Cele mai citite
 


CNAS nu recunoaşte serviciile de psihoterapie furnizate de psihologi
joi, 24 februarie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
În ultimii ani se constată o adevărată campanie de excludere a rolului psihologilor români din politicile publice de asigurare a sănătăţii populaţiei României, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri, AGERPRES de Colegiul Psihologilor din România.
După nenumărate solicitări ale Colegiului Psihologilor din România, CNAS a decis să introducă în noul proiect al Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru?privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2011-2012, posibilitatea decontării serviciilor de psihoterapie (psihoterapie individuală - psihoze, tulburări obsesiv-compusive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii şi psihoterapie de grup - psihoze, tulburări obsesiv-compusive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii), însă pentru o singură categorie profesională (medicii psihiatri), care nu are competenţa profesională necesară desfăşurării acestor activităţi, susţin reprezentanţii Colegiului Psihologilor di n România. Aceştia spun că aceste decizii contravin legii şi practicii europene în domeniu.

Practic, CNAS doreşte să stabilească, printr-un act administrativ, standarde de calitate în serviciile psihologice, contrare prevederilor Legii nr. 213/2004 si HG nr. 788/2005, nerecunoscând în mod abuziv dreptul legal al psihologilor români de a desfăşura activităţi de psihoterapie, se arată în comunicatul de presă.

Prin această măsură, CNAS nu încalcă doar reglementările legale naţionale, ci şi practica europeană în domeniu, care recunoaşte şi decontează serviciile psihoterapeutice, parte a sistemelor de asigurări de sănătate din ţările membre ale UE (The European Health Care Systems), relevă sursa citată.

Activităţile de psihoterapie sunt activităţi proprii profesiei de psiholog, psihoterapia fiind o specialitate profesională a psihologilor, recunoscută prin lege organică.

Astfel, psihoterapia a fost structurată ca o activitate psihologică, ce poate fi desfăşurată şi de medici, pedagogi, filosofi, teologi sau asistenţi sociali, după parcurgerea unor cursuri de formare profesională specifice şi numai după obţinerea titlului de calificare emis de autoritatea română competentă, se arată în document.

În prezent, în România există un număr de peste 1.800 de persoane care deţin titlu de calificare în specialitatea psihoterapie şi care practică psihoterapia în mod legal, în condiţiile Legii nr. 213/2004.

În România anului 2011 un pacient care are nevoie de servicii psihologice trebuie să se adreseze în mod obligatoriu unui medic, care îl poate sau nu trimite la un psiholog, altfel valoarea serviciului psihologic efectuat de psiholog riscă să nu fie decontată.

Totodată, prin noul proiect propus serviciile de consultaţie psihologică nu sunt recunoscute, iar posibilităţile de colaborare ale psihologilor cu medicii specialişti sunt cu mult diminuate faţă de necesităţile reale ale pacienţilor români.

Cu alte cuvinte, potrivit CNAS trebuie să te adresezi neapărat unui anumit medic specialist pentru a beneficia de servicii psihologice decontate de casele de asigurări de sănătate.

De asemenea, numărul de puncte ce pot fi decontate de un medic specialist nu poate depăşi, pentru serviciile psihologice, 40 de unităţi, comparativ cu 450 de puncte decontate unui medic, ceea ce va conduce în mod inevitabil la falimentul furnizorilor de servicii psihologice din sistemul public de asigurări de sănătate.

Reprezentanţii Colegiului arată că, având în vedere noile condiţii socio-economice din România, precum şi creşterea gradului de vulnerabilitate psihologică a categoriilor sociale defavorizate, sunt nevoiţi să tragă un nou semnal de alarmă asupra pericolului lipsei unui sistem de asigurări de sănătate care să ofere posibilitatea pacienţilor români să beneficieze de servicii psihologice a căror valoare să fie decontată de casele naţionale de asigurări de sănătate.

Aceştia spun că în situaţia în care CNAS nu va modifica prevederile menţionate care fac imposibilă continuarea asistenţei psihologice a populaţiei României într-o formă acceptată de corpul profesional, Colegiul Psihologilor din România va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Consiliul Concurenţei şi va acţiona în judecată CNAS şi Ministerul Sănătăţii în vederea respectării drepturilor legale ale psihologilor români.
Notare
Comentarii
de A.P.
A fi psihiatru include necesitatea de a cunoaste psihologia si psihopatologia.Psihiatrii sint si psihoterapeuti prin insasi formatia si experienta lor clinica.Indicatia unei anume psihoterapii este de competenta si in responsabilitatea psihiatrului,deoarece are competenta unui diagnostic clinic si trebuie sa cunoasca metodele teraputice.La noi se incearca o limitare a imposturii fara margini,a clipsei de calitate ascunsa in spatele unor diplome de psihoterapeuti.La cit de bolnava e populatia ,psihoterapeutii inchipuiti si cu diplome ne mai lipseau.In Vest,formarile au consitenta .Si nici acolo ,situatia nu e perfecta...Impostura si sarlatania sint in natura umana,legile doar tenteaza o limitare a efectelor.Realiatea ca traim o deriva a calitatii ambelor categorii profesionale.

de giani
are dreptate casa de asigurari..... "psihoterapeuti" adica sarlatani sunt mai toti cei care se autodenumesc psihologi. A remediat sau macar micsorat problema psihica a vreunui client(nu pacient)vreunul din acesti indivizi care dau bani buni sa cumpere o diploma? NU!!! atunci dece sa fie platiti de la buget? Pentru ce?
Prostitiva voi intre voi sarlatanilor.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colegiul Psihologilor acuză CNAS că nu decontează şedinţele de psihoterapie Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, a acuzat, luni, într-o conferinţă de presă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că nu decontează şedinţele de psihoterapie realizate de psihologi, punând astfel în pericol sănătatea mintală a populaţiei.
Colegiul psihologilor cere recunoaşterea şi introducerea în Contractul Cadru a serviciilor psihologice Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate recunoaşterea şi introducerea în Contractul Cadru a serviciilor psihologice.
Serviciile psihologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru, a anunţat marţi preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR)...
Colegiul Psihologilor, nemulţumit de tratamentul CNAS Colegiul Psihologilor din România îşi exprimă nemulţumirea faţă de tratamentul discriminatoriu la care sunt supuşi psihologii de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Colegiul Psihologilor doreşte decontarea directă a serviciilor de recuperare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist Colegiul Psihologilor din România (COPSI) solicită reprezentanţilor autorităţilor publice accesul liber al copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist la serviciile psihologice de recuperare furnizate de psihologi independenţi şi decontarea directă a serviciilor psihologice de recuperare...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.