Cele mai citite
 


Premieră în urologia românească - transplant renal între gemeni cu structură imunologică de 100%
luni, 21 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Echipa condusă de prof. dr. Ionel Sinescu de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni' a efectuat, zilele acestea, un transplant renal între gemeni (donator-transplantat) a căror structură imunologică este de 100%, ceea ce face ca medicaţia imunosupresoare să nu mai fie necesară, în acest caz riscul imunologic fiind zero, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis luni AGERPRES.
În lume, primul transplant de acest tip a avut loc în 1954 la Boston-SUA, iar după 57 de ani o astfel de intervenţie are loc şi în România.

În 1954, dr. Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston a reuşit primul transplant între gemeni identici. Organul a fost donat de Ronald Herrick fratelui său geamăn Richard şi a funcţionat timp de opt ani.

Acest eveniment a deschis calea transplantelor între gemeni şi a contribuit enorm la studiile privind criteriile de compatibilitate o premieră absolută în medicina românească în ceea ce priveşte transplantul renal, se mai arată în comunicat.

Anul 2010 poate fi considerat ca unul de vârf pentru Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni'.

În anul 2010 au fost obţinuţi indicatori medicali record, înregistrându-se cel mai mare număr de internări şi de intervenţii chirurgicale şi chiar un profit de 1 milion de lei, în condiţii de criză.

Din iunie 1997 până în prezent, aici au fost realizate un număr record de transplanturi renale, dintre care 80% cu rinichi de la donatori în viaţă şi 20% cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală, aceasta fiind doar o mică parte a activităţii.

În aceste condiţii, în pofida intenţiilor de comasare care vizează direct instituţia, proiectele pentru 2011 au în vedere creşterea numărului de donatori în moarte cerebrală, fiind una dintre cele mai importante, alături de dotarea corespunzătoare a blocului operator sau asigurarea unei finanţări care să permită desfăşurarea activităţii în bune condiţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Record absolut la transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală, în 2013 la Fundeni transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală a înregistrat un record absolut anul trecut - 77 de intervenţii, a declarat miercuri academicianul Ioanel Sinescu, şeful Centrului de chirurgie Urologică, dializă şi transplant renal Fundeni.
Ioanel Sinescu: 53 de transplanturi renale s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni 53 de transplanturi renale, 31 cu grefe de la donatori în viaţă şi numai 22 cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă şeful centrului, academicianul Ioanel Sinescu...
Transplant renal între soţi, realizat cu succes la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni O echipă de specialişti de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, condusă de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu a efectuat, săptămâna trecută, un transplant renal între soţi.
Pacientul supus unui transplant renal, donator fiind fratele geamăn, se simte bine Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Pacientul care a fost supus luni unui transplant renal, având ca donator fratele său geamăn, se simte bine, ca şi donatorul, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Ionel Sinescu, de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni'...
Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal, modernizat şi dotat cu aparatură performantă, a fost inaugurat la IC Fundeni Bucureşti, 27 ian /Agerpres / - Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care a fost modernizat şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, a fost inaugurat, marţi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
ŞTIINŢÃ - Primul transplant renal din România Transplantul de organe este una dintre cele mai interesante părţi ale medicinei. El reprezintă înlocuirea unui organ care nu îşi mai poate îndeplini corect funcţiile (din cauza unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate prelua...