Cele mai citite
 


Sălaj: Marş şi carte dedicate bolilor rare
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Circa 400 de tineri din Sălaj, cu pancarte pe care erau trecute numele unor boli rare, au mărşăluit, luni, acompaniaţi de muzica fanfarei 'Promenada', la Zalău, în încercarea de a sensibiliza publicul privind maladiile rare.
Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Prader Willi din România (APWR), în parteneriat cu Alianţa Naţională pentru Boli Rare, în cadrul campaniei din 2011 dedicate Zilei Internaţionale a Bolilor Rare, marcată în fiecare an pe 28 februarie.

Cu acelaşi prilej, APWR a lansat cartea 'Rare inegale - poveşti ale pacienţilor' şi un 'Ghid pentru părinţi şi pacienţi'.

'Ca în fiecare an, lansăm campania dedicată bolilor rare la Zalău şi Timişoara printr-un marş. La aceeaşi oră, ora 12.00, în Zalău şi Timişoara a avut loc un marş pentru susţinerea pacienţilor cu boli rare din România. (...) De asemenea, vrem să lansăm o carte care se numeşte 'Rare inegale'. Este o carte care cuprinde câteva poveşti ale pacienţilor (cu boli rare - n.r.). Sunt poveşti adevărate, sunt poveşti triste, frumoase, dar reflectă o realitate pe care n-o putem ignora şi de care trebuie să ţinem cont cu toţii', a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, Dorica Dan, preşedintele APWR România.

Aceasta a adăugat că, deşi sunt boli rare, numărul mare al acestor afecţiuni (6.000 - 8.000) face ca aproximativ 1,3 milioane de români să sufere de o astfel de maladie.

Tot cu prilejul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare, în perioda 14 - 26 februarie, în întreaga ţară au loc lecţii despre bolile rare în grădiniţe şi şcoli, Asociaţia Prader Willi din România elaborând planuri de lecţii despre bolile rare şi implicând cadre didactice şi alte organizaţii să desfăşoare această activitate pe durata campaniei.

În Uniunea Europeană, o boală este considerată a fi rară dacă apare la mai puţin de cinci persoane din 10.000 de locuitori. În lume, sunt cunoscute aproximativ 8.000 de boli rare, 75% dintre acestea afectând copiii. Diversitatea şi numărul mare de boli rare diferite face ca şi expertiza să fie rară. La nivel european, trăiesc peste 25.000.000 de pacienţi cu boli rare, din care peste 1.000.000 sunt în România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Proiect de îmbunătăţire a serviciilor socio-medicale pentru pacienţii cu boli rare Centrul pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo din Zalău doreşte să-şi îmbunătăţească şi să diversifice serviciile socio-medicale adresate pacienţilor cu astfel de boli din România, prin intermediul unui proiect cu finanţare elveţiană ce are ca obiectiv principal transformarea NoRo într-un centru...
Sălaj: Îngrijirea integrată a pacienţilor cu boli rare, tema unui workshop bilateral româno-norvegian Un workshop privind îngrijirea integrată pentru persoanele cu dizabilităţi complexe produse de bolile rare, pornind de la modelul norvegian, se desfăşoară vineri şi sâmbătă, la Zalău, cu participarea ambasadoarei Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, reprezentanţi ai Centrului Frambu din Norvegia...
Sălaj: Pacienţii cu boli rare din România, între durere şi speranţă (reportaj) Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare "NoRo" din Zalău a oferit, în primul an de la înfiinţare, recuperare şi integrare prin diverse tipuri de terapii, dar şi activităţi socio-educative pentru circa 125 de copii cu boli rare din întreaga ţară, alături de informare şi consiliere pentru părinţii...
Sălaj: Parteneriat româno-norvegian în domeniul bolilor rare Modul în care s-a derulat parteneriatul dintre centrul pentru boli rare NoRo din Zalău şi un centru similar, Frambu, din Norvegia, în cadrul unui proiect derulat în ultimele 14 luni, este analizat în zilele de 20-21 aprilie la "Conferinţa NoRo - Frambu, parteneriat pentru viitor", care se desfăşoară...
Sălaj: Proiect pentru integrarea prin educaţie senzorială pentru copiii cu boli rare Un proiect ce vizează o mai bună integrare în comunitate a copiilor cu boli rare prin educaţie senzorială, dar şi conştientizarea societăţii şi pregătirea unor voluntari în acest domeniu a demarat marţi la Zalău, la Centrul Pilot pentru Boli Rare NoRo.
Sălaj: Marş şi mesaje de solidaritate pentru pacienţii cu boli rare Sute de copii au defilat, luni, prin centrul oraşului Zalău, purtând pancarte inscripţionate cu nume de boli rare dar şi o "pânză a solidarităţii" cu mesaje pentru pacienţii cu boli rare, în cadrul unei acţiuni organizate de Alianţa Naţională pentru Boli Rare România (ANBRaRo) pentru a marca Ziua In...