Cele mai citite
 


Valeriu Tabără: utilizarea şi circulaţia plantelor medicinale nu vor fi puse în pericol
luni, 21 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 21 feb /Agerpres/ - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a dat asigurări că utilizarea şi circulaţia plantelor medicinale nu vor fi puse în pericol din cauza măsurilor privind combaterea comercializării substanţelor etnobotanice.
'Nu există niciun pericol în ceea ce priveşte utilizarea şi circulaţia plantelor medicinale dacă sunt respectate regulile şi sunt bine gestionate. Plantele medicinale îţi dau viaţă, dar ţi-o poate şi lua dacă le foloseşti în abuz sau în cantităţi necorepunzătoare. Comitetul format la nivel ministerial privind etnobotanicele nu va pune în pericol acest lucru, dar e clar că trebuie o organizare bună. Între plantele medicinale şi alte produse care se folosesc în alte scopuri trebuie să fie o linie clară şi precisă. De altfel, MADR a creat acel birou pentru plante medicinale, bine aşezat, care va funcţiona la Institutul de Bioresurse Alimentare', a declarat, luni, la Bruxelles, Valeriu Tabără, prezent la Reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii.
Acesta a subliniat că producătorii de plante medicinale vor putea iesi în piaţă în continuare dacă sunt înregistraţi şi respectă regulile.'Dacă e vorba de taxe prea mari pentru ieşirea în piaţă este la îndemna noastră să le reducem, dar dacă e vorba de a încălca şi de a da derogări de la lege, nu le vom da', a mai spus şeful de la Agricultură.
Potrivit sursei citate, România sprijină propunerea poloneză de readucere în circuit a făinurilor din carne şi oase, cel puţin în cel al furajelor, pentru anumite specii de animale, în special pentru nerumegătoare.
'Sprijinim iniţiativa poloneză, deoarece argumentele stau în picioare. Nu va fi simplu de adus în circuit, dar a fost ridicată o problemă pe care o susţine şi Franţa, respectiv aceea de a sprijini producţia de proteină vegetală. Există o grupă de plante importante - mazăre, fasole, (...) soia - care sunt la nivel mondial principale furnizoare de proteină asemănătoare ca structură cu proteina din zona animală şi pentru care nu există riscuri cum au fost în cazul folosirii făinurilor din oase pentru ierbivore. Este o chestiune nefinalizată încă, deoarece sunt anumite restricţii pe soia. Consider însă că este una dintre plantele care vor câştiga la fel ca alte specii din vegetal care pot furniza această proteină', a adăugat ministrul Agriculturii.
Premierul Emil Boc le-a cerut duminică prefecţilor să acţioneze direct şi fără menajamente în lupta împotriva fenomenului etnobotanicelor, în contextul în care Executivul a aprobat, săptămâna trecută, un program de măsuri pentru combaterea comercializării substanţelor etnobotanice.
'Studiaţi cu maximă atenţie ordinul semnat de către miniştrii de resort, alcătuiţi echipele de control, interveniţi direct şi fără menajamente în combaterea acestui fenomen', le-a spus Boc prefecţilor, duminică, într-o videoconferinţă.
El a adăugat că prefecţii, lunar, vor trebui să raporteze Ministerului Administraţiei şi Internelor acţiunile desfăşurate în acest sens, iar acesta, la rândul său, trebuie să informeze Guvernul, pentru a vedea, astfel, dacă se impune aplicarea şi altor măsuri în acest domeniu.
Premierul mai spune că se lucrează la un proiect legislativ pentru a interzice etnobotanicele după 'cea mai avansată lege din UE, legea poloneză'.
'Guvernul a aprobat un program de măsuri extrem de dur pentru combaterea comercializării etnobotanicelor, practic, am declanşat o acţiune generală împotriva etnobotanicelor, iar în această acţiune sunt foarte multe autorităţi implicate', a mai declarat Boc.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Premierul Boc către prefecţi: Interveniţi direct, fără menajamente în combaterea fenomenului etnobotanicelor Premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor să acţioneze direct şi fără menajamente în lupta împotriva fenomenului etnobotanicelor, în contextul în care Executivul a aprobat, săptămâna trecută, un program de măsuri pentru combaterea comercializării substanţelor etnobotanice.
Emil Boc: Sunt preocupat, atât ca părinte cât şi ca premier, de combaterea etnobotanicelor Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că este preocupat de combaterea etnobotanicelor atât ca şef al Guvernului, cât şi ca părinte, însă este conştient că fenomenul de consum al acestor substanţe nu poate fi nici eliminat peste noapte, nici eradicat complet deoarece...
Emil Boc: Guvernul va decide miercuri asupra actului normativ privind etnobotanicele Guvernul va dezbate, în şedinţa de miercuri, un proiect de act normativ pentru combaterea comercializării şi consumului de plante etnobotanice, a anunţat, marţi, primul-ministru Emil Boc.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Agricultori români şi bulgari vor cultiva plante medicinale în cadrul unui proiect transfrontalier Sofia, 17 feb /Agerpres/ - Agricultorii din România şi din Bulgaria vor cultiva plante medicinale în judeţele Călăraşi (România) şi Silistra (Bulgaria), informează postul naţional de televiziune de la Sofia.