Cele mai citite
 


Noi centre de formare în sprijinul SMURD
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia pentru SMURD a predat miercuri kit-urile necesare activităţii de instruire a viitorilor paramedici care încadrează ambulanţele SMURD
Kit-urile, ce reprezintă baza materială pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor didactice, au fost primite de facultatea de Pompieri Bucureşti, care va deveni astfel al treilea centru de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă pentru Capitală. De asemenea, kit-urile au fost distribuite şi centrelor din judeţele Cluj, Sibiu, Dâmboviţa şi Argeş ce urmează a fi acreditate şi operaţionalizate pe parcursul anului 2011, a declarat cu acest prilej dr. Raed Arafat subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, baza materială reprezintă, alături de existenţa spaţiilor special amenajate pentru desfăşurarea procesului didactic şi de asigurarea instructorilor formatori SMURD, una dintre condiţiile necesare acreditării centrelor de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă.

'Banii pentru achiziţionarea acestor echipamente provin din cei 2% din impozitul pe venit direcţionaţi de populaţie către Fundaţia SMURD şi sunt utilizate pentru pregătirea paramedicilor. Costul acestora a fost de 419.000 de lei. Extrem de complex, echipamentul include simulatoare şi aparatură folosită în cadrul activităţii de intervenţie. Prin intermediul acestora viitoriii participanţi vor urma cursuri teoretice, practice, vor face simulări, evaluări şi reevaluări', a declarat Raed Arafat.

Aceste noi centre de formare vin în sprijinul activităţii SMURD, care se desfăşoară în prezent în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Timişoara, Târgu Mureş, municipiul Bucureşti, precum şi Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldeşti, ajungând astfel la 13 centre de formare, a explicat dr. Raed Arafat. El a adăugat că aceste centre vor contribui la dezvoltarea bazei materiale specifice, necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a pregătirii în domeniul primului ajutor calificat şi descarcerării, crescând astfel capacitatea de pregătire a viitorilor paramedici SMURD.

Colonel Marcel Lucaciu, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a evidenţiat importanţa acestor echipamente pentru pregătirea paramedicilor.

Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră a arătat că deschiderea noilor centre va ajuta foarte mult, având în vedere că o intervenţie promptă trebuie făcută cu personal calificat.

Prin înfiinţarea acestor centre de formare şi dezvoltând serviciile oferite populaţiei, în anul 2010 au fost operaţionalizate încă 14 module ale serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare la nivelul a cinci inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă (Botoşani, Harghita, Maramureş, Neamţ şi Vrancea), numărul acestora ajungând la 193 de echipaje dispuse în 36 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

Centrele au o capacitate totală de pregătire de 1420 de persoane pe an, cursurile având durata de patru săptămâni, iar fiecărui centru de formare îi revin zece serii de pregătire pe an. Atât cursanţii, cât şi instructorii formatori SMURD provin din rândurile angajaţilor unităţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În anul 2010, serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare au intervenit, în medie, la 407 cazuri pe zi, fiind asistaţi 139.584 adulţi şi 12.015 copii.

Faţă de anul 2009, a crescut atât numărul cazurilor de urgenţă la care au participat SMURD (cu 41%), cât şi numărul persoanelor asistate (cu 57%). Timpul mediu de răspuns al SMURD a fost de 9 minute.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un centru de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă se va înfiinţa la Cluj Judeţul Cluj va avea un centru de pregătire a paramedicilor de pe ambulanţele SMURD, prin amenajarea unui spaţiu adecvat, investiţie aparţinând Fundaţiei pentru SMURD, condusă de dr.Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
Până în 2014 va continua programul de dotare cu elicoptere a punctelor regionale, susţine dr. Raed Arafat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...