Cele mai citite
 


Femeile care nu pot avea copii pot apela la mamele surogat, potrivit unui proiect legislativ
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Obstetrica - Ginecologie
 

Femeile care nu pot avea copii vor putea apela la mame surogat, potrivit unui proiect legislativ al deputatului PDL Mihaela Şandru.

'Proiectul de lege, depus ieri (marţi) la Senat, reglementează situaţia mamelor surogat. Practic, noi vom deveni una dintre ţările cele mai liberale. În momentul de faţă, numai Anglia mai reglementează strict surogatul. El se practică, din păcate, în România şi atunci noi am considerat că decât să fie o activitate ilegală să-i dăm o natură legală', a declarat, miercuri, deputatul democrat-liberal.

Ea a explicat că una dintre condiţiile în care o femeie poate apela la o mamă surogat este legată de existenţa unor anomalii medicale.

'Mama surogat va trebui să aibă cel puţin un copil propriu pentru a putea preîntâmpina păstrarea eventuală a copilului. De asemenea, dacă este căsătorită, partenerul nu poate să fie donor de celule pentru copilul purtat, deci atât mama surogat, cât şi partenerul acesteia nu pot fi donori pentru copilul rezultat', a adăugat ea.

Şandru a explicat că anomaliile medicale vor fi stabilite de medicii cu specialitate în Reproducerea Umană Asistată Medical - RUAM.

'Infertilitatea va fi declarată după 12 luni de încercări pe cale naturală sau mama surogat mai poate să intervină în cauze medicale, de exemplu pentru mame care au probleme cardiace sau de diabet sau alte indicaţii medicale foarte clare', a mai precizat deputatul PDL.

Ea a precizat că în proiectul de lege se prevede că mama surogat nu poate avea o vârstă mai mare de 35 de ani. În schimb, iniţiativa nu reglementează vârsta femeilor care apelează mamele surogat.

'Nu am reglementat vârsta maximă pentru femeile care apelează la mame surogat. Totuşi, pentru a putea beneficia de tehnicile RUAM trebuie să ai maximum 45 de ani', arată ea.

Şandru a precizat că surogatul presupune încheierea unui contract prin care mama surogat îşi dă consimţământul să dea familiei copilul după naştere. Ea a menţionat că aceste contracte nu vor fi de natură comercială şi că orice remuneraţie în acest caz va fi pedepsită.

Deputatul a recunoscut că, deşi există acest contract, mama surogat se poate răzgândi şi că legea nu reglementează această situaţie.

'Este un risc pe care şi-l asumă familia care încheie contractul de surogat. Aici nu ai ce să faci. Potrivit Codului familiei, mama care naşte este mama naturală. Noi am încercat să reglementăm prin legea adopţiei această problemă', a susţinut Mihaela Şandru.

Legea privind reproducerea umană asistată medical a fost depusă marţi la Senat, care este primul for sesizat, urmând ca decizia finală să aparţină Camerei Deputaţilor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisia pentru drepturile omului din Senat a finalizat un proiect privind reglementare reproducerii umane asistate Bucureşti, 27 feb /Agerpres/- Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a finalizat, împreună cu specialiştii din domeniul medical, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant şi jurişti, un proiect de lege "cuprinzător" care să reglementeze reproducţia umană asistată, a declarat luni...
World Vision România lansează, în parteneriat cu MSD România, proiectul ”Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cu scopul reducerii mortalităţii materne în ţara noastră Fundaţia World Vision România, împreună cu compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, demarează un amplu program de reducere a mortalităţii materne din ţara noastră, ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viaţă.
Organizaţia Salvaţi Copiii se alătură programului educaţional "Primele 1000 de zile" Organizaţia Salvaţi Copiii se alătură programului educaţional "Primele 1000 de zile" cu un nou proiect prin care îşi propune să susţină alăptarea şi educaţia mamelor în ceea ce priveşte importanţa nutriţiei şi a unui stil de viaţă echilibrat pentru sănătatea copiilor.
Senat - proiect: Centre de Asistenţă Down şi servicii medicale şi sociale gratuite pentru persoanele cu acest sindrom Guvernul va înfiinţa Centre de Asistenţă Down în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ şi în sectoarele din Capitală prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru ca persoanele diagnosticate cu acest sindrom să beneficieze gratuit de servicii medicale şi sociale, prevede...
Expoziţie de fotografie dedicată promovării alăptării în România Comisia pentru egalitatea de şanse din Senat în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF România a organizat miercuri, la Palatul Parlamentului, expoziţia de fotografie 'Dreptul meu la un start sănătos în viaţă!', dedicată protejării şi promovării alăptării în România.
Senatul, în aşteptarea motivării deciziei CCR privind neconstituţionalitatea hotărârii în cazul Şova (sinteză) Cazul Dan Şova a revenit, în această săptămână, în atenţia senatorilor, după decizia Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea hotărârii referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a social-democratului, preşedintele...