Cele mai citite
 


Cercetătorii germani au pus la punct o maşină cu comenzi mentale
joi, 24 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Berlin, 24 feb/Agerpres/ - Inginerii germani au pus la punct o maşină semiautonomă la care viteza şi direcţia pot fi comandate de mintea conducătorului auto. Demne de filmele SF, maşinile cu control mental sunt pe cale să devină realitate, scrie site-ul maxisciences.com.
În timp ce agenţia americană DARPA şi Google lucrează de câţiva ani la realizarea unor vehicule capabile să se autoconducă , ingineri de la Universitatea liberă din Berlin (Germania) au reuşit să dezvolte o maşină inteligentă care ascultă de creierul conducătorului auto. Botezată MadeInGermany, maşina Volkswagen Passat funcţionează cu o interfaţă care citeşte undele cerebrale cu ajutorul unei căşti pe care o poartă şoferul. Când acesta se gândeşte la o manevră, activitatea creierului este înregistrată de 16 captatori de encefalograme, care transmit informaţiile la sistemul ce controlează maşina.

Totul necesită însă multe reglaje şi antrenament. În cursul experimentelor, voluntarii au efectuat manevrele mental, uitându-se la un cub pe un ecran. Pentru a vira la dreapta, a trebuit ca ei să deplaseze cubul la dreapta. Şi invers. Cercetătorii au folosit testele pentru a calibra sistemul. Prin simplul control mental, conducătorul auto a putut controla astfel viteza şi direcţia maşinii, altfel spus virarea dreapta/stânga, accelerarea li frânarea. Maşina mai poate depista obstacolele la 360 grade şi vehiculele care se apropie la circa 200 m, datorită radarelor şi camerelor cu care este dotată.

Chiar dacă testele au fost reuşite, sistemul nu este încă pregătit să 'iasă pe stradă'. Cercetătorii germani rămân totuşi optimişti: 'Testele noastre de conducere au arătat că există doar un uşor decalaj între comenzile mentale şi reacţia maşinii. Însă, pe termen lung, asemenea interfeţe om-maşină ar putea avea o largă aplicaţie, asociate cu maşinile autonome', au explicat ei pe site-ul lor internet.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Creierul uman are o canelură caracteristică, absentă la cimpanzei Creierul oamenilor şi al cimpanzeilor sunt construite diferit în zonele care dau aptitudinile sociale şi de limbaj, au descoperit cercetători francezi, citaţi de newscientist.com.
Bilingvismul dezvoltă creierul şi protejează împotriva demenţei /studiu/ Cunoaşterea unei limbi în plus dezvoltă capacităţile mentale şi reduce riscurile apariţiei demenţei o dată cu înaintarea în vârstă, afirmă un studiu canadian prezentat vineri la Conferinţa anuală a Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei /AAAS/, în curs de desfăşurare /16-20 februarie/ în oraşul...
Exerciţiile fizice ajută mai mult creierul decât cele mentale Exerciţiile fizice regulate par să protejeze mai bine creierul de pericolul micşorării, un proces de altfel natural, asociat îmbătrânirii, care are ca efect apariţia unor probleme de memorie şi de raţionament, conform unui nou studiu publicat de LiveScience.com.
Gena "creierului mare" a permis creşterea evolutivă a neocortexului uman O singură genă proprie fiinţelor umane pare că a netezit calea spre dezvoltarea inteligenţei umane, prin sporirea remarcabilă a numărului de celule aflate într-o zonă cheie a creierului, sunt de părere cercetătorii germani de la Institutul Max Planck din Dresda, care au studiat evoluţia creierului uman...
Viaţa în mediul urban afectează serios creierul (studiu) Regiunile creierului în care se formează emoţiile şi stările de anxietate sunt hiperactive la persoanele care trăiesc în mediul urban, conform unui nou studiu, informează cotidianul britanic The Guardian.
Spanacul consumat zilnic poate întineri creierul cu 11 ani Spanacul şi alte legume cu frunze verzi, consumate zilnic, ar putea preveni pericolul degenerării până la demenţă, susţin cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago (SUA) care au evaluat anual dieta şi capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane în vârstă, pe o perioadă de doi până la 10...