Cele mai citite
 


Reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE aduce beneficii financiare considerabile statelor membre
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană este nu numai posibilă, ci poate aduce beneficii financiare considerabile statelor membre, arată un raport recent al Climate Action Network Europe, citat de Reţeaua de Acţiune pentru Climă România (RACRO).
Raportul vine în contextul în care National Oceanographic and Atmospheric Association (NOAA) arată că 2010 a fost cel mai cald an înregistrat.

Raportul '30% - De ce ar trebui Europa să-şi consolideze acţiunile climatice până în 2020' analizează beneficiile generate de reduceri de emisii mai mari din perspectiva asigurării locurilor de muncă, a competitivităţii, a inovării, a reducerii costurilor, a securităţii energetice şi a sănătăţii.

RACRO precizeză că trecerea de la 20% la 30% reduceri de emisii de gaze cu efect de seră până în 2020 devine o prioritate.

Conform comunicării Comisiei Europene din mai 2010, ţinta de 30% pentru reducerea emisiilor este fezabilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic. Din cauza crizei economice, Europa se apropie de ţinta de reduceri de emisii GES cu 20%, date fiind consumul de combustibili fosili care a scăzut cu 5,5% în 2009, precum si creşterea ponderii de energie regenerabilă la 10,3% în mixul energetic european. Practic, emisiile Statelor Membre din 2009 sunt deja cu 17,3% sub cele din 1990. De asemenea, costurile anuale pentru atingerea ţintei de 20%, realizate în 2008, erau de 70 miliarde euro, însă estimările actuale pentru aceleaşi costuri au scăzut la 48 miliarde euro. Pentru o ţintă de reduceri cu 30%, costurile depăşesc doar cu 11 miliarde euro estimările din 2008.

Din perspectiva veniturilor Statelor Membre provenite din comercializarea emisiilor de carbon (EU-ETS), scăderea preţului per tona de CO2 aduce pagube uriaşe bugetelor naţionale, respectiv Germania pierde 15 miliarde de euro pe an, Marea Britanie - 9,5 miliarde euro, iar Italia - 7,1 miliarde euro pe an.

'Pentru România, pierderile sunt estimate la 2,3 miliarde de euro. Trecerea la ţinta de 30% ar însemna scoaterea de pe piaţă a 1,4 gigatone de CO2, ceea ce ar asigura creşterea preţului tonei de CO2 şi, prin urmare, creşterea veniturilor Statelor Membre', menţionează RACRO în baza raportului Climate Action Network Europe.

Ca prioritate a Uniunii Europene, cele 3,4 milioane de locuri de muncă verzi asigură 2,5% din PIB-ul UE, reprezentând aproximativ 40% din cota de piaţă mondială. Comisia Europeană estimează că trecerea la ţinta de 30% ar genera încă două milioane de locuri de muncă directe şi indirecte. Cel mai mare potenţial în acest sens îl are sectorul construcţiilor, întrucât clădirile reprezintă 42% din consumul final de energie la nivel UE, iar lucrările de eficienţă energetică pot asigura jumătate din reducerile de emisii necesare până în 2050 (adică 80% faţă de nivelul din 1990).

Potrivit RACRO, investiţiile în eficienţă energetică au costuri negative, adică aduc între 12 şi 60 de euro pe tonă de CO2 ne-emisă în sectorul clădirilor şi între 74 şi 107 euro în sectorul industrial.

Conform strategiei în domeniul eficienţei energetice, România are un potenţial de reduceri de 40%. În contextul creşterii preţului petrolului, importanţa eficienţei energetice creşte: preţul petrolului se afla în ianuarie 2011 la 91 de dolari pe baril, iar dependenţa Europei de importuri de petrol se estimează că va atinge 62% din consumul total de energie în 2020.

Astfel, conform Comisiei Europene, trecerea la ţinta de 30% reduceri de emisii ar avea ca efect economisirea a 14 miliarde de euro prin reducerea importurilor de petrol ca urmare a creşterii eficienţei energetice (calculat la un cost de 88,4 dolari/baril).

Reducerile de emisii mai mari vor conduce şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în UE, ceea ce ar reduce costurile cu serviciile de sănătate cu 14,6 până la 30,5 miliarde euro pe an până în 2020. Pentru România, estimările arată reduceri maxime de costuri în sistemul de sănătate de 1,4 miliarde euro pe an.

'Raportul arată că trecerea la o ţintă de reduceri de emisii de 30% aduce cu sine beneficii în domeniul sănătăţii şi stimulează crearea de noi locuri de muncă. Ţările din Europa Centrală şi de Est trebuie să joace un rol constructiv pentru ca acest obiectiv să fie posibil' a declarat Thomas Wyns, Senior Policy Officer la Climate Action Network Europe.

Reţeaua de Acţiune pentru Climă România este o federaţie de 14 organizaţii neguvernamentale cu activităţi în domeniul schimbărilor climatice. RAC-RO este membru al Climate Action Network Europe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Poluarea generată de cărbune ucide anual aproape 23.000 de persoane în UE (raport) Aproape 23.000 de decese premature şi costuri de sănătate de zeci de miliarde de euro: centralele energetice pe cărbune din Uniunea Europeana plătesc un preţ greu care ar trebui să ducă la închiderea acestora cât mai repede posibil, conform unui raport publicat marţi de mai multe ONG-uri, transmite France...
Polonia, România şi Germania au cele mai poluante centrale pe cărbune din Europa (Raport HEAL) Centralele pe cărbune din Polonia, România şi Germania sunt cele mai poluante din ţările Uniunii Europene, în ceea ce priveşte cantitatea de substanţe nocive eliberate în atmosferă, arată un studiu, publicat de Health and Environment Alliance (HEAL), remis, joi, AGERPRES de Fundaţia TERRA Mileniul III...
Poluarea cauzată de emisiile din transporturi a scăzut în UE (raport) Bruxelles, 10 nov - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Emisiile de poluanţi de mai multe tipuri din domeniul transporturilor au scăzut în 2009, însă această reducere ar putea fi doar un efect temporar al recesiunii economice, relevă raportul anual al Agenţiei Europene de Mediu (AEM)...
Negocieri dificile asupra climatului la summitul european Liderii europeni se pregătesc, joi, pentru negocieri dificile în vederea finalizării planului de acţiune al UE asupra climatului, care se doreşte a fi ambiţios pentru mediu ameliorând în acelaşi timp securitatea energetică a Europei, relatează AFP.
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...