Cele mai citite
 


Peste 2.000 de medicamente generice riscă să dispară de pe piaţă
miercuri, 23 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

Bucureşti, 23 feb /Agerpres/ - Peste 2.000 de medicamente generice care se adresează tuturor ariilor terapeutice riscă să iasă de pe piaţă sub povara unui cadru legislativ catastrofal, se arată într-un comunicat transmis miercuri presei de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Asociaţia protestează vehement împotriva unei astfel de decizii, care ar duce la imposibilitatea susţinerii pieţei farmaceutice de către producători şi ar periclita accesul la tratament pentru milioane de români.

'Confruntate cu scăderea contribuţiilor la fondul unic de asigurări sociale de sănătate şi nevoia de a face economii, autorităţile pregătesc prelungirea termenelor de plată de la 210 zile, cât este în prezent, la peste 300', susţin reprezentanţii APMGR.

Ei afirmă că această măsură nu ţine cont de efectele dezastruoase pentru pacienţi şi pentru companiile de pe întreg lanţul de distribuţie.

În realitate, termenele de plată cumulează deja peste 300 de zile la producător, pe seama căruia se transferă practic cea mai mare parte

Celor 210 zile stipulate de lege li se adaugă între 30 şi 60 de zile - perioada în care se acceptă documentele justificative ale farmaciilor, respectiv alte 30 de zile - necesare decontărilor pe lanţul de distribuţie, explică reprezentanţii APMGR.

În plus, potrivit acestora, multe dintre documentele justificative ale farmaciilor nu sunt primite la plată, fiind reportate pentru o dată ulterioară incertă.

'Dacă proiectul pe care îl are în plan Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi implementat, atunci producătorii ar putea primi banii cuveniţi pentru medicamentele livrate, după mai mult de un an', afirmă APMGR.

Sursa citată menţionează că producătorii români de medicamente generice sunt cei mai afectaţi, întrucât au preţurile cele mai mici şi evident adaosurile semnificativ mai reduse decât în cazul medicamentelor originale, fapt care îi face să fie principala resursă de susţinere a accesului larg la tratament, dar, totodată, îi face să fie şi extrem de vulnerabili la orice nouă presiune financiară.

În condiţiile în care acoperă aproximativ două treimi din piaţă, în volum, dezechilibrul lor se transmite pe întreg lanţul de distribuţie şi, în aceeaşi măsură, către pacienţi.

Două treimi din tratamente sunt puse sub semnul întrebării, pentru că nu vor mai putea fi susţinute de companiile producătoare. Dispariţia acestora face ca finanţarea să fie transferată în mod ocult, absolut netransparent, în buzunarul pacientului, se mai spune în comunicat. Deşi este asigurat, pacientul va trebui să plătească în plus pentru unele soluţii terapeutice mai costisitoare, din cauza modului de compensare impus de către reglementator, ce face referire la o grupă de medicamente accesibile, dar inexistentă.

Precedenta majorare a perioadei de decontare de la 120 de zile la 210 zile a dus deja la dispariţia unui număr de 1.500 de medicamente ieftine de pe piaţă şi la transferarea pe seama pacientului a unor costuri suplimentare de peste 250 de milioane de lei.

APMGR trage un semnal de alarmă cu privire la 'efectele măsurilor administrative netransparente, care sunt puse în practică fără consultarea partenerilor şi fără a se ţine cont de consecinţe, deşi există precedente dramatice'.

Pacienţii se confruntă deja cu lipsa unor tratamente cu adevărat accesibile, ce nu au înlocuitori, dar care sunt vitale. De la copii, la oameni în vârstă, de la o simplă răceală la boli cronice. Sumele nedecontate în acest moment cumulează peste 1,5 miliarde lei, din care mai mult de jumătate reprezintă datorii către producătorii de medicamente generice, afirmă sursa citată, menţionând că nu au fost onorate facturile către farmacii din luna martie - aprilie a anului trecut, în valoare de peste un miliard de lei.

Acest lucru a condus deja la intrarea în insolvenţă a numeroase farmacii independente, precum şi, pentru prima dată în istoria recentă a României, a două companii mari de distribuţie. La acestea se adaugă, în prezent, valoarea facturilor la care CNAS tergiversează înregistrarea şi a căror valoare se ridică la aproape 500 milioane lei.

Această nouă măsură, se mai afirmă în comunicat, coroborată cu celelalte restricţii impuse de cadrul legislativ actual (preţ minim european, referenţiere circulară, prescriere pe DCI, Clawback) duc la suprareglementarea sectorului şi capătă din păcate un caracter catastrofal prin gravele efecte pe care le induc.

O nouă prelungire a termenelor de decontare a medicamentelor compensate şi gratuite va conduce la prăbuşirea structurală a sistemului de sănătate, producătorii români neputând să absoarbă acest nou şoc.

Blocajul financiar indus de către stat i-a adus deja la ipostaza în care se confruntă cu o lipsă acută de lichidităţi. Rezultatul va fi, în opinia reprezentanţilor APMGR, distrugerea sistemului de sănătate în ansamblul său, pentru că nu se poate vorbi despre sănătate în lipsa medicamentelor.

APMGR solicită CNAS să achite, în regim de urgenţă, sumele restante la plată şi să renunţe la promulgarea iniţiativei legislative referitoare la prelungirea termenelor de decontare a medicamentelor compensate, care riscă să arunce în aer echilibrul şi aşa precar din industria farmaceutică.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
APMGR contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS; Casa face precizări Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) iau în considerare acţiuni administrative şi în justiţie împotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creşterea artificială a taxei clawback, cu impact...
CNAS a făcut demersurile necesare punerii în executare a sentinţei privind cei 7 pacienţi bolnavi de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la acordarea celor şapte pacienţi bolnavi de cancer a unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente...
ARPIM şi APMGR solicită audit pe datele CNAS pentru calculul taxei clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru calculul cuantumului taxei clawback, cele...
CNAS susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback, au precizat joi reprezentanţii instituţiei prin intermediul unui comunicat remis presei.
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.