Cele mai citite
 


Preşedintele Consiliului European s-a declarat impresionat de rezultatele României în procesul de aderare la Schengen
vineri, 25 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat joi, la Bucureşti, că preşedintele Traian Băsescu l-a informat cu privire la activităţile realizate pentru aderarea României la Schengen, declarându-se 'impresionat' de rezultatele ţării noastre în acest sens.
'Sunt conştient de faptul că obiectivul aderării la Schengen este de o importanţă esenţială pentru cetăţenii români. Preşedintele m-a informat cu privire la activităţile extraordinare care au fost realizate pentru respectarea condiţiilor tehnice pentru candidatura la acquisul Schengen şi sunt impresionat de rezultate. Problema va fi rediscutată, curând, în cadrul Consiliului. Premierul ungar mi-a spus că este hotărât să acorde o prioritate importantă aderării Bulgariei şi României la Schengen', a afirmat preşedintele Consiliului European într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul convorbirilor oficiale cu preşedintele Traian Băsescu.

El a mai spus că o altă prioritate pentru Consiliul European o reprezintă şi problema romilor şi mai ales integrarea socială a acestora, pentru care este nevoie de o abordare integrantă, ce presupune crearea de locuri de muncă, acces la sănătate, educaţie.
'Este în interesul nostru să avem succes în acest sens', a subliniat Rompuy.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a discutat cu preşedintele Consiliului European despre finanţarea Mecanismului de Stabilitate pentru zona Euro, prilej cu care a solicitat oficialului UE un mod de calculare a contribuţiei fiecărui stat membru al Uniuni care să nu pună România în dificultate.

'Voi spune doar câteva cuvinte legate de susţinerea noastră pentru modificarea Tratatului de la Lisabona în vederea instituirii Mecanismului European de Stabilitate, iar în discuţie am insistat asupra unui aspect legat de contribuţia fiecărui stat membru al Uniunii la finanţarea Mecanismului de Stabilitate. Aici, avem o singură problemă asupra căreia am atenţionat pe domnul preşedinte: distribuţia contribuţiei, aşa cum ea este acceptată de cea mai mare parte a statelor, ar dezavantaja România. De aceea, am solicitat un mod de calculare a contribuţiei care să nu ne pună în dificultate', a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul convorbirilor oficiale cu van Rompuy.

Preşedintele Băsescu a mai precizat că a mai fost făcută şi o analiză atentă legată de Pactul de creştere a competitivităţii.
'O analiză atentă a fost făcută legat de Pactul de creştere a competitivităţii şi ne bucură faptul că domnul preşedinte va transmite în zilele următoare o propunere revizuită legată de adăugarea unor elemente la ceea ce task-force-ul condus de domnia sa ne-a prezentat la Consiliul din decembrie. Este vorba de acele propuneri legate de politica privind costul unitar al forţei de muncă şi nivelul de competitivitate, legat de politica privind sustenabilitatea finanţelor publice. Şi, de asemenea, propuneri privind politici de stimulare a concurenţei', a spus Băsescu.
Ulterior, într-o întâlnire cu primul-ministru, Emil Boc, preşedintele Consiliului European l-a felicitat pe premierul român pentru măsurile de austeritate luate, subliniind că acestea au readus România pe creştere economică.

'Domnule prim-ministru, mă bucur să fiu aici din nou. În aproape un an, multe s-au întâmplat în Europa şi totodată în România. Vreau să vă felicit pentru munca făcută, este destul de impresionantă. Unul dintre rezultate este că v-aţi întors pe creştere economică pozitivă. Sunt impresionat şi de măsurile privind finanţele publice, care au corectat deficitul balanţei de plăţi. Ştim că aceste măsuri nu sunt populare, dar sunt necesare pentru prosperitatea viitoare', i-a spus oficialul european şefului Executivului.
Referitor la securitatea energetică în Europa, premierul Emil Boc l-a asigurat pe Van Rompuy de susţinerea României pentru politicile europene în domeniu.

'Privind securitatea energetică, vreau să spun că noi susţinem politica dumneavoastră, iar politica de securitate energetică este de mare interes pentru România. Avem două proiecte importante, Nabucco şi AGRI, două proiecte importante care vor contribui la securitatea energetică a României şi a întregii Europe', a spus Boc.
La rândul său, preşedintele Consiliului European a amintit că forul a decis o poziţie comună în cadrul UE privind statele terţe, mai ales Rusia.

'Cele mai multe dintre ţările noastre consideră că rezultatele Consiliului European pot fi un punct de plecare nu numai pentru securitatea energetică, dar şi pentru completarea pieţei interne energetice, pentru eliminarea insulelor energetice în Europa. Am decis şi asupra pentru o poziţie comună europeană vizavi de a terţe părţi, mai ales Rusia', a spus Van Rompuy.
El a menţionat că infrastructura este necesară pentru interconectările energetice între statele UE şi a luat notă de priorităţile României în domeniu.
De asemenea, premierul Emil Boc a menţionat că Guvernul a avut deja discuţii privind poziţia României referitoare la 'Pactul de competitivitate' la nivel european.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters) Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...