Cele mai citite
 


Creierul uman într-un declin progresiv
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Volumul creierului uman şi mărimea craniului se reduc constant, a stabilit o echipă de cercetători de la Centrul naţional pentru ştiinţă din Franţa, care susţine, în plus, că acesta este un proces normal în evoluţia Homo sapience, relatează portalul Direct/News.
Este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă au reuşit să măsoare volumul creierului omului modern şi pe cel al strămoşilor săi direcţi. În urma acestor măsurători, s-a constat că creierul Homo sapience de acum aproximativ 20.000 de ani era de 5% ori mai mare decât cel al omului modern.


Datorită unor fragmente de cranii bine conservate, cercetătorii au reuşit să reconstituie forma şi dimensiunea creierului în cazul a 14 persoane, care au trăit pe Pământ cu 90.000-20.000 de ani în urmă.


Astfel, experţii au stabilit că creierul uman s-a diminuat constant de-a lungul anilor, însă, din păcate, ei nu au găsit încă o explicaţie a cauzelor care conduc la declinul progresiv al volumului creierului uman.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu) O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.
Prim experiment reuşit de telepatie la mare distanţă (cercetători) Un grup de cercetători din mai multe ţări afirmă că a reuşit, în premieră, să transmită un mesaj mental simplu între două persoane aflate la mare distanţă, una în India şi şi alta în Franţa, informează AFP, citând un studiu publicat recent în revista PLOS One.
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
SUA: Test de sânge prin care s-ar putea descoperi autismul la copii de la un an Cercetători americani au anunţat că au dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea autismului la copii de la vârsta de un an. În Franţa există aproape 30.000 copii afectaţi de o formă sau alta de autism, menţionează maxisciences.com.
Cercetători din Marea Britanie au creat celule cerebrale din piele Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să creeze ţesut cerebral din piele umană, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului britanic The Telegraph.
Depresia mamei produce modificări în creierul copilului Cercetători canadieni au făcut o constatare uimitoare: copiii care cresc alături de o mamă depresivă prezintă structuri cerebrale diferite de ale celorlalţi copii. Această concluzie se bazează pe examinarea, cu tehnici de imagistică medicală, a creierului unor copii de 10 ani, ale căror mame suferă de...