Cele mai citite
 


După interzicerea fumatului, în SUA sunt interzişi si fumătorii
vineri, 25 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 25 feb /Agerpres/ - Un grup de companii medicale din Massachusetts nu îi va angaja pe cei care prezintă nicotină în sânge, salivă sau urină. Nu este suficient că a fost interzis fumatul în spaţiile închise. Unele companii americane merg chiar mai departe: vor respinge cererile de angajare ale celor care fumează. La interviu nu se va mai ţine seama de afirmaţia 'nu fumez' a solicitantului, ci i se vor face teste de urină, sânge şi salivă, notează vineri ziarul El Pais.
Medicii au corelat întotdeauna fumatul cu unele boli, precum cancerul de gât sau de plămâni. Unele companii lansează acum un nou mesaj fumătorilor: fumaţi pe propriul risc, iar noi nu vă angajăm. Interdicţia promovată de centre medicale private în urmă cu patru ani a fost preluată de mai multe companii din Massachusetts, suscitând o polemică de dimensiuni naţionale. În SUA, una din cinci persoane fumează: 46 de milioane de fumători în total. Multe companii plătesc asigurările medicale ale angajaţilor, iar 14% oferă programe de renunţare la fumat, potrivit agenţiei de consulting Principal Financial Group.

Puţin câte puţin, viciul fumatului este transformat într-un stigmat. Există totuşi o logică a companiilor în această decizie: a renunţa la fumat înseamnă mai puţine ieşiri din birou pentru a 'trage o ţigară', mai multă productivitate, mai puţini bani pentru asigurarea medicală şi mai puţine internări din motive medicale. Clinica Cleveland, una din cele mai prestigioase din ţară, a fost pionieră în interdicţia angajării de fumători în 2007. După un an i-a urmat exemplul Asociaţia Spitalelor din Massachusetts, care înglobează 90 de clinici şi centre medicale din acest stat.

'Efectul nociv al tutunului în sistemul nostru medical este bine documentat', explică Lynn Nicholas, consilier delegat al Asociaţiei. 'În Massachusetts, tutunul este prima cauză de deces şi a îmbolnăvirilor respiratorii. Peste 8.000 de oameni mor anual în acest stat din cauza complicaţiilor cauzate de fumat'. Noua politică nu-i afectează pe cei care s-au angajat înainte de ianuarie anul acesta. Joi, după ce ziarul The New York Times s-a făcut ecou al interdicţiei adoptate în Massachusetts, reţeaua de spitale din statul Washington, Franciscan Health System, a anunţat o măsură similară. În cererile de angajare a fost inclus avertismentul: 'Dacă aveţi nicotină în organism, din martie anul curent, nu veţi mai avea un post în compania noastră'.

Compania are peste 8.100 de angajaţi. În mod normal un test de urină detectează nicotina consumată în urmă cu patru zile. Proba de sânge poate cuprinde o perioadă mai mare, de până la o săptămână, în timp ce testul de salivă vizează o perioadă de zece zile. Apărătorii drepturilor fumătorilor - având în vedere că tutunul este o substanţă legală în SUA - au criticat aspru această măsură. Ţara este divizată, cel puţin legislativ: dintre cele 50 de state care formează Uniunea, 29, alături de capitala federală, au legi care împiedică discriminarea la locul de muncă a fumătorilor. În rest, companiile pot acţiona după propriile criterii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Nu doar fără fumat, ci chiar şi fără fumători la locul de muncă... Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat..., scrie în ediţia sa de vineri USA Today.
Tabagismul Este o intoxicatie acuta cu nicotina datorata excesului de fumat . Tigara exercita o actiune nociva asupra organismului prin : CO, cresoli, piridine, nicotine. Intoxicatia afecteaza in primul rand celulele nervoase din creier apoi laringele, respiratia, digestia ( dispepsii , diaree , constipatie...
SUA pregăteşte cea mai dură campanie antitutun din ultimii 25 de ani Vor fi eliminate aşa-numitele denumiri 'light', 'soft', 'scăzut în nicotină' şi vor fi interzise ţările cu gust de fructe, dulciuri, mirodenii sau alte arome îmbietoare şi vor fi plasate imagini cutremurătoare pe toate pachetele de ţigări, notează joi ziarul ABC.
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Cum renuntam la fumat? – partea a 3 a - Studiu si recomandari privind renuntarea la fumat In SUA , la Centrul Medical al Universitatii Duke, s-a desfasurat un studiu efectuat pe un numar mare de subiecti, care a avut drept scop identificarea cauzelor care duc la cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat. Rezultatele lor sunt in prezent folosite in toata lumea de medicii si...
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...