Cele mai citite
 


Abordări integrate de prevenire a HIV/SIDA în România
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul 'Abordări integrate de prevenire a HIV/SIDA în România' îşi propune să ofere tinerilor cu vârsta între 15 şi 25 de ani informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV/SIDA, pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă mai sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele infectate cu HIV, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă Adina Manea de la Fundaţia 'Tineri pentru Tineri'.
Ea a evidenţiat că proiectul se adresează mai multor grupuri ţintă - elevi, cadre didactice, personal medical - şi îşi doreşte realizarea unei puternice campanii de responsabilizare socială şi de luptă împotriva stigmatizării.

Împărţit în trei componente majore, proiectul vizează o intervenţie integrată de prevenire în rândul populaţiei generale de tineri: intervenţii în comunitate prin comunicare interpersonală, campanie mass-media, instruirea autorităţilor locale, a profesioniştilor din sănătate (medici), educaţie (profesori, consilieri psihopedagogi şi educatori între egali) şi a jurnaliştilor.

Implementarea efectivă a programelor se desfăşoară în 18 judeţe ţintă şi presupune realizarea de materiale de informare-educare-comunicare, instruirea educatorilor între egali, a cadrelor didactice, a personalului medical şi jurnaliştilor, activităţi de prevenire şi promovare a comportamentelor responsabile în şcoală şi în afara şcolii.

În perioada februarie - aprilie, Fundaţia 'Tineri pentru Tineri' va instrui 840 de cadre didactice (profesori şi consilieri şcolari) pentru a derula sesiuni de educaţie non-formală pe tematica programului 'Responsabilitate individuală: Prevenirea HIV/SIDA'.

Cursurile vor fi organizate pentru profesorii din Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Vaslui şi Botoşani.

Pentru a putea răspunde într-o manieră integrată provocărilor pe care HIV le generează, este important ca toţi actorii implicaţi în comunitate să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

Proiectul 'Abordări integrate de prevenire a HIV/SIDA în România' îşi propune să abordeze - ca grupuri intermediare - cadrele didactice, medicii, jurnaliştii, autorităţile locale şi elevii, pentru fiecare dintre aceştia existând programe de formare specifice.

Programul de formare continuă pentru cadrele didactice va urmări creşterea nivelului de cunoştinţe în ceea ce priveşte HIV şi abilităţile acestora pentru transmiterea informaţiilor şi construirea atitudinilor elevilor, având ca obiective conturarea comportamentului responsabil în sexualitate, identificarea elementelor de stigmă şi discriminare din comunităţile implicate, conştientizarea beneficiilor pe care le are implicarea activă, identificarea beneficiilor pe care le propune utilizarea metodologiei non-formale.

Cursul pentru cadre didactice se desfăşoară pe parcursul a 21 de ore de formare şi este structurat în patru module, respectiv prevenirea HIV/SIDA şi sănătatea reproducerii, stigmă şi discriminare, implicare activă şi voluntariat, educaţie non-formală.

Proiectul este implementat de un parteneriat între Fundaţia 'Tineri pentru Tineri' şi alte patru organizaţii neguvernamentale (Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii - ARPS, Asociaţia Română Anti-SIDA - ARAS, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA - UNOPA, Fundaţia 'Alături de Voi' România- ADV România) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării - CNCD.

Proiectul este finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE (Spaţiul Economic European), fiind un proiect individual în componenta granturi, aria 'Sănătate şi ocrotirea copilului' şi reprezintă materializarea unui parteneriat extins între organizaţii şi instituţii care au ca misiune implicarea în problematica HIV/SIDA.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect privind informarea corectă a tinerilor în ceea ce priveşte HIV/SIDA Proiectul ''Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România'' îşi propune să ofere tinerilor (15-25 de ani) informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV/SIDA pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă mai sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele bolnave...
Mureş: Campanie de prevenire a infectării cu HIV/SIDA, în penitenciare Fundaţia 'Alături de Voi' România - Centrul Mureş a iniţiat vineri la Penitenciarul din Târgu Mureş seria de campanii de informare, educare şi conştientizare a deţinuţilor cu privire la riscurile infectării cu HIV/SIDA, la infecţiile cu transmitere sexuală în rândul persoanelor private de libertate şi...
Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România Bucureşti, 8 iul /Agerpres/ - Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România - reprezintă un proiect care îşi propune să le ofere tinerilor între 15 şi 24 de ani informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV/SIDA.
Vaslui: Asociaţia "Iris" a lansat proiectul "Tineri informaţi - comunitate responsabilă şi incluzivă" Asociaţia 'Iris' din Vaslui a organizat, vineri, conferinţa de lansare a proiectului ' Tineri informaţi - comunitate responsabilă şi incluzivă', implementat cu sprijin financiar nerambursabil de la Primăria Municipiului Vaslui.
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...