Cele mai citite
 


Peste 40% dintre persoanele seropozitive au fost nevoite să întrerupă tratamentul în 2010
luni, 21 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Peste 40% dintre persoanele seropozitive prezente la Forumul Naţional al Persoanelor Seropozitive din România, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii, au fost puse în situaţia de a întrerupe tratamentul antiretroviral în anul 2010, din cauza imposibilităţii spitalelor de a asigura accesul continuu la acest tip de tratament.
În lipsa tratamentului şi a unor îngrijiri adecvate, participanţii la forum au evidenţiat clar faptul că nu se mai poate vorbi despre integrarea profesională a persoanelor seropozitive, deşi în ultimii ani se făcuseră paşi importanţi în această direcţie.
O altă concluzie a fost faptul că accesul la drepturile cuvenite prin sistemul de protecţie socială a fost mult întârziat din cauza lipsei fondurilor la bugetul autorităţilor locale şi din cauza faptului că în anul 2010 autorităţile au concediat peste 300 de asistenţi personali ai persoanelor seropozitive, în mai multe judeţe ale ţării, motivând lipsa fondurilor.
''Fără tratament nu mă mai pot gândi la nimic altceva, fără tratament nu mă pot duce la un loc de muncă. Şi chiar când a fost tratament, ne chemau din trei în trei zile la spital ca să-l ridicăm. Simt cum toate spaimele de demult, pe care le uitasem, revin acum, simt cum devin neputincioasă în faţa virusului şi îmi dau seama că statul îmi încalcă astfel dreptul la viaţă. Cu tratament am ajuns la 22 de ani şi sunt bine, şi aş putea foarte bine să ajung să-mi cresc nepoţii. Fără tratament, nu pot decât să mă gândesc continuu că voi muri curând'', a declarat, în cadrul dezbaterilor forumului, o tânără seropozitivă.
Peste 120 de persoane seropozitive din 27 judeţe ale ţării s-au reunit, la Sinaia, în perioada 18-20 februarie 2011, la Forumul Naţional al Persoanelor Seropozitive din România. Evenimentul face parte din proiectul ''Integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive din România'', cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi medici.
Dezbaterile s-au axat atât asupra problematicii integrării socio-profesionale, cât şi asupra accesului la tratament, a serviciilor medicale şi de protecţie socială.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UNOPA: Persoanele seropozitive din România reclamă încălcarea dreptului la viaţă şi la integrare socio-profesională în anul 2010 Peste 120 de persoane seropozitive din 27 de judeţe ale ţării s-au reunit la Sinaia, în perioadă 18-20 februarie, cu ocazia Forumului Naţional al Persoanelor Seropozitive din România 2011, informează un comunicat al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Bacău:Prima promoţie de asistenţi medicali comunitari din programul de incluziune socială al UNICEF, gata de muncă Un număr de 35 de asistenţi medicali comunitari au finalizat, marţi, cursurile speciale organizate pentru derularea în judeţul Bacău a unui amplu proiect de ,,Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii', susţinut de UNICEF România şi Consiliul Judeţean şi cofinanţat...
Lipsa unei culturi a dialogului social este transpusă într-un exces de reglementare (studiu) Lipsa unei culturi a dialogului social este transpusă într-un exces de reglementare în Romania, se arată în "Studiul comparativ privind dialogul social în administraţia publică din România şi Norvegia", prezentat, joi, într-o conferinţă organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP)...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Corina Creţu: România aparţine lumii a treia, din punctul de vedere al nerespectării drepturilor femeilor Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, acuză lipsa totală de preocupare a autorităţilor române pentru îmbunătăţirea condiţiei femeilor. Europarlamentarul român a participat, joi, în calitate de membră a Delegaţiei Socialiştilor şi Democraţilor...