Cele mai citite
 


S-a dovedit eficienţa terapiei comportamentale în cazul oboselii cronice
marţi, 28 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Corp sanatos
 

Un studiu britanic, cel mai important realizat până acum pe această temă, arată eficienţa terapiei comportamentale şi a activităţii fizice asupra sindromului de oboseală cronică (SOC). Acest studiu contrazice afirmaţiile unor asociaţii de pacienţi, care afirmă că aceste tratamente sunt periculoase, susţinând în acelaşi timp o 'terapie de adaptare la ritmul activităţii', relatează site-ul maxisciences.com.

De câţiva ani, grupuri de pacienţi afirmă că activitatea fizică ar putea fi dăunătoare pentru persoanele care suferă de oboseală cronică. Ei susţin o terapie de adaptare a ritmului, care constă doar în scăderea ritmului activităţii în vederea adaptării la boală.

Realizat de cercetători de la instituţii britanice de prestigiu, studiul, publicat în revista medicală The Lancet s-a desfăşurat pe 641 persoane care suferă de SOC, dar de nicio altă tulburare mentală. Pacienţii au fost împărţiţi în grupe, în funcţie de tratamentul urmat. După un an de studiu, au fost evaluate nivelurile de oboseală la pacienţi.

Cercetătorii au constatat o scădere moderată a oboselii şi creşterea nivelului activităţii la persoanele care urmaseră o terapie comportamentală şi practicaseră exerciţii fizice. În schimb, tratamentele medicale şi reducerea efortului nu s-au soldat cu o eficienţă semnificativă. Studiul arată astfel că oboseala cronică poate fi tratată. Sindromul afectează circa 2% din populaţia lumii şi multe persoane care suferă de SOC consideră boala incurabilă.

Concluziile studiului nu trebuie însă absolutizate. Tratamentele la care s-a recurs au dus la scăderea oboselii la doar 60% dintre pacienţi. În plus, nu se cunoaşte impactul acestora pe termen lung, încheie maxisciences.com.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un retrovirus ar putea fi cauza sindromului de oboseală cronică Un retrovirus ar putea fi cauza sindromului de oboseală cronică, potrivit lucrărilor unui grup de cercetători americani publicate joi, care deschid calea unor tratamente pentru această boală care afectează milioane de persoane, adesea tinere, relatează AFP.
Oboseala cronică este o maladie biologică şi nu psihologică (studiu) Oboseala cronică este o maladie biologică şi nu psihologică cum s-a crezut până acum, putând fi identificată prin markeri ai sângelui, conform unui studiu publicat în revista Science Advances care dă speranţe pentru crearea unui tratament mai bun, informează AFP.
Sindromul oboselii cronice s-ar datora bacteriilor intestinale (studiu) Sindromul oboselii cronice nu ar avea o cauză fiziologică, ci una biologică - arată un nou studiu realizat de cercetători americani. Această descoperire ar putea facilita diagnosticarea şi tratarea lui, scrie metronews.fr.
Oboseala cronica, o problema? Stresul cotidian, factorii poluanti fizici si chimici din atmosfera, programul tot mai incarcat de la serviciu prin ore suplimentare sau necesitatea de a lucra la mai multe joburi, poluarea alimentara prin consumul de alimente tot mai bogate in E-uri si orele neregulate la care servim mesele...
Oboseala cronica Oboseala poate fi un raspuns perfect normal al organismului la suprasolicitarea fizica, la stresul emotional sau la lipsa de somn. Pe de alta parte, ea poate constitui si semnul nespecific al unei afectiuni fizice sau psihice .
Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale (studiu) Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană Radiology, relatează AFP.