Cele mai citite
 


Bojian Jagodic (Novartis): România cheltuie mai puţin decât alte state pentru sănătatea publică
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Cea mai mare problemă a României în domeniul sănătăţii este că ponderea cheltuielilor în PIB este mai puţin de jumătate faţă de alte ţări europene şi nici nu există o strategie pe termen lung pentru a rezolva situaţia, a declarat marţi şeful companiei farmaceutice Novartis Romania, Bojan Jagodic, cu ocazia celei de-a doua ediţii a Forumului Elveţian de Afaceri.
'Vedem unele încercări din partea guvernului de a merge într-o anumită direcţie, dar trebuie să stabilim unde ne aflăm. După părerea noastră, în acest moment, România trebuie să rezolve câteva probleme de bază. Una dintre ele este că România cheltuieşte prea puţin pentru sănătate. În Europa, ponderea medie a cheltuielilor pentru sănătate este de 9% din PIB. Deşi România are un PIB mai mic decât cel al altor state europene, ea nu cheltuieşte decât 4% pentru sănătatea publică. Ceea ce ni se pare că este cea mai mare problemă în România este lipsa unei strategii pe termen lung. Trebuie să recunoaştem unde ne aflăm azi, ca să putem vedea unde vrem să ajungem peste câţiva ani', a subliniat Bojan Jagodic.
Industria farmaceutică este una foarte strict reglementată, în care sunt mai mulţi clienţi (pacienţi, distribuitori, farmacişti, medici), a afirmat şeful Novartis Romania, care a adăugat că 'banii sunt plătiţi de o singură entitate, care decide tot: cine trebuie să fie tratat, cum va fi un pacient tratat şi câţi bani va costa tratamentul şi dacă tu, ca producător, vei fi plătit sau nu. Ştiu că este o decizie grea pentru politicieni, dar va trebui să se stabilească exact care servicii medicale sunt gratuite şi care vor implica o coplată din partea beneficiarilor. Reglementarea nu rezolvă decât o parte a problemei. Restul se rezolvă prin negocieri'.
Jagodic a precizat că în momentul de faţă, statul plăteşte medicamentele livrate în martie, anul trecut, 'deci vă puteţi imagina cum supravieţuiesc diferitele componente ale sistemului, în aceste condiţii. Unui farmacist nu i se permite să factureze toate medicamentele livrate, aşa că gândiţi-vă cum este să nu ai voie să facturezi vânzările din ultimele trei luni, iar când o faci, eşti plătit după un an', a subliniat şeful Novartis. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice începe sâmbătă la Bucureşti Cea de a V-a ediţie din România a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice, cel mai mare eveniment de recrutare din domeniul medical şi farmaceutic din Europa, se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, la Bucureşti.
România - printre primele zece ţări europene la numărul deceselor cauzate de diabet Peste 1.500.000 de români suferă de diabet iar în ultimul an au murit 18.539 bolnavi de diabet, plasând România printre primele zece ţări europene la acest capitol, potrivit datelor Federaţiei Internaţionale pentru Diabet.
Ministrul Voiculescu: 12 ţări europene vor pune bazele unui acord pentru a negocia cu sectorul farmaceutic Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, vineri, că 12 ţări din Europa Centrală şi de Est vor să pună bazele unui acord prin care să aibă o poziţie de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic pentru acces la medicamente.
România - numărul unu în Europa la numărul deceselor cauzate de lipsa medicamentelor Petru Luhan: "Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile" Plenul Parlamentului European a votat săptămâna aceasta directiva care reglementează transparenţa...
ARPIM: Preţul celui mai utilizat medicament pentru boli cardiovasculare va creşte de patru ori Noul contract-cadru care ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie va duce la creşterea contribuţiei pacienţilor pentru a-şi continua actuala schemă terapeutică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).