Cele mai citite
 


Tabagismul
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

 
 
Este o intoxicatie acuta cu nicotina datorata excesului de fumat . Tigara exercita o actiune nociva asupra organismului prin : CO, cresoli, piridine, nicotine.
Intoxicatia afecteaza in primul rand celulele nervoase din creier apoi laringele, respiratia, digestia ( dispepsii , diaree , constipatie ), ochii (scotom-orbire), sistemul nervos (cefalee, uitare, tremuraturi), sistemul cardiovascular ( angine , sistole, arterio - scleroza ).

In urma utilizarii prelungite si abuzive de tutun, apare toxicitatea, care se manifesta prin : cefalee, ameteli , scaderea poftei de mancare , spasme musculare si vasculare , laringite , astm , angina pectorala , arterita obliteranta. Cancerul bronhopulmonar este mai frecvent la fumatori decat la nefumatori.

Prin fumat se elibereaza mari cantitati de monoxid de carbon (otrava pentru sange si tesuturi) si cadmiu (nefrotoxic), care vor fi inhalate de organism. Fumul de tigara are rol in declansarea multor afectiuni, iar substantele chimice din fumul de tigara au influenta daunatoare asupra actiunii medicamentelor in organism.

Apare o reducere sau o deviere a actiunii medicamentelor prin influenta fumului de tigara. Poate sa produca o inhibitie metabolica, o tulburare a repartitiei medicamentelor in diferite sectoare ale organismului; alterarea unor functii organice sau alterarea comportamentului psihofarmacologic.

Compusii din fumul de tigara (in special nicotina si acidul cianhidric) prefera foarte mult celula hepatica, alterandu-i fractiunea microsomala. Se vor produce alterari in reactiile de oxidare, hidrooxidare, implicate in metabolismul partial al medicamentelor. Astfel, vitamina C atinge la fumatori concentratii mai scazute datorita reducerii absorbtiei si intensificarii metabo ­lismului sau. Fenacetina are o concentratie sangvina de trei ori mai mica la fumatori decat la nefumatori. Eufilina isi scade timpul de imbunatatire la jumatate, impunand administrari mai frecvente.

Eurosemida, folosita de catre cei cu insuficienta cardiaca, isi reduce actiunea prin eliminarea prin urina datorita nicotinei. Propranololul poate determina efecte paradoxale la fumatori . Consumatorii de alcool si tutun prind greu anestezia. Deci fumatul poate duce la agravarea bolilor care impun luarea medicamentelor amintite.

Nicotina este un alcaloid toxic sub forma de lichid incolor sau slab galbui care se afla in cantitati mari in frunzele de tutun {Nicotiana tabacum) si speciile de coada- calului (Equisetum). in doze mici este un excitant al ganglionilor vegetativi si al sistemului nervos central. in doze mari este un toxic puternic care paralizeaza musculatura striata, ganglionii vegetativi, precum si parti ale sistemului nervos central.

Articol preluat de pe www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Cum renuntam la fumat? – partea a 2 a Cum putem sa ne lasam de fumat si cum putem contracara cresterea apetitului? Cu vointa si cu o dieta echilibrata.