Cele mai citite
 


Accesul pacienţilor la medicaţia opioidă, discutat în cadrul unui workshop
vineri, 25 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Primul workshop din cadrul proiectului ATOME - ''Educarea avocaţilor şi reprezentanţilor naţionali în vederea revizuirii legislaţiei naţionale privind utilizarea substanţelor stupefiante şi psihotrope'' a avut loc vineri, la sediul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
În cadrul discuţiilor s-a subliniat necesitatea îmbunătăţirii accesului la medicamentele controlate şi adaptarea legislaţiei la realităţile fiecărei ţări.
''Atelierul urmăreşte elaborarea unor reglementări echilibrate care să permită accesul pacienţilor la substanţele stupefiante şi psihotrope, în scop medical, şi să prevină totodată abuzul acestor substanţe. Obiectivul proiectului este investigarea motivelor pentru care medicaţia opioidă destinată durerii moderate sau severe şi tratamentului dependenţei de droguri nu este general disponibilă şi nu este utilizată în mod adecvat în cele 12 ţări vizate de proiect'', a precizat şeful ANA, Bogdan Iaşnic.
El a spus că proiectul îşi propune să elaboreze şi să prezinte specialiştilor, decidenţilor politici şi publicului recomandări adaptate realităţilor fiecărei ţări, în scopul îmbunătăţirii accesibilităţii şi disponibilităţii medicamentelor controlate.
Dr. Daniela Moşoiu, director Dezvoltare Naţională Hospice ''Casa Speranţei'', a pledat pentru o actualizare a legislaţiei, atrăgând atenţia că, în prezent, în România, aproximativ 40.000 de pacienţi diagnosticaţi cu diferite boli au nevoie de medicaţie opioidă, şi a criticat reglementările în vigoare care stipulează că doar medicii oncologi au voie să prescrie astfel de medicaţie.
''Proiectul aduce în discuţie o abordare unitară din partea tuturor statelor utilizatoare de substanţe opioide. Legea 339 a îmbunătăţit accesul la medicaţia opioidă, dar o hotărâre de guvern cere că terapia nu poate fi prescrisă decât de medicii oncologi.(...) Sporirea disponibilităţii şi accesului la medicaţia opioidă este indispensabilă pentru asigurarea dreptului pacienţilor la alinarea suferinţei'', a adăugat dr. Moşoiu.
La atelierul de lucru, organizat de ANA şi Hospice ''Casa Speranţei'', au participat formatori profesionişti din domeniul adicţiilor şi al îngrijirilor paliative de la nivel naţional şi european, reprezentanţi instituţionali şi jurişti din cele 12 ţări ţintă ale proiectului - Serbia, Turcia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Cipru, Estonia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Grecia şi Polonia. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANA organizează cel de-al doilea atelier de lucru privind accesul la medicaţia opioidă în Europa Agenţia Naţională Antidrog şi Reţeaua Euroasiatică de Harm Reduction, parteneri în cadrul proiectului ATOME (Accesul la Medicaţia Opioidă în Europa), organizează joi cel de-al doilea atelier de lucru privind disponibilitatea şi accesibilitatea opioidelor în tratamentul durerii şi al dependenţei de droguri...
Preşedintele Agenţiei Române Antidrog: Consumul de substanţe psihotrope sau halucinogene, în creştere Consumul de substanţe psihotrope sau halucinogene în România a crescut de la 1,7% la 4,3% faţă de ultimul studiu, realizat în anii trecuţi, a afirmat sâmbătă preşedintele Agenţiei Române Antidrog, Sorin Oprea.
Senatul a completat, în această săptămână, lista substanţelor interzise; include şi un analgezic puternic (sinteză) Senatorii au adoptat, în această săptămână, un proiect legislativ care completează cu alte 30 de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) lista compuşilor chimici a căror fabricare şi vânzare sunt interzise, printre acestea numărându-se şi tapentadol, o substanţă activă care este un analgezic...
Agenţia Naţională Antidrog a prezentat bilanţul activităţii pe 2011 Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a prezentat, joi, bilanţul activităţii pe anul 2011, la eveniment participând şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, informează un comunicat remis AGERPRES.
Dezbateri privind riscul consumului de stupefiante la mamă şi copil Agenţia Naţională Antidrog va organiza o serie de dezbateri, în Bucureşti şi alte şapte oraşe din ţară, în perioada 5-30 octombrie, privind riscul consumului de droguri la mamă şi copil, a informat miercuri Agenţia Naţională Antidorg (ANA).
Agenţia Naţională Antidrog a elaborat un amplu proiect de combatere a efectelor drogurilor etnobotanice Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit "Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale", finanţat de UNICEF România, informează un...