Cele mai citite
 


Bâlbâiala are doar cauze genetice (studiu)
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 22 feb /Agerpres/ - Bâlbâiala nu are cauze legate de probleme afective sau de traume emoţionale din copilărie, aşa cum este prezentată spre exemplu în filmul 'The King's Speech', unul dintre marii favoriţi la Oscar, ci este o problemă legată exclusiv de cauze genetice, conform unui nou studiu, transmite publicaţia The Telegraph.
Ca şi în filmul în care Colin Firth joacă în rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii care se lupta să scape de bâlbâială, de cele mai multe ori această dizabilitate de a pronunţa anumite sunete în procesul de comunicare verbală este pusă în mod greşit pe seama anxietăţii şi a problemelor psihologice manifestate în primii ani de viaţă.

Conform unui nou studiu însă, cauzele acestei dificultăţi de vorbire sunt legate de moştenirea genetică ce face mai dificil controlul mecanismului de articulare a cuvintelor de către creier.

Această descoperire prezentată la Washington, în cadrul Conferinţei anuale a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei, ar putea duce la obţinerea unor tratamente care să vindece sau să amelioreze această stare.

Dr Dennis Drayna, cercetător de la Institutul american pentru surditate şi alte dizabilităţi de comunicare (US National Institute on Deafness and Other Communication Disorders), coordonatorul acestui studiu, a descoperit cauzele genetice ale bâlbâielii după ce a studiat o serie de familii în care această deficienţă de comunicare s-a transmis de la părinţi la copii.

'Se pare că anumite gene provoacă bâlbâiala, această stare având astfel cauze de ordin fiziologic şi nu psihologic. Creierul este diferit la oamenii care se bâlbâie prin comparaţie cu cei care nu au aceste probleme de exprimare verbală', explică el.

Dr Drayna a descoperit trei mutaţii genetice denumite GNPTAB, GNPTG şi NAGPA, care sunt comune la oamenii care se bâlbâie. El susţine că aceste gene sunt prezente din abundenţă în zonele creierului răspunzătoare de controlul musculaturii şi că pot distruge celulele nervoase. Distrugerea acestor celule nervoase poate duce la 'blocarea' parţială a mecanismului vorbirii, subiectul ajungând să nu mai poată pronunţa anumite sunete şi începând să facă bâlbe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri...
Mutaţii suferite de trei gene pot predispune la comportament suicidar Mutaţiile suferite de trei gene pot predispune la comportament suicidar, conform rezultatelor unui studiu realizat de o echipă de cercetători spanioli de la Mount Sinai Hospital, alături de colegi de la Columbia University din New York, informează Plataforma SINC.
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Terapia genetică dă rezultate în tratarea bolii Parkinson (studiu) Londra, 17 mar /Agerpres/ - Tratarea bolii Parkinson prin terapia genetică a dat rezultate pentru prima dată, în cadrul studiilor clinice, susţin cercetătorii americani, potrivit BBC.