Cele mai citite
 


Zapatero apără sistemul spaniol de protecţie socială, al cărui buget general a crescut cu 60% în ultimii 7 ani
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Madrid, 24 feb /Agerpres/ - Sistemul de protecţie socială din Spania a fost analizat pe larg joi de premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, în cadrul plenului Congresului Deputaţilor.
Pe lângă enumerarea avantajelor sistemului de sănătate gratuit, concediilor de maternitate, ajutoarelor pentru emanciparea tinerilor şi chiar ale sistemului de pensii, şeful executivului spaniol a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că întregul sistem are un buget de 180 de miliarde de euro în 2011 - cu 60% mai mult faţă de anul 2004, când au venit la putere socialiştii.

'Rezultatul real este un sistem de protecţie socială care, în bugetul de stat pentru 2011, se cuantifică la 180 de miliarde de euro, cu 60% mai mult faţă de anul 2004, sau cu 48% mai mult, dacă excludem ajutoarele de şomaj', a explicat premierul Zapatero. El s-a arătat convins că durabilitatea statului bunăstării nu se poate garanta decât continuând aplicarea reformelor economice potrivite, cu modificarea modelului productiv şi al acestui modelul social, 'cu dorinţa politică de a apăra şi întări valorile' acestui stat al bunăstării.

Confruntat cu criticile opoziţiei conservatoare, al cărei lider, Mariano Rajoy, consideră că actualul executiv socialist a provocat cea mai mare reducere a prestaţiilor sociale din democraţie, premierul Zapatero a răspuns că, în prezent, cheltuielile sociale au crescut cu 22% din 2008. Mai precis, spune Rodriguez Zapatero, cheltuielile publice pentru educaţie, sănătate şi pensii - 'cei trei stâlpi ai statului bunăstării' - reprezintă 21% din PIB (faţă de 14%, în 1980) şi, pentru prima oară, în 2011, investiţiile în educaţie depăşesc 5% din PIB, şi aduc Spania la nivelul mediei europene. De asemenea, şeful executivului spaniol susţine că, din 2004, cheltuielile de la toate nivelurile de administraţie publică au crescut cu 50% - aproape 70 de miliarde de euro pe an.

Pe de altă parte, premierul spaniol a explicat şi că reducerile salariale ori îngheţarea pensiilor sunt justificate tocmai pentru a minimiza efectele măsurilor de austeritate asupra veniturilor celor mai scăzute. Zapatero susţine că regretă că a retras aşa numitul cec pentru bebeluşi (2000 de euro la naştere), de care s-au bucurat un milion şi jumătate de familii şi că a amânat prelungirea concediului de maternitate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Spania: Reducerea deficitului public rămâne obiectivul general al proiectului de buget pentru 2013 Madrid, 29 sep - Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: Proiectul de buget pentru 2013, aprobat de executivul spaniol în urmă cu două zile, a fost predat sâmbătă la Congresul Deputaţilor, pentru a începe formalităţile parlamentare, de către ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal...
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Peste o mie de femei vor beneficia gratuit de educaţie perinatală Peste o mie de femei din Bucureşti şi din alte şapte oraşe vor beneficia începând din această toamnă gratuit, timp de şase luni, de cursuri şi suport în ceea ce priveşte sarcina şi îngrijirea copilului din partea Educatorilor Perinatali SAMAS.
Proiectul de buget pe 2012 prevede bani mai mulţi pentru Mediu, Transporturi, Apărare şi Sănătate Bucureşti, 11 nov /Agerpes/ - Proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 prevede sume mai mari alocate ministerelor Mediului, Transporturilor, Apărării şi Sănătăţii şi sume mai mici comparativ cu anul 2011 pentru Educaţie, Justiţie, Cultură, Agricultură, Dezvoltare Regională şi Turism.
Guvernul se reuneşte vineri pentru a discuta bugetul de stat pentru anul 2012 Guvernul se reuneşte, vineri, în şedinţă, în vederea discutării bugetului de stat şi a proiectului de buget privind asigurările sociale pentru anul 2012, iar potrivit premierului Emil Boc, documentul final urmează să ajungă în Parlament, cel mai probabil, luni, 28 noiembrie.