Cele mai citite
 


Timiş: Săptămâna Bolilor Rare a debutat la Timişoara
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Săptămâna Bolilor Rare, o acţiune organizată de Filiala Timiş a Organizaţiei 'Salvaţi Copiii!', a debutat, luni, la Timişoara, acestui proiect alăturându-i-se ca voluntari studenţi medicinişti şi medici specialişti.
Acţiunea a debutat cu un marş de protest adresat guvernanţilor care nu alocă suficiente fonduri pentru tratarea şi vindecarea acestor maladii. La marşul care a pornit de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' pe traseul Prefectură - Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu - Primărie, au luat parte peste o sută de persoane, suferinzi de boli rare şi familiile lor.

Pentru informarea şi sensibilizarea populaţiei asupra bolilor rare, organizatorii - studenţi medicinişti şi ONG-uri - au amenajat un cort în Piaţa Libertăţii, unde se distribuie pliante tematice, deoarece populaţia cunoaşte foarte puţine lucruri despre aceste boli şi, tocmai de aceea, este o nevoie imperioasă de a răspândi informaţii despre ele, pentru a putea fi prevenite, recunoscute şi diagnosticate.

În judeţ, există în jur de 50 de copii care au dizabilităţi produse de boli genetice rare, pentru aceştia, Organizaţia Judeţeană 'Salvaţi Copiii!' reuşind să obţină, prin Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, o finanţare nerambursabilă pentru proiectele 'Voluntari pentru boli rare' şi 'Împreună, pentru oameni rari'.

În Timiş, s-au înregistrat diverse tipuri de boli rare, soldate cu decesul bebeluşilor prin aşa zisele 'morţi subite'. Potrivit specialiştilor, necropsiile au condus la concluzia că în partea inferioară a creierului existau anomalii ale celulelor nervoase, care produc şi utilizează serotonină. Aceste anomalii fac dificilă respiraţia, trezirea din somn, precum şi alte reflexe.

Bolile rare îi ating atât pe copii, cât şi pe adulţi, iar cu cât sunt descoperite mai de timpuriu, cu atât pot fi tratate sau monitorizate mai bine.

O boală rară este considerată aceea care afectează mai puţin de una din 2.000 de persoane. Astăzi sunt identificate peste 8.000 de boli rare, ceea ce face ca numărul bolnavilor să fie mult mai mare, deşi se vehiculează o statistică de 6-8% din populaţia Globului, dintre aceştia, 1,3 milioane de oameni fiind din România şi 25.000 din judeţul Timiş.

Printre bolile rare care afectează populaţia timişeană sunt cele provocate de viruşi (sinciţial respirator - care se manifestă, mai ales la copii, provocând afecţiuni asemănătoare gripei), boala a cincea (o formă de rubeolă) sau boli ale sângelui (hemofilie, talasemie), scleroza laterală amiotrofică, miastenia gravis, sindromul Moebius (paralizie facială congenitală sau oculofacială), hidrocefalia congenitală.

Acţiunea de la Timişoara este dedicată Zilei Europene a Bolilor Rare, marcată în ultima zi a lunii februarie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile rare ucid şi prin ignoranţă, consideră medicii Ziua Internaţională a Bolilor Rare este marcată miercuri la Timişoara printr-un marş la care participă părinţi ai copiilor cu astfel de maladii, pacienţi cu boli rare, medici, studenţi şi voluntari, pentru a atrage atenţia asupra faptului că numărul deceselor în rândul acestei categorii de bolnavi este...
Timiş: Marş de solidaritate cu bolnavii cu boli rare Aproape două sute de timişoreni au participat, joi, la un marş prin centrul Timişoarei, pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu problemele cu care se confruntă persoanele cu boli rare. Printre participanţi s-au aflat părinţi ai copiilor cu boli rare, pacienţi, medici, studenţi şi voluntari...
Timiş: Marş de solidaritate cu suferinzii de boli rare Câteva sute de persoane au participat vineri la cea de-a opta ediţie a Marşului de solidaritate cu suferinzii de boli rare, cei mai numeroşi fiind studenţii medicinişti, medici, voluntari, care li s-au alăturat familiilor ce au copii afectaţi de astfel de maladii.
Timiş: Marş de solidaritate cu pacienţii afectaţi de boli rare Câteva sute de persoane au participat, luni, la Marşul Bolilor Rare, care a pornit de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara şi s-a încheiat în faţa Primăriei Municipiului Timişoara, în semn de solidaritate cu pacienţii şi cu familiile celor afectaţi de o astfel de maladie...
Timiş: Centrul de Medicină Genomică al UMF 'Victor Babeş' va avea un Registru Naţional de Boli Rare Centrul de Medicină Genomică al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara, împreună cu Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' din municipiu vor avea din acest an un Registru Naţional de Boli Rare, a anunţat, vineri, prof. univ. Maria Puiu, şeful disciplinei Genetică a Universităţii de...
Timiş: UMF a inaugurat Laboratorul de simulatoare al Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră naţională Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Laboratorul de simulatoare a Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră în învăţământul românesc.