Cele mai citite
 


Vâlcea: Căminul de bătrâni, mai costisitor pentru bugetul local decât un spital, potrivit şefului DGASPC
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Transformarea unor spitale în cămine de bătrâni este o soluţie nefericită care 'adânceşte' problemele pentru administraţiile locale, a declarat luni pentru AGERPRES, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vâlcea, Nicolae Badea.
'Mă uit cu câtă uşurinţă Ministerul Sănătăţii doreşte să se spele pe mâini de o cheltuială, nevăzând că deschide cutia Pandorei pentru o alta. Da, scapi de un spital dintr-un orăşel mic spunând că respectiva comunitate are nevoie de un centru pentru vârstnici. Dar cine finanţează aceste cămine de bătrâni. Comunitatea, administraţia locală? Să fim serioşi, un cămin de bătrâni este înzecit mai costisitor pentru un buget local', a precizat Badea.

Directorul DGASPC Vâlcea spune că pentru un vârstnic costurile lunare ajung la suma de 2.000 de lei.

'Este o sumă imensă 20 de milioane de lei vechi. Noi, DGASPC, avem un asemenea centru şi ştim ce înseamnă cazare, alimentaţie, tratament etc. Este net mai costisitor decât a menţine un spital. Dar Ministerul Sănătăţii ar pasa problema la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii, pentru că nu are prevăzut buget pentru aceste noi centre de bătrâni, ar pasa-o autorităţilor locale. Acestea s-ar trezi în faţa unei găuri bugetare imense. Câţi pensionari au pensii de 20 de milioane sau câte familii din România ar fi dispuse să aloce 20 de milioane de lei pentru un părinte?', mai spune Nicolae Badea.

În acest sens, el menţionează două cămine de bătrâni construite la Râmnicu Vâlcea şi în comuna Nicolae Bălcescu, care nu sunt în funcţiune pentru că 'lipseşte finanţarea'.

'Ambele administraţii locale aşteaptă concesionari. Aşteaptă firme private şi, să nu uităm, Râmnicu Vâlcea este un municipiu cu un buget destul de mare, dar nu poate face faţă unor cheltuieli atât de mari cât ar solicita un cămin de bătrâni. Singura soluţie pentru vârstnici este ca, la nivelul fiecărei localităţi, să se construiască o casă cu câteva camere unde cazurile sociale care nu sunt mai mult de cinci-şase la o comună să poată fi întreţinute. Se pot folosi localurile vechilor şcoli comasate. În fine, proiectul unui cămin de bătrâni mamut este mort din faşă din cauza costurilor exorbitante, o presiune financiară pentru un buget local', a subliniat Badea.

În judeţul Vâlcea, au avut loc mai multe dezbateri după ce, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, două spitale - Brezoi şi Bălceşti - au fost propuse pentru a se reprofila în cămine de bătrâni.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vâlcea: Un cămin de bătrâni din comuna N. Bălcescu, preluat de DGASPC Un cămin de bătrâni construit în comuna Nicolae Bălcescu a fost preluat luni de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea, a declarat pentru AGERPRES directorul instituţiei, Nicolae Badea.
Vâlcea: DGASPC a primit în administrare un cămin de bătrâni construit de autorităţile locale din comuna Nicolae Bălcescu Un cămin de bătrâni, construit în comuna vâlceană Nicolae Bălcescu, a fost transferat, miercuri, prin hotărâre a Consiliului Judeţean Vâlcea, în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vâlcea.
Vâlcea: Autorităţile locale din Bălceşti nu vor transformarea spitalului în cămin de bătrâni Râmnicu Vâlcea, 29 mar /Agerpres/ - Autorităţile locale din oraşul Bălceşti sunt decise să nu acceseze fondurile pentru căminele de bătrâni şi îşi menţin decizia de a contesta reprofilarea spitalului din localitate într-un centru pentru vârstnici.
Vâlcea: Consilierii judeţeni, împotriva transformării în cămine de bătrâni a două spitale Consilierii judeţeni au semnat marţi, în şedinţă extraordinară, un memoriu adresat Ministerului Sănătăţii prin care solicită scoaterea de pe lista spitalelor reprofilate a unităţilor sanitare din Băleşti şi din Brezoi.
Mureş: Ministerul Sănătăţii cere măsuri pentru aplicarea Cartei Limbilor Regionale şi Minoritare în spitale Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să comunice care sunt măsurile luate pentru aplicarea prevederilor Cartei Limbilor Regionale şi Minoritare în instituţiile sociale, cum ar fi spitale, cămine de bătrâni, aziluri, pentru ca vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare...
Vâlcea: Cămin de bătrâni inaugurat în comuna Nicolae Bălcescu Un cămin de bătrâni a fost inaugurat vineri în comuna vâlceană Nicolae Bălcescu, în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu.