Cele mai citite
 


Medicina dentară se aliniază la standardele europene
luni, 21 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 21 feb/Agerpres/ - Societatea Română de Ergonomie Dentară (SRED) a lansat, împreună cu instituţii de învăţământ medical din Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Timişoara, Proiectul 'Ergonomie, prevenţie, management performant în medicina dentară prin aliniere la standarde europene', care este cofinanţat din Fondul Social European - 'Investeşte în oameni', se arată într-un comunicat de presă al societăţii.
Proiectul, care se va derula pe perioada a trei ani, urmăreşte, 'alinierea practicilor din România, conform normelor Uniunii Europene adoptate la nivel naţional, care implică echipa dentară (medic stomatolog, asistent, tehnician dentar) şi ţin de asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă prin utilizarea de tehnologii moderne de informatică medicală, prin crearea unor programe coerente şi eficiente de formare profesională. O consecinţă importantă va fi şi conformitatea actului medical, apreciată prin indici ai societăţilor de asigurare europene, ceea ce va permite libera circulaţie a pacienţilor români cu asigurare în spaţiul Uniunii Europene' a declarat dr Cristian Comeş, preşedintele SRED.
Acesta a explicat că 'ergonomia dentară s-a dezvoltat odată cu diversificarea instrumentelor şi echipamentelor dentare în acelaşi timp cu creşterea gradului de complexitate al tehnicilor curente de lucru şi a posibilităţilor de evaluare, ceea ce conduce la eficientizarea activităţii, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi prevenirea factorilor ocupaţionali, atât în beneficiul echipei dentare cât şi a pacientului. Ea stabileşte reguli şi standarde care trebuiesc asimilate, aplicate şi individualizate de fiecare medic stomalog, care sunt valabile pentru toate specialităţile dentare, bineînţeles cu particularităţi pentru fiecare în parte'.
În cadrul Proiectului au fost identificate trei faze de acţiune: un proces de cercetare, pentru a identifica statusul curent al modalităţilor de lucru în medicina dentară din punct de vedere ergonomic şi managerial, ţinând cont de prevenirea transmiterii infecţiilor în cadrul fluxurilor de lucru precum şi compararea nivelului practicii actuale la nivel naţional cu modalităţile curente de lucru în ţările europene.
Pe baza acestor studii, experţii vor crea metodologii de formare şi perfecţionare a personalului medical dentar, realizarea unei echipe de 100 de formatori naţionali în domeniile de interes ale proiectului, o platforma e-learning adresat grupului ţintă şi 5 centre experimentale de training adresate perfecţionării profesionale a categoriilor de specialişti din domeniul medical dentar cuprins în grupul ţintă.
Un al treilea punct în cadrul proiectului sunt programele de training adresate personalului medical dentar cuprins în grupul ţintă al proiectului.
Proiectul 'Ergonomie, prevenţie, management performant în medicina dentară prin aliniere la standarde europene' (POSDRU/81/3.2/S/55651), care are o valoare de 17.510.762 lei, este cofinanţat din Fondul Social European - 'Investeşte în oameni', prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, iar la el participă, pe lângă SRED, Universitatea 'Ovidius' Constanţa, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' Iaşi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Formare profesională în domeniul expertizei psihiatrice medico-legale Iaşi, 22 ian /Agerpres/ - Primii 200 experţi în cercetare avansată şi expertiză psihiatrică medico-legală din România?vor fi formaţi în următorii trei ani, la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, se arată într-un comunicat de presă,.
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a încheiat două proiecte europene Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Facultatea de Medicină Dentară încheie cu succes două proiecte europene, ambele fiind cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea...
Comunicat de presă - Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti Admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti
Stagiu de documentare privind managementul în medicina dentară O echipă de specialişti în domeniul dentar a efectuat un stagiu de documentare în mai multe instituţii de învăţământ britanic, unde au fost prezentate aspecte privind organizarea serviciilor de sănătate dentară în Marea Britanie, recrutarea şi formarea personalului medical, precum şi implicarea diferitelor...
Timiş: Congresul de Medicină Dentară, din cadrul "Zilelor Stomatologice Bănăţene" discută depre problemele stomatologilor Cea de-a XXI-a ediţie a "Zilelor Stomatologice Bănăţene" (19-21 mai) care include şi Congresul de Medicină Dentară a început, joi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara, bucurându-se de o largă participare internaţională din Macedonia, SUA, Ungaria şi Italia, iar...
Iaşi: Proiect de consiliere profesională a peste 5.000 de studenţi medicinişti din cinci centre universitare Peste 5.000 de studenţi medicinişti din România vor fi îndrumaţi în alegerea viitoarelor cariere profesionale în cadrul unui proiect lansat de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi, prin intermediul proiectului "Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat...