Cele mai citite
 


Prima Academie Europeană de boli infecţioase şi HIV/SIDA la Bucureşti
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 1 iulie /Agerpres/ - Academia Europeană HIV/SIDA şi de boli infecţioase a fost inaugurată, sâmbătă, în prezenţa ministrului sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi a ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Proiectul urmăreşte să crească nivelul de pregătire al personalului medical şi social din România şi din alte ţări europene pentru a face faţă numeroaselor provocări generate de aceste boli, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, cu prilejul inaugurării.

El a subliniat că România are nevoie în continuare de personal bine calificat pe care această academie îl va pregăti prin programele ei.

''Epidemia HIV/SIDA şi alte boli infecţioase vor fi cu noi pentru multă vreme. Această academie va crea experţii de care avem nevoie ca să fim întotdeauna cu un pas înainte acestor epidemii şi să le oprim la timp şi eficient", a spus prof.dr. Streinu Cercel.

Academia, ca parte a Institutului de Boli Infecţioase "Prof.dr. Matei Balş", va oferi în România pentru beneficiarii români sau străini o varietate mare de programe de cursuri rezidenţiale sau la distanţă, având avantajul de a oferi acces direct la facilităţi, experţi şi proceduri de top, a mai spus prof.dr. Adrian Streinu Cercel, care a adăugat că ''investiţia a costat 1,5 milioane de euro, bani privaţi''.

La nivel naţional, academia îşi propune să fie un instrument de pregătire post-universitară a diverselor categorii de personal medical şi social, absolvenţii având diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Colegiul Medicilor, Universitatea de Medicină şI Farmacie "Carol Davila".

La nivel internaţional, academia va susţine o reţea de experţi din peste 15 ţări europene, care vor lucra pentru a crea standarde şi ghiduri de bună practică şi pentru a se solidariza în susţinerea programelor adecvate pentru combaterea HIV/SIDA şi altor boli infecţioase la nivelul UE, a explicat profesorul Streinu Cercel.

Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a declarat că academia este prima instituţie de acest fel din Europa şi urmăreşte să asigure un acces direct la cunoştinţe şi practică, la cele mai înalte standarde în domeniul tratamentului şi al îngrijirilor HIV/SIDA pentru profesionişti din domeniul social, medical şi educativ.

Ministrul a mai spus că la o recentă întâlnire cu reprezentantul ONU, acesta a declarat: "Ţara dumneavoastră este recunoscută în lume pentru modul în care a gestionat problema pacienţilor infectaţi cu HIV".

El a adăugat că reprezentantul ONU i-a sugerat să înfiinţeze un centru regional şi asta s-a întâmplat, pentru a împărtăşi experienţa în domeniu.

"Astăzi, după mai bine de 20 de ani în care am luptat cu această maladie şi am câştigat experienţă în acest domeniu, ne aflăm în poziţia de a le împărtăşi şi celorlalte ţări din regiune cunoştinţele acumulate în această perioadă", a spus ministrul.

El a adăugat că situaţia dificilă cu care s-a confruntat România în anii '90 a determinat implementarea unor politici, strategii şi măsuri de o amploare considerabilă în ţara noastră în lupta împotriva SIDA.

"Ţara noastră este una dintre puţinele ţări care asigură tratament gratuit bolnavilor de SIDA, statul român cheltuind în jur de 50 de milioane euro anual în acest scop. Suntem una dintre cele mai pregătite ţări în ceea ce priveşte răspunsul HIV/SIDA, având o Strategie Naţională HIV/SIDA adoptată în 1999 şi reevaluată periodic", a spus ministrul.

Bazac a afirmat că în prezent suntem capabili să exportăm expertiza noastră în lupta împotriva HIV/SIDA, în ceea ce priveşte prevenţia, accesul la tratament şi îngrijiri medicale, dezvoltarea serviciilor de suport psiho-social pentru persoanele infectate HIV şi pentru familiile acestora şi creşterea integrării sociale.

El a subliniat că încă de la înfiinţare, Academia Europeană HIV/SIDA are o puternică susţinere medicală, fiind iniţiativa unei reţele de experţi din peste 15 ţări din Europa Centrală şi de Est şi ţări ale Europei de Vest.

Ministrul a anunţat că doreşte să lanseze cu acest prilej un plan regional pentru ţări din Ucraina, Moldova, Belarus, care se află în situaţia României de acum 20 de ani.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a apreciat proiectul şi a anunţat că absolvenţii acestei academii vor fi recunoscuţi ca absolvenţi ai unor cursuri post-universitare, menţionând că în România sunt cinci astfel de şcoli academice post-universitare. Ea a subliniat că Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" va fi o instituţie care va sta alături de acestă şcoală academică.

"Îmi exprim convingerea că împreună cu colegii din sud-estul Europei, academia îşi va spune cuvântul în crearea de standarde de sănătate. Este un program foarte important nu numai pentru România, ci şi pentru alte ţări", a opinat ministrul Educaţiei.

Ambasadorul ONU la Bucureşti, Soknan Han Jung, a apreciat proiectul dezvoltat în România şi a menţionat că şi ONU a contribuit cu cinci milioane de dolari, dar şi cu suport tehnic.

Acesta a reliefat colaborarea dintre ONU şi România în domeniul HIV/SIDA şi a apreciat parteneriatul dintre Guvern, ONG-uri şi alte instituţii, parteneriat care ar putea fi multiplicat şi în alte ţări.

''Durata cursurilor academiei poate fi de două săptămâni, o lună sau trei luni, în funcţie de necesităţile fiecărei ţări'', a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel, menţionând că examinarea se face prin televoting.

Academia beneficiază şi de o clădire modernă, special dedicată activităţilor de instruire, întâlnirilor şi evenimentelor ştiinţifice, cu deosebite capacităţi de cursuri şi găzduirea cursanţilor, având garsoniere şi apartamente. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Practicile homosexuale, faţa ascunsă a epidemiei de sida în Africa /The Lancet/ Londra, 20 iul /Agerpres/ - Bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi în Africa subsahariană îşi asumă riscuri mari de infectare cu virusul sida /HIV/, dar stigmatizarea căreia îi sunt supuşi le stopează accesul la programele de prevenire, subliniază un studiu britanic realizat...
Şcoală de vară pe teme legate de HIV/SIDA Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Patruzeci de tineri infectaţi HIV/SIDA, dar şi tineri sănătoşi din judeţele Iaşi, Constanţa şi Mureş, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani vor participa, în perioada 17-20 iunie, la Bran, în judeţul Braşov, la a opta ediţie a Şcolii de vară pe teme legate de HIV/SIDA...
Campanie de informare a liceenilor despre HIV/SIDA Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Preşedintele Fundaţiei Romanian Children's Appeal, Mihai Tociu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş" din Capitală, încheierea "celui mai amplu program de informare pe tematica HIV/SIDA din România"...
Mureş: Persoanele cu dizabilităţi îşi revendică locul în comunitate Centrul Mureş al Fundaţiei 'Alături de Voi' (ADV) România în colaborare cu hipermarketul bauMax organizează, miercuri, o manifestare dedicată persoanelor cu nevoi speciale, prin care se doreşte atragerea atenţiei comunităţii asupra faptului că persoanele cu dizabilităţi, inclusiv HIV/SIDA, pot fi utile...
Africa de Sud testează primul vaccin anti-SIDA Pretoria, 24 iul /Agerpres/ - Un vaccin preventiv împotriva SIDA, primul creat pe continentul african /cel mai afectat de această gravă maladie/, este în prezent testat pe om în Africa de Sud, în timp ce cercetătorii caută noi metode de combatere a virusului HIV, relatează vineri AFP.
Bolnavii infectaţi cu HIV/SIDA au rămas fără tratament Suceava, 13 iul /Agerpres/ - Aproximativ o jumătate din bolnavii seropozitivi din judeţul Suceava au rămas fără tratament din cauza subfinanţării sistemului de sănătate.