Cele mai citite
 


Gigel Lazăr (CIADO): Cred că am trecut la 11-12% din piaţa europeană la consumul de substanţe psihotrope
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentantul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) la Consiliul Europei, Gigel Lazăr, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că România deţine 11-12% din piaţa europeană la consumul de substanţe active şi psihotrope comandate prin Internet şi că, în doi ani, numărul consumatorilor va ajunge la un milion.
'România este pe locul 4 într-un raport al Centrului de Monitorizare de la Lisabona privind comenzile pe Internet, cu o piaţă de 7%. Aşteptăm anul acesta să vedem raportul pe 2010. Ca o părere personală pot să vă spun: cred că am trecut undeva la 11-12% din piaţa europeană la consumul de substanţe active şi psihotrope. Lucrurile astea nu vor face altceva decât că ne sperie pe noi ca societate civilă, să sperie părinţii, pentru că nu sunt alternative', a spus Gigel Lazăr într-o conferinţă de presă.

Acesta a susţinut că, în condiţiile în care Guvernul nu va lua măsuri legislative şi nu va interveni strict în campaniile de prevenire care să fie construite după profilul tânărului din sec. XXI, adaptat profilul psihologic al tânărului din România, 'ne putem asuma din nou răspunderea - aşa cum am spus în urmă cu doi ani că fenomenul va scăpa de sub control - că peste doi ani vom avea peste un milion de consumatori de substanţe'.

Gigel Lazăr a ţinut să sublinieze că neimplicarea autorităţilor statului şi nefinanţarea unor campanii de prevenire a consumului de droguri şi de substanţe psihotrope va duce la această creştere alarmantă.

'Suntem singura ţară din UE care nu are proiecte alternative la consumul de droguri, alcool şi tutun', a accentuat acesta.

Lazăr a subliniat că aceste substanţe nu vor putea fi aşa de uşor interzise, iar populaţia trebuie să ştie că există o întreagă procedură de a dicta anumite interdicţii. În plus, reprezentantul CIADO la Consiliul Europei a susţinut că problema respectivă există în toată Europa şi că cine spune că aceasta este doar o problemă a României face o mare greşeală.

În privinţa proiectului de lege de interzicere a comercializării substanţelor cu efect halucinogen şi psihotrop, Gigel Lazăr a arătat că CIADO România a fost consultant şi a adus un aport semnificativ la legislaţia care a fost depusă la Camera Deputaţilor de actuala coaliţie guvernamentală.

'Pot să vă spun că intervenţia noastră pe proiectul de lege a fost strict pe normativele internaţionale. Nu poţi interzice definitiv, asta trebuie să vă iasă din cap, pentru că sunt şi anumite componente care se folosesc în industria farmaceutică, sunt alte componente care se folosesc în industria alimentară, în agricultură. Noi trebuie să fim foarte atenţi în primul rând la forma de avizare, la ce avizăm spre comercializare, pentru că toate măsurile astea complementare pe care le luăm la momentul avizării legii trebuie să meargă până la măsuri pecuniare', a susţinut Lazăr.

Acesta a dat exemplul Poloniei unde, dacă se comercializează altceva decât este avizat, amenda este de 350.000 de euro şi se ajunge până la latura penală, 'care merge până la 15 - 20 de ani, pentru că discutăm de sănătatea publică'.

'Avem convingerea că va fi adoptată în sesiunea aceasta. CIADO România a dus o întreagă negociere cu grupurile parlamentare PSD, PNL şi PDL, încă odată observăm un lucru care nu e tocmai ok. S-au făcut trei-patru proiecte de lege (...) Nu am să înţeleg niciodată, când e o problemă de sănătate naţională, când discutăm despre o generaţie între 14-18 ani nu lăsăm deoparte interesele meschin-politice. Drogurile nu au culoare politică. Ar fi trebuit ca Parlamentul, Guvernul şi societatea civilă reprezentativă să creeze un consiliu naţional consultativ pe această problemă', a accentuat reprezentantul CIADO.

El susţine că intervenţia CIADO a fost în sensul capacitării politicului din România, ca, până la sfârşitul sesiunii parlamentare, legea de interzicere a comercializării produselor psihotrope să fie adoptată.

Gigel Lazăr a apreciat că numărul consumatorilor acestor substanţe în România se ridică în prezent la aproximativ 500.000.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele Agenţiei Române Antidrog: Consumul de substanţe psihotrope sau halucinogene, în creştere Consumul de substanţe psihotrope sau halucinogene în România a crescut de la 1,7% la 4,3% faţă de ultimul studiu, realizat în anii trecuţi, a afirmat sâmbătă preşedintele Agenţiei Române Antidrog, Sorin Oprea.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
ANA: România va avea un sistem integrat de instituţii şi servicii publice care va asigura reducerea consumului de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, joi, o conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ''Democraţie, Oraşe şi Droguri II'', implementat, în perioada mai 2008 - aprilie 2011, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Forumul...
CIADO: Statul nu a făcut nimic doi ani împotriva etnobotanicelor Preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIAD) România, Gigel Lazăr, a criticat duminică, într-o conferinţă de presă, reacţia tardivă a autorităţilor statului pentru a rezolva problematica consumului de etnobotanice.
Deputatul Florin Buicu (PSD): Subiectul UMF Târgu Mureş readus pe tapet, legat de alegerile din Ungaria Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a arătat luni, într-o declaraţie politică, că tema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost din nou adusă în atenţia opiniei publice, că subiectul este legat de alegerile din Ungaria, care nu...
Atilla Kelemen (UDMR): România şi UE nu vorbesc în aceeaşi termeni în privinţa produselor tradiţionale Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Atilla Kelemen, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că România şi Uniunea Europeană nu vorbesc în aceeaşi termeni când vine vorba de produsele tradiţionale, iar din acest motiv...