitalelor a venit o dată sau de două ori.
''Locuitorii sectorului 3 strâng în continuare semnături, în acest sector sunt între 500-600 de locuitori, dintre care majoritatea sunt femei şi doresc să se păstreze maternitatea'', a spus Veronica Manea.
Anual, în această maternitate se nasc între 2.000-2.500 de copii.
Protestatarii au strigat lozinci precum 'Suntem o familie şi vrem o locaţie', 'Vrem să muncim, nu să cerşim', 'Vrem spital, nu vrem azil, 'Să vină Oprescu''.
Managerul general al Spitalului Caritas, dr. Bogdan Jansen, a declarat, la 1 februarie, pentru AGERPRES că acest proiect de transformare a spitalului este un proiect nou, care trebuie analizat şi văzut dacă reprezintă o soluţie reală pentru relocarea secţiilor spitalului. Potrivit acestuia, este vorba doar de o treime a spitalului, şi anume partea mai nouă, restul fiind revendicat de Comunitatea evreiască, care are contract de închiriere cu spitalul până în 2015.
Dr. Bogdan Jansen şi-a exprimat, atunci, rezerva în legătură cu perioada foarte scurtă, respectiv 1 aprilie, până la care trebuie să se finalizeze proiectul. Potrivit acestuia, Spitalul Caritas este cel mai mare din sectorul 3, având mai multe specialităţi - obstetrică-ginecologie, clinică universitară, secţii nou-născuţi, chirurgie, interne, cardiologie. Anual, în acest spital sunt internaţi 20.000 de pacienţi, se nasc 2.500 de bebeluşi, fiind maternitatea cea mai importantă. În opinia managerului spitalului, este greu ca într-un timp atât de scurt, o astfel de unitate să poată fi reprofilată, pe termen mediu se pot găsi însă soluţii. Dr. Jansen a precizat că terenul de sub clădirea care urmează să fie transformată în cămin de bătrâni nu este al statului.
Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, declarat, în 4 februarie, că Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă, pentru ca cele câteva sute de angajaţi - medici, asistente, infirmiere, personal tehnic - să poată fi relocaţi la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei.
'Dorim, şi aici va trebui să discutăm cu Ministerul Sănătăţii, ca închiderea Spitalului Caritas să nu se întâmple la sfârşitul lui martie. Dacă nu se semnează contractul cu Casa de Asigurări, spitalul se închide automat, pentru că nu mai poate fi finanţat. Vrem ca lucrul acesta să se întâmple gradual, până în toamnă', a precizat Savu.
Potrivit oficialului ASSMB, obiectivul este găsirea unui loc de muncă pentru fiecare dintre angajaţi. 'Noi avem mare nevoie de medici, de asistente şi de infirmiere. Pentru tot personalul medical nu ar fi nicio problemă în redistribuire. Mai mult decât atât, în momentul de faţă se fac demersuri ca secţiile să fie relocate, unde putem să facem acest lucru', a explicat Savu.
El a spus că se intenţionează ca Secţia Chirurgie a Spitalului Caritas să fie mutată la Spitalul Carol Davila, unde se încheie reabilitarea clădirii vechi şi va avea ca destinaţie servicii de chirurgie. 'Partea din spate, din Caritas, cu tot ceea ce înseamnă personal, probabil că se va reloca înspre Carol Davila', a arătat directorul ASSMB.
Savu a spus că o parte din Secţia Maternitate se va muta în Spitalul Malaxa, unde sunt aproape terminate lucrările de organizare a Secţiei de Ginecologie, 'din păcate, nu la dimensiunile pe care le are în momentul de faţă'.
'Suntem în discuţie să vedem unde putem reloca Secţia de Medicină Internă şi de Cardiologie. Poate cea mai evidentă alternativă ar fi reorganizarea Spitalului Burghele şi luarea unei părţi din Complexul Panduri, până la sfârşitul verii, în aşa fel încât tot personalul să îşi găsească un loc', a opinat Savu.
El a mai precizat că desfiinţarea Spitalului Caritas are drept cauză faptul că acele clădiri au fost retrocedate de şase ani şi va trebui, la un moment dat, făcută această schimbare.
Angajaţii spitalului Caritas au mai protestat faţă de închiderea spitalului şi transformarea lui într-un azil pentru bătrâni. În 7 februaire, peste 150 de persoane au purtat pancarde cu mesaje atât împotriva închiderii spitalului, cât şi împotriva guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.
'Vrem locuri de muncă', 'Vrem să muncim, nu vrem să cerşim', 'Ce bine trăim, naştem în azil', au fost câteva dintre lozincile strigate de protestatari.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marius Savu: Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă, pentru ca cele câteva sute de angajaţi - medici, asistente, infirmiere, personal tehnic - să poată fi relocaţi la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor...
EXCLUSIV: Marius Savu: Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă, pentru ca cele câteva sute de angajaţi - medici, asistente, infirmiere, personal tehnic - să poată fi relocaţi la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor...
Cadrele medicale din Spitalul Caritas vor protesta luni Cadrele medicale din Spitalul Caritas vor organiza luni o acţiune de protest faţă de 'lipsa de transparenţă' a autorităţilor de resort care nu au specificat în mod clar care va fi soarta unităţii spitaliceşti. Acţiunea va avea loc între orele 8,00 şi 10,00.
Spitalul Caritas - singurul din Bucureşti care va fi reprofilat Spitalul Caritas este singurul spital din Bucureşti care va fi reprofilat, urmând să devină cămin de bătrâni.
Peste 150 de persoane au demonstrat împotriva închiderii Spitalului Caritas Peste 150 de persoane, angajaţi ai Spitalului Caritas şi pacienţi, au protestat luni dimineaţă, timp de o oră şi jumătate, împotriva închiderii spitalului şi transformării lui într-un azil pentru bătrâni.
Prahova: Protest la Centrul de Sănătate de la Urlaţi faţă de reprofilarea acestuia în cămin de bătrâni Ploieşti, 31 mar /Agerpres/- Peste o sută de persoane - medici, pacienţi, locuitori ai oraşului Urlaţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale - au protestat, joi, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de transformare a Centrului de Sănătate din localitate în cămin de bătrâni.