Cele mai citite
 


Alba: Urme de fier, în apa potabilă distribuită în sistem centralizat în Blaj şi Ocna Mureş
miercuri, 23 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alba Iulia, 23 feb /Agerpres/ - Apa potabilă distribuită în sistem centralizat în zonele Blaj şi Ocna Mureş a avut anul trecut un parametru analizat pentru care s-a notificat neconformarea într-un procent semnificativ de probe recoltate, şi anume fierul, potrivit datelor prezentate miercuri într-o conferinţă de presă de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba.
Fierul, deşi nu are efect direct asupra stării de sănătate a consumatorilor, poate duce la un consum de clor rezidual, ceea ce în cazul unei contaminări microbiene în reţea poate avea consecinţe negative, a arătat dr. Ileana Văcaru, coordonatorul programului de monitorizare a calităţii apei potabile. Aceasta a declarat că fierul din apă a apărut probabil ca o consecinţă a coroziunii unor segmente din fontă rămase în componenţa reţelei de distribuţie.
Ileana Văcaru a subliniat că această problemă este una remediabilă în termen lung.
În anul 2010 în judeţ nu au fost înregistrate epidemii hidrice, existând un singur caz de intoxicaţie cu nitriţi. Cea mai gravă problemă de acest gen a fost înregistrată în Alba în 1995, în oraşul Abrud, când a avut loc o epidemie de dizenterie.
În prezent, în Alba există un singur operator de apă potabilă, care asigură servicii pentru mai mult de jumătate din populaţia judeţului. În cele 11 zone de aprovizionare cu apă în sistem centralizat, fiecare cu o populaţie de peste 5.000 de locuitori, în cursul anului trecut s-au consumat peste 16 milioane de metri cubi de apă potabilă, ceea ce înseamnă 237 litri/zi pe locuitor. Consumul casnic a fost estimat la circa 200 de litri/locuitor/zi.
Pe lângă cele 11 zone mari, în judeţ există şi 34 de zone mici de aprovizionare centralizată cu apă, la care sunt racordaţi în jur de 12.700 de locuitori, dintr-un total de peste 82.000 de rezidenţi, asigurând o acoperire de 15,32 %, faţă de 82,81 % în zonele cu peste 5.000 de locuitori.
Aici, consumul de apă este de 96 litri/zi pe locuitor, sub recomandările care sunt de minimum 100 litri şi optim 150 litri pentru acoperirea nevoilor de igienă individuală şi a celor gospodăreşti.
Sursa de apă este reprezentată de 95,6 % apă de suprafaţă şi 4,4 % apă de profunzime.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Apă ruginie, determinată de prezenţa fierului în exces, în reţelele de distribuţie din mai multe localităţi Apa potabilă distribuită de operatorul judeţean SC Apa CTTA SA prezintă, în mai multe oraşe şi comune din judeţul Alba, modificări de culoare, spre ruginiu, din cauza nivelului de fier, prezent în exces.
Olt: Zeci de probe de apă din instalaţiile de aprovizionare a localităţilor din judeţ, neconforme Peste jumătate din probele de apă prelevate de la instalaţiile de aprovizionare centralizate de la oraşe şi localităţi rurale au prezentat neconformităţi la analiza fizico-chimică (clor rezidual liber, nitriţi, amoniu), au anunţat miercuri reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.
Alba: Noi cazuri de hepatită virală de tip A, în focarul de la Sebeş Autorităţile din Alba estimează că şi în următoarele luni, până în decembrie, în municipiul Sebeş, unde există un focar de hepatită virală de tip A, vor mai fi înregistrate noi cazuri, în prezent fiind spitalizate 14 persoane, majoritatea copii.
Alba: Ancheta DSP Alba a stabilit o contaminare masivă cu salmonela în cazul nuntaşilor de la Bistra Autorităţile sanitare din Alba au constatat o contaminare masivă cu salmonela în gospodăria din Bistra unde, săptămâna trecută, a fost preparată mâncarea pentru o nuntă care s-a soldat cu spitalizarea a aproximativ unui sfert dintre participanţi.
Gorj: DSP şi Aparegio, solicitate să verifice instalaţiile de apă din Târgu-Jiu, în contextul suspiciunilor de infestare cu amoniu Consilierul local al PNL Târgu-Jiu Eduard Berca a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că va solicita conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj verificarea stării tuturor instalaţiilor de alimentare cu apă din oraş în contextul în care mai multe persoane care locuiesc în cartierul Preajba...
Olt: DSP propune distribuirea gratuită de apă plată pentru copii Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Olt, medicul Andrei Iordache, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va face demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru distribuirea în mod gratuit a unei cantităţi de apă plată copiilor cu vârste de până la un an, care beneficiază...