Cele mai citite
 


Norvegia va oferi României 305 milioane de euro, ajutor nerambursabil în perioada 2012-2014
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Norvegia va oferi României un ajutor nerambursabil de 305 milioane de euro în perioada 2012-2014 prin programele Mecanismului Financiar Spaţiului Economic European (SEE) şi al Programului de Cooperare Norvegian, un sfert dintre aceste fonduri urmând a fi alocate pentru proiecte din domeniul protecţiei mediului, energiei regenerabile şi cercetării schimbărilor climatice, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ambasadorul norvegian la Bucureşti, Oystein Hovdkinn.
'Aceasta este a doua rundă de proiecte finanţate prin aceste programe, după ce în perioada 2009-2011 programele amintite au contribuit cu 98,5 milioane de euro la finanţarea a 69 de proiecte de dezvoltare socială şi economică din România', a precizat ambasadorul norvegian.

Potrivit acestuia, negocierile reprezentanţilor celor două programe cu Autoritatea Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice de la Bucureşti cu privire la criteriile de alocare a fondurilor aferente perioadei 2012-2014 au demarat în toamna anului trecut, urmând să fie finalizate în cursul acestui an, iar în 2012 urmează a se deschide selecţia de proiecte şi alocarea primelor fonduri.

De asemenea, potrivit lui Anne Lise Rognlidalen, managerul pentru România al companiei de stat Innovation Norway, care gestionează Programul de Cooperare Norvegian, cele 48 de milioane de euro acordate pentru perioada 2009-2011 au fost accesate în totalitate prin 29 de proiecte, dintre care 14 au vizat producţia sustenabilă (21,9 milioane euro), 7 proiecte protecţia mediului (8,2 milioane euro), 5 - sănătatea şi asistenţa socială (7,89 milioane euro), iar 3 proiecte eficienţa energetică (4,21 milioane de euro). Implementarea majorităţii acestor proiecte (80-90%) urmează a fi finalizate până la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, iar restul au primit extinderea duratei de funcţionalizare până în 2012.

Printre aceste proiecte finanţate prin Programul de Cooperare Norvegian aferente perioadei 2009-2011, au fost menţionate un centru pentru tehnologia proceselor bazate pe inducţie din Bucureşti, un centru pentru copiii cu boli rare de la Zalău, un incubator de idei de afaceri în sectorul maritim care funcţionează deja la Constanţa, cu cinci afaceri în incubaţie, un centru pentru copii cu probleme de dezvoltare în Bucureşti, o unitate de procesare a fructelor din Odorheiu Secuiesc, o unitate de producţie de echipamente medicale extinsă la Iaşi, un centru pentru cercetări atmosferice de la Măgurele.

Proiectele sunt dezvoltate prin parteneriat cu un ONG, institut sau agent privat din Norvegia, selecţionat de reprezentanţii programului de granturi, presupunând un transfer de experienţă sau de tehnologie norvegiană. Granturile pot acoperi până la 90% din valoare proiectului în cazul în care este derulat de un ONG, până la 85% pentru o instituţie publică şi între 20% şi 60% pentru un agent privat.

Pe de altă parte, reprezentanţii unor parteneri români din cadrul acestor proiecte au arătat că aceste granturi sunt oferite într-un mod foarte flexibil şi presupun mult mai puţină birocraţie decât în cazul finanţărilor oferite prin programele UE. 'Banii sunt viraţi direct de Innovation Norway, fără intermediar din România, rambursarea este deci mult mai rapidă, iar rapoartele sunt mult mai concise, permiţând concentrarea pe proiectul propriu-zis, nu pe activitatea birocratică', a declarat Liliana Bojiţă, directorul general al EFD Induction SRL, compania care a gestionat proiectul centrului industrial pentru tehnologia proceselor bazate pe inducţie din Bucureşti.

Totodată, Doina Nicolae, de la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare în Optoelectronică care beneficiază de grantul pentru centrul de cercetări atmosferice de la Măgurele, a menţionat că tehnologia achiziţionată este de ultimă generaţie, unică în Estul Europei, permiţând României să se poziţioneze ca un lider regional în acest domeniu.

În cadrul celui de-al doilea program, Mecanismul Financiar SEE, au fost aprobate 40 de proiecte individuale pentru finanţare nerambursabilă în valoare de 50,5 milioane de euro, din care 47,5 milioane de euro reprezintă contribuţia Norvegiei, restul a Islandei şi Liechtenstein. Din totalul de 40 de proiecte aprobate, 10 sunt proiecte pe sectorul de mediu, 6 proiecte pe sectorul de patrimoniu cultural, 13 proiecte în domeniul resurselor umane şi al dezvoltării capacităţii administrative şi 11 proiecte pe sectorul de sănătate şi protecţia copilului. De asemenea, în cadrul Mecanismul Financiar SEE, există încă două tipuri de programe de granturi: Fondul pentru ONG-uri (cu un buget total de 5 milioane de euro) şi Fondul pentru burse (cu un buget total de 1,1 milioane de euro). În cadrul Fondului ONG, 46 de proiecte au fost aprobate în prima rundă de finanţare, în valoare totală de 1.758.182 de euro.

Acordul de colaborare a României cu Spaţiul Economic European (SEE) a fost semnat în luna iulie 2007. Prin Acordul SEE, cele trei ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein - dar care participă la Piaţa Internă Comună, acordă sprijin financiar României în vederea susţinerii coeziunii economice şi sociale în Europa. Cele trei ţări au acordat în perioada 2004-2011 o asistenţă nerambursabilă totală de 1,3 miliarde euro pentru cele 12 noi ţări membre ale UE aderate în 2004 şi 2007, precum şi pentru Spania, Portugalia şi Grecia, pentru perioada 2011-2014 suma totală urmând a fi de 1,79 miliarde euro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Iaşi: A fost inaugurat Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală Autorităţile locale, reprezentanţi ai lumii medicale, ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" au participat, joi, la Iaşi, la inaugurarea Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală - CEMEX, proiect european în valoare totală de circa 31 milioane de lei.
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgenţă Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, informează un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.