Cele mai citite
 


Computer miniatural conceput ca implant pentru pacienţii suferind de glaucom
miercuri, 23 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie
 

Washington, 23 feb /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă a prezentat recent cel mai mic computer din lume, un calculator nu mai mare decât o literă din fontul cu care este scris acest material, ce a fost conceput special, ca implant pentru a măsura tensiunea oculară la pacienţii suferind de glaucom, transmite Live Science.

Acest computer extrem de mic are capacitatea de a comunica radio cu alte calculatoare, fiind prevăzut cu un emiţător radio ce găseşte singur frecvenţa potrivită de comunicare.

Probabil că în viitorul apropiat, susţin cercetătorii, aceste calculatoare liliputane vor avea aplicaţii diverse, de la monitorizarea poluării şi funcţii de securitate, până la ataşarea lor de orice alt obiect care ar deveni astfel 'inteligent' şi uşor de detectat.

Aceste calculatoare extrem de mici, la o scară de ordinul milimetrilor, pot face ca sistemele de calcul să devină cu adevărat omniprezente în societate, urmând Legea lui Bell, un corolar al Legii lui Moore. Legea lui Moore susţine că numărul tranzistorilor dintr-un circuit integrat se dublează la fiecare doi ani, având ca rezultat şi aproape dublarea puterii de calcul. Legea lui Bell susţine că la fiecare 10 ani apare o nouă clasă de calculatoare mai mici şi mai ieftine, iar cu fiecare astfel de clasă volumul ocupat de aceste calculatoare scade cu două ordine de mărime şi creşte numărul de calculatoare pe cap de locuitor.

Această lege descrie evoluţia calculatoarelor de la primele unităţi ce ocupau camere întregi în anii '60, spre apariţia calculatoarelor personale în anii '80, urmată de revoluţia notebook-urilor din anii '90 şi miniaturalele smartphone-uri din noul mileniu.

Noul calculator este conceput pentru aplicaţii medicale, concentrându-se asupra monitorizării tensiunii oculare şi putând fi implantat direct în ochi pentru a ţine sub observare evoluţia glaucomului, o afecţiune cu potenţialul de a duce la orbirea pacientului. Acest minicalculator va deveni parte a tratamentului împotriva glaucomului peste câţiva ani.

În interiorul unei incinte ce nu depăşeşte 1 milimetru cub se află un microprocesor cu un consum extrem de scăzut de enregie, un senzor de presiune, memorie, o baterie infimă, o celulă solară care menţine această baterie încărcată şi un sistem de comunicare wireless care poate transmite date spre un cititor de date amplasat în apropierea ochiului în care se află implantul.

'Acesta este cu adevărat primul calculator complet construit la scara de 1 milimetru', a comentat Dennis Sylvester, profesor de cibernetică la Universitatea din Michigan.

Procesorul care echipează acest sistem face parte din generaţia de cipuri Phoenix, cu o arhitectură unică şi un consum energetic infim. Acest sistem este conceput pentru a ieşi din standby la fiecare 15 minute pentru a măsura tensiunea oculară, consumând în medie doar 5,3 nanowaţi pe oră. Pentru a menţine bateria încărcată este nevoie de expunere a ochiului la lumina solară timp de 1 oră şi jumătate pe zi, sau 10 ore de expunere la lumina artificală. Acest calculator are capacitatea de a stoca un volum de date culese timp de o săptămână.

Noul minicalculator a fost prezentat marţi, 22 februarie, la San Francisco, în cadrul International Solid-State Circuits Conference.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Botoşani: Doi minori, internaţi în spital din cauza dependenţei de calculator Doi copii din municipiul Botoşani au fost internaţi în Spitalul de Psihiatrie din cauza dependenţei de calculator, a declarat şeful Secţiei pediatrice, medicul Laura Jijie.
Un gadget destinat jocurilor pe calculator are rezultate excelente în tratarea soldaţilor cu stres post-traumatic Un gadget asociat de obicei jocurilor video, casca virtuală produsă de compania Oculus, companie ce a fost cumpărată anul trecut de Facebook Inc. pentru suma de 2 miliarde de dolari, are rezultate foarte bune în tratarea soldaţilor care suferă de stres post-traumatic, conform Reuters.
Implant reuşit de 'ochi bionic' la un britanic suferind de degenerescenţă maculară senilă Un pensionar britanic de 80 de ani suferind de degenerescenţă maculară senilă (DMS) a beneficiat de implantul reuşit al unui 'ochi bionic', a anunţat miercuri echipa medicală de la spitalul din Marea Britanie care a efectuat operaţia.
Filme de animaţie, o mănuşă medicală cu senzori şi un mecanism de recuperare a energiei din mediu, la Infomatrix Filme create de la zero de tineri, pe diferite teme, o "casă inteligentă", o mănuşă cu senzori, pentru recuperarea medicală, dar şi un mecanism sofisticat prin care energia din mediul înconjurător este transformată în electricitate se numără printre proiectele prezentate de tinerii români vineri, la...
Oamenii de ştiinţă au testat 'mâna bionică' ce simte obiectele O mână protetică având degete cu senzori tactili a permis unui bărbat să simtă obiecte la strângerea lor în palmă, pentru prima dată de când şi-a pierdut braţul într-un accident în urmă cu aproape zece ani, potrivit specialiştilor, informează publicaţia The Independent.
Cluj: Premieră mondială de succes a medicilor chirurgi de la Clinica de chirurgie orală şi maxilo-facială Medicii chirurgi de la Clinica de chirurgie orală şi maxilo-facială din Cluj, care au realizat, în decembrie 2012, o operaţie de implantare a unei proteze personalizate din titan, pe scheletul feţei unui pacient de 44 de ani, mutilat în urma unui accident rutier, spun că intervenţia lor a reuşit pe deplin...