Cele mai citite
 


Controale în spitalele cu datorii
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 1 iulie /Agerpres/ - Membrii celor 19 comisii care vor efectua controale la unităţile sanitare cu datorii au fost instruiţi, vineri, la Ministerul Sănătăţii.

Comisii mixte ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor efectua, în perioada 29 iunie - 10 iulie, controale la spitalele care au acumulat datorii la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

Obiectivul principal al verificărilor îl va reprezenta analiza şi controlul serviciilor medicale realizate şi nedecontate, comparativ cu arieratele înregistrate.

Comisiile vor verifica indicatorii medicali şi economici din anii 2007 şi 2008 ai acestor unităţi. Managerii spitalelor au obligaţia de a prezenta, în termen de 48 de ore de la cererea comisiilor, date privind modul de angajare a fondurilor faţă de bugetul aprobat, planul de achiziţii aprobat pe fiecare an şi termenul de finalizare a procedurilor pe fiecare trimestru, serviciile externalizate şi costurile aferente acestora.

Aceste comisii vor verifica şi numărul pacienţilor internaţi şi externaţi, costul mediu pe zi de spitalizare, costul medicamentelor pe zi sau numărul de bolnavi internaţi la un medic/ asistentă medicală/ infirmieră.

Controalele autorităţilor vor fi de tip încrucişat. Astfel, echipe de control din sudul ţării vor verifica unităţile din nord, pentru a nu exista suspiciuni.

La sfârşitul perioadei de control, toate datele colectate vor fi confruntate cu datele existente la furnizori, pentru a se lua o decizie privind legalitatea datoriilor şi găsirea unor soluţii pentru deblocarea situaţiei.

În ultima perioadă, furnizorii de materiale sanitare au sistat livrarea către cinci spitale care au acumulat datorii. Este vorba despre spitalele judeţene din Botoşani, Iaşi, Timişoara, Craiova şi Mureş.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Furnizorilor de Materiale, Mihnea Grecu, aceştia au de recuperat din sistem aproximativ 85 de milioane de euro.

Grecu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, că vor relua livrările în momentul în care vor primi banii, nu mai devreme de o lună.

Reamintim că, miercuri, ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, s-a întâlnit cu reprezentanţii furnizorilor şi producătorilor de medicamente pentru a aborda problema datoriilor.

Începând cu data de 5 iulie, Ministerul Sănătăţii va publica pe portalul e-sanatate. ro execuţia bugetară a tuturor spitalelor publice.

Ministerul Sănătăţii va începe, în perioada imediat următoare, şi controale în farmacii pentru a verifica modul în care se respectă Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, precum şi modul în care se eliberează reţete pe DCI. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MCSI a selectat 13 proiecte pentru operaţiunea e-Sănătate, în valoare de 32 milioane lei Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale /MCSI/ a aprobat pentru finanţare în cadrul operaţiunii e-Sănătate local un număr de 13 proiecte în valoare de 32 milioane de lei.
Comisii mixte de control la spitalele cu datorii Bucureşti, 30 iunie /Agerpres/ - Comisii mixte ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor efectua controale la spitalele care au acumulat datorii la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.
Sibiu: Primarii nu vor să preia spitalele cu datorii Primarii oraşelor din România nu vor să preia spitalele care au datorii în prezent şi reclamă faptul că guvernul nu a precizat exact banii pentru descentralizarea spitalelor, a declarat vineri, la Cisnădioara, primarul oraşului Sălişte, Teodor Banciu, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR)...
Timiş: Primarul Timişoarei refuză să preia spitalele cu datorii Prefectul Mircea Băcală a declarat joi că primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este singurul edil care a refuzat să semneze protocolul de predare-primire a spitalelor, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind descentralizarea unităţilor de sănătate publică.
Ministerul Sănătăţii va efectua analize financiare în spitalele cu datorii Ministerul Sănătăţii organizează o serie de întâlniri cu managerii şi directorii economici din spitalele subordonate pentru o amplă analiză financiară, cu scopul de a afla cauza datoriilor cu care se confruntă unităţile medicale, informează joi un comunicat remis AGERPRES de MS.
Dan Nica face apel către primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să nu preia spitalele cu datorii Vicepreşedintele PSD Dan Nica a lansat, vineri, un apel către toţi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene din ţară să nu aprobe preluarea spitalelor cu datorii.