Cele mai citite
 


Pacientul supus unui transplant renal, donator fiind fratele geamăn, se simte bine
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Pacientul care a fost supus luni unui transplant renal, având ca donator fratele său geamăn, se simte bine, ca şi donatorul, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Ionel Sinescu, de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni'.
''Donatorul va mai rămâne în spital câteva zile, după care va fi externat, iar primitorul va mai rămâne internat. Post-operator evoluţia este foarte bună'', a subliniat prof. Ionel Sinescu.
În Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal din Institutul Fundeni au fost realizate 1.200 de transplanturi, 80% cu rinichi de la donator în viaţă, 20% de la donator aflat în moarte cerebrală.
Prof. dr. Ionel Sinescu a spus că pe lista de aşteptare, la nivelul ţării, sunt cam 3.000-3.500 de pacienţi, iar în Centrul de Chirugie Urologică, lista de aşteptare a ajuns la 1.000 de pacienţi, cel mai vechi pacient aflat pe listă fiind din 1997.
De cele mai multe ori, pentru aceşti pacienţi care se află de mai mult timp pe liste nu găseşte un donator şi atunci aşteaptă multă vreme.
'Costul unui transplant renal în centrul nostru este de aproximativ 25.000 de euro, iar tratamentul post-transplant este de circa 2.000 de euro şi pe lângă imunosupresoare, mai cuprinde şi tratament pentru alte boli', a precizat prof. Ionel Sinescu.
Prof. Sinescu apreciază că se impune un mai mare accent pe finanţarea corespunzătoare a activităţii medicale de retehnologizare a blocului operator, ameliorarea ratei de prelevări de organe pentru transplant la cei aflaţi în moarte cerebrală.
''Aproximativ o treime dintre cei dializaţi pot fi transportaţi, iar pentru aceştia se impune determinarea unor caractere imunologice care se realizează în Laboratorul de imunologie'', a subliniat şeful centrului.
La rândul său, conf. dr. Ileana Constantinescu, şefa laboratorului de imunologie din Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal de la Institutul Fundeni, a arătat necesitatea finanţării acestuia, întrucât sunt multe departamente importante care necesită bani, se impune screening pentru virusurile hepatice, dar tot aici se face şi dozarea pentru tratamentul imunosupresor.
Prof. dr. Ionel Sinescu a subliniat că anul 2010 a fost anul cel mai bun pentru acest centru, anul în care s-au introdus internările de zi şi s-a făcut un număr mare de intervenţii chirurgicale.
Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal are aproape 200 de paturi, un bloc operator cu nouă săli, un departament de Anestezie Terapie Intensivă cu 22 de paturi, cu dotare tehnică completă, departament de transplant renal, staţie de hemodializă.
'Acesta este singurul Centru urologic din România care acoperă întreaga paletă a patologiei de specialitate', a subliniat prof. Sinescu.
El s-a referit şi la urologia oncologică, care înregistrează o incidenţă crescută, numai în 2010 aici fiind operate 13 tumori renale, 264 de tumori vezicale, 64 de tumori testiculare, 28 de tumori suprarenale, incidenţa fiind între 6 şi 12 cazuri noi la tumorile renale la suta de mii de locuitori.
Referindu-se la comasarea institutului, prof. dr. Ionel Sinescu a subliniat că dacă această comasare se va face ''în concordanţă cu analiza economică viabilă, atunci sistemul medical românesc poate primi cu braţele deschise această măsură''.
''În schimb, dacă această decizie nu se va raporta la indicatorii financiari reali raportaţi de fiecare institut sau spital în parte, atunci comasarea spitalelor am putea-o numi ineficientă, care va aduce, totodată, şi o scădere a performanţei în medicină. De altfel, prin comasarea spitalelor există un risc major în ceea ce priveşte distribuţia fondurilor în raport cu necesităţile obiective ale institutelor regrupate', a spus prof. dr. Ionel Sinescu, adăugând că dacă centrul va primi finanţarea pe care a avut-o în 2010, atunci lucrurile vor funcţiona bine. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ioanel Sinescu: 53 de transplanturi renale s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni 53 de transplanturi renale, 31 cu grefe de la donatori în viaţă şi numai 22 cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă şeful centrului, academicianul Ioanel Sinescu...
Patru transplanturi renale sunt în derulare la Fundeni Patru transplanturi renale sunt în derulare la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni, cele patru grefe fiind recoltate de la doi pacienţi care au intrat joi noapte în moarte cerebrală.
Ioanel Sinescu: La Fundeni, 1.500 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru transplant renal La Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni au fost realizate, în 18 ani, 1.700 de transplanturi renale, însă 1.500 de pacienţi se află pe listele de aşteptare, a declarat miercuri şeful centrului, academicianul Ioanel Sinescu, la Congresul Naţional de Urologie ROMURO 2016.
Premieră în urologia românească - transplant renal între gemeni cu structură imunologică de 100% Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Echipa condusă de prof. dr. Ionel Sinescu de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni' a efectuat, zilele acestea, un transplant renal între gemeni (donator-transplantat) a căror structură imunologică este de 100%, ceea ce face ca medicaţia...
Boala renală cronică - o afecţiune care trebuie prevenită Aproximativ unu din zece români suferă de o formă de afecţiune renală, dar mulţi dintre ei nu sunt diagnosticaţi la timp şi ajung să se confrunte cu patologii renale grave, a subliniat miercuri prof. dr. Ionel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal de la Fundeni.
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...