Cele mai citite
 


Laboratorul de genetică moleculară de la Institutul 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare
marţi, 22 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Laboratorul de genetică moleculară din cadrul Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare pentru infecţiile cu citomegalovirus (CMV), papiloma virus (HPV), virusuri hepatitice, virusuri gripale (inclusiv rezistenţa virusurilor gripale), studii de oncogeneză corelate cu etiologia virală, supravegherea rezistenţei la antibiotice la nivel naţional, fapt care va duce la elaborarea de ghiduri şi metodologii naţionale de utilizare raţională a antibioticelor, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul medical al instituţiei, dr. Sorin Petrea.
El a precizat că laboratorul a fost dotat şi cu aparatură şi tehnici noi de diagnostic pentru infecţiile fungice (fungitel).
Aici se vor face studii genetice privind virusurile hepatitice, tehnologii noi de spectrometrie şi PCR, monitorizarea infecţiei HIV prin studii de epidemiologie moleculară (HIV-tropism, HLA, secvenţiere, rezistenţă, rotavirusuri, etc.).
Cabinetul de imagistică dispune de aparat DEXA, care cuantifică nivelul grăsimilor interne pentru probleme de metabolism, sindrom metabolic, iar cabinetul de cardiologie dispune de aparat echo-dopler şi evaluarea riscului cardiovascular.
În cadrul institutului se asigură diagnosticul şi tratamentul bolilor asociate prin dezvoltarea de cabinete multidisciplinare, investigarea modernă non-invazivă a fibrozei hepatice (fibroscan, fibrotest, fibromax), se face bronhoscopie şi endoscopie.
Totodată, se asigură servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică şi psihoterapie.
Laboratoarele au fost modernizate prin noi spaţii şi fluxuri.
Se utilizează protocoale de bună practică în antibiotico-terapie, în tratamentul infecţiei HIV, s-au făcut dotări tehnice moderne pentru secţiile de terapie intensivă adulţi şi copii (ventilatoare, monitoare, paturi speciale) prin programul Băncii Mondiale şi se coordonează înfiinţarea de astfel de secţii în clinicile de boli infecţioase din ţară.
În cadrul institutului se fac studii de oncogeneză corelate cu etiologia virală, se face supravegherea rezistenţei la antibiotice la nivel naţional, care va duce la elaborarea de ghiduri şi metodologii naţionale de utilizare raţională a antibioticelor.
Prin Academia Europeană HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase se face cercetare şi învăţământ la standarde europene. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Sorin Petrea (Institutul 'Matei Balş'): Infecţia cu hepatita C este în creştere la utilizatorii de droguri injectabile Din ce în ce mai mulţi utilizatori de droguri injectabile sunt infectaţi cu hepatita C, a afirmat dr. Sorin Petrea, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Adrian Streinu-Cercel: Institutul "Prof. Dr. Matei Balş", una din primele instituţii de profil acreditate Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" se poate lăuda că este una dintre primele unităţi spitaliceşti acreditate şi, până în momentul de faţă, cu cota cea mai mare de punctaj, ceea ce ne face să ne mândrim, a afirmat, luni, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul institutului...
Săndesc: Institutul 'Matei Balş' şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nozocomiale în cazul răniţilor de la Colectiv Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat miercuri că Institutul "Matei Balş" şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nozocomiale pentru spitalele care tratează răniţi în incendiul de la Colectiv.
Cazuri severe provocate de germeni cu rezistenţă modificată, înregistrate la Institutul 'Matei Balş' O serie de cazuri severe provocate de germeni cu o rezistenţă modificată au fost înregistrate în ultimul trimestru la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", a declarat vineri pentru AGERPRES prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul unităţii.
Bolile infecţioase dezvoltă rezistenţă la antibiotice Bolile infecţioase se redirecţionează pe rezistenţa la antibiotice a subliniat miercuri prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu prilejul Zilelor Medicale ale Institutului de Boli Infecţioase " Matei Balş".
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.