Cele mai citite
 


Negocierile dintre medicii de familie şi CNAS au eşuat
vineri, 25 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Negocierile dintre reprezentanţii medicilor de familie şi cei ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate au eşuat, punctele divergente fiind fondul alocat medicilor de familie şi repartizarea plăţilor per capita şi per servicii.
Preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, a declarat, vineri, că repartizarea plăţilor 50% per capita şi 50% per servicii este un punct ce nu poate fi negociat, fiind stabilit în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.
El a arătat că, din 2006 şi până în prezent, s-au obţinut din ce în ce mai mulţi bani, însă a admis că nu suficienţi pentru ca medicii de familie să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii normale.
Preşedintele CNAS le-a propus medicilor de familie să-şi elaboreze singuri normele de aplicare a contractului-cadru până marţi, dar aceştia nu au fost de acord.
Referitor la bugetul orientativ, preşedintele CNAS a spus că acesta nu este obligatoriu şi că medicii nu vor fi sancţionaţi. El a fost introdus numai pentru a avea o evaluare a modului cum se eliberează medicamentele.
'Prevederea privind prescrierea reţetei pentru bolnavii cronici o dată la trei luni ar putea fi schimbată', a spus Lucian Duţă, explicând că, dacă un bolnav cronic are o perioadă de acutizare a bolii, acesta este primit de medic, consultat şi poate primi reţetă.
În ceea ce priveşte informatizarea, dr. Lucian Duţă a declarat că ea s-a făcut în scopul transparenţei în sistem. El a adăugat că medicii de familie trebuie să îşi procure singuri, o dată la 5 - 10 ani, cititorul de carduri, care costă 100 de euro, şi că nu trebuie să se transforme în informaticieni, ci doar să completeze datele pacientului, respectiv codul numeric personal, grupa de sânge, RH-ul, o singură dată.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat, la rândul său, că medicii de familie nu vor semna contractul-cadru pentru 2011 în aceste condiţii. Faptul că li s-a propus să-şi facă normele singuri nu este fezabil pentru că normele se fac după legea contractului-cadru, iar câtă vreme legea nu se schimbă normele nu pot fi făcute altfel.
Doina Mihăilă a susţinut că plata 50% per capita şi 50% per servicii nu poate fi acceptată de medicii de familie, întrucât plata per servicii nu cuprinde decât consultaţiile care se finalizează cu o reţetă medicală şi înseamnă mult mai puţini bani decât plata per capita, în care au fost incluse consultaţia gravidei cu vaccinările, consultul pentru bolnavii acuţi.
Referitor la informatizare, dr. Mihăilă a arătat că este o problemă pentru medicii din mediul rural, întrucât este nevoie de internet cu bandă largă şi nu există posibilitatea introducerii acestui sistem. În plus, s-a diminuat şi plata pentru zonele izolate.
Medicii au susţinut că a scăzut şi numărul consultaţiilor, media pe ţară fiind de 16 consultaţii plătite indiferent de câte alte consultaţii efectuează în plus medicii, sistemul SIUI nerecunoscându-le.
În 2010 s-a plătit 58 de lei pe pacient pe an, ceea ce face ca supravieţuirea cabinetelor să fie foarte dificilă, sumele fiind foarte mici.
Dr. Simona Schnelbach de la Societatea Medicilor de Familie a arătat că e necesar să se ştie câţi bani sunt colectaţi, pentru a avea exact dimensiunea banilor pentru sănătate. Ea a afirmat că medicii de familie nu au fost deloc consultaţi atunci când s-a făcut contractul-cadru.
Totodată, dr. Schnelbach a susţinut că actualul sistem informatic funcţionează prost, ceea ce îi determină pe medici să nu agreeze actualul contract-cadru.
Medicii de familie au precizat că nu au mai fost invitaţi pentru o nouă rundă de întâlniri cu reprezentanţii CNAS şi, câtă vreme aceste lucruri rămân neschimbate, nu vor semna contractul-cadru, o parte vor pleca, probabil, din ţară, în timp ce alţii vor opta pentru mediul privat. În ceea ce priveşte înlocuirea lor cu medici specialişti, potrivit reglementărilor actuale, medicii de familie susţin că nu este posibilă.
La negocieri au participat conducerea CNAS, reprezentanţii medicilor de familie, precum şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
L. Duţă susţine că medicii sunt deranjaţi de controlul pe care CNAS îl face referitor la cheltuirea banilor publici Bucureşti, 18 mar /Agerpres/ - Medicii de familie sunt singurii care fac presiuni şi contestă contractul-cadru cu CNAS, întrucât ''vor bani mai mulţi'' şi ''nu vor reguli în sistem'', a afirmat preşedintele Casei, Lucian Duţă, într-o conferinţă de presă.
Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru intră în vigoare de la 1 iunie Pachetul de servicii medicale de bază care intră în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, menite, după cum susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS, să ducă la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem.
Medicii de familie aşteaptă o soluţie pentru finanţarea cabinetelor După aproape două ore de discuţii, medicii de familie au ieşit de la întâlnirea dintre reprezentanţii lor şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) mediată de ministrul sănătăţii, Cseke Attila, cu unele probleme tehnice rezolvate, legate de relaţia cu pacientul, de informatizare...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...