Cele mai citite
 


Alba: Bolnavii de scleroză multiplă neînscrişi în programul naţional de sănătate apelează la tratamente naturiste
joi, 24 februarie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Doar o mică parte dintre bolnavii de scleroză multiplă din judeţul Alba sunt înscrişi în programul naţional de sănătate, selecţia făcându-se după mai multe criterii, fiind 'avantajaţi' tinerii, pe motiv că aceştia au şanse mai mari de supravieţuire, a arătat, miercuri, preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba, Dragoş Zaharia.

Acesta a dat exemplul unei femei din Alba Iulia, bolnavă din 1978, imobilizată la pat şi care nu a beneficiat niciodată de tratament gratuit. Lunar, o persoană diagnosticată cu această boală necesită tratament în valoare de 1.000-1.200 de euro.

'Cei care nu au sprijinul statului pentru un astfel de tratament, care nu este disponibil în farmaciile cu regim deschis, apelează la mijloace gen înţepături de albină şi alte tratamente naturiste', a arătat Zaharia.

În judeţul Alba sunt aproape 90 de cazuri de scleroză multiplă, din care 60 sunt membri în Speromax, dar numai 12 sunt incluşi în programul naţional de sănătate, iar alţi trei sunt pe lista de aşteptare.

Dragoş Zaharia, care este şi vicepreşedinte al Societăţii de Scleroză Multiplă din România, a subliniat că, dacă anul trecut erau incluşi în program 997 de pacienţi, în 2011, numărul acestora a crescut la 1.200, ceea ce înseamnă cea mai mare creştere din 2000 încoace. 'Din cei 300 de bolnavi aflaţi pe lista de aşteptare au intrat în program în jur de 200', a menţionat Dragoş Zaharia.

Bolnavii de scleroză multiplă din Alba şi aparţinătorii acestora beneficiază, din această săptămână, de serviciile unui Centru de Informare şi Consiliere, al doilea de acest gen din ţară, un proiect demarat de SM Speromax Alba şi susţinut de Asociaţia 'Ateliere fără frontiere'. Peste 15 voluntari vor oferi sprijin psihologic şi social celor care apelează la serviciile acestui centru, găzduit de sediul din Alba Iulia al Asociaţiei SM Speromax Alba.

La nivelul ţării, există peste 10.000 de cazuri de scleroză multiplă, o boală în general a adultului tânăr. Este o boală cu multe variaţii, iar simptomele depind de ce parte a sistemului nervos central este afectată. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel puţin un simptom şi, deşi există simptome comune multor bolnavi, niciunul dintre aceştia nu va avea toate simptomele.

Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50%.

Notare
Comentarii
de bobolocu
eu am intrat in program in decembr 2010, dar deja in febr mi l-au intrerupt 10 zile.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Bolnavii de scleroză multiplă şi de hemofilie, fără tratament Alba Iulia, 20 mai /Agerpres/ - Bolnavii din Alba de scleroză multiplă (SM), de hemofilie şi de alte boli grave nu mai beneficiază, de la începutul lunii aprilie, de tratament medical asigurat prin programele naţionale, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei SM Speromax, Dragoş Zaharia...
Alba: Parteneriat în sprijinul bolnavilor cu scleroză multiplă Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi Asociaţia SM Speromax au încheiat, miercuri, un acord de colaborare-cadru, parteneriat prin care au în vedere facilitarea accesului pacienţilor cu scleroză multiplă în mod direct în secţia de Neurologie.
Alba: Tinerii cu scleroză multiplă, reprezentaţi de un comitet lansat la Alba Iulia Tinerii diagnosticaţi cu scleroză multiplă (SM) sunt reprezentaţi la nivel naţional începând de vineri de o structură lansată la Alba Iulia printr-un proiect finanţat în cadrul Programului 'Tineret în acţiune' al Comisiei Europene şi care urmăreşte participarea activă a acestor în viaţa civică şi socială...
Alba: Asistenţă specializată pentru pacienţii cu scleroză multiplă Pacienţii cu scleroză multiplă din judeţul Alba vor beneficia, timp de un an, de asistenţă specializată din partea unei echipe de asistenţi sociali, kinetoterapeuţi şi psihologi în cadrul unui proiect lansat marţi de Asociaţia SM Speromax Alba şi Fundaţia Vodafone România, care contribuie financiar în...
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
Proiect european pentru tinerii cu scleroză multiplă Un proiect dedicat tinerilor cu scleroză multiplă va fi derulat în perioada aprilie 2013 - septembrie 2014 de Asociaţia SM SPEROMAX Alba. Proiectul 'Comitet de tineret în România pentru pacienţii de scleroză multiplă' este finanţat în cadrul liniei 'Tineret în acţiune' al Comisiei Europene, se arată...