Cele mai citite
 


UNTRR cere simplificarea Codului Muncii şi anularea contractelor colective de muncă
luni, 28 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 28 feb /Agerpres/ - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România solicită simplificarea Codului Muncii şi anularea contractelor colective de muncă, a declarat, luni, Constantin Isac, preşedinte al UNTRR, într-o conferinţă de presă.
Reprezentanţii transportatorilor cred că toate barierele administrative introduse prin Codul Muncii şi Contractele Colective de Muncă scot firmele româneşti şi angajaţii acestora din competiţia pentru piaţa europeană şi cea globală.
'Trebuie înţeles că doar succesul produselor şi serviciilor realizate de companiile din România pe pieţele europene şi internaţionale poate aduce plus-valoare la nivel naţional şi creştere economică. Concurenţa acerbă necesită calificare, eficienţă, productivitate şi nu risipa energiei pe dispute administrative interne', a menţionat Ion Alexandru, prim-vicepreşedinte al UNTRR.
Transportatorii spun că trebuie conştientizate firmele că orice plată a angajaţilor trebuie făcută doar din rezultatele obţinute, iar aceste rezultate sunt validate de aprecierea pe piaţa globală.
'Trebuie uitat de abordările comuniste prin care se acordă celor necalificaţi drepturi de decizie în companii, precum şi drepturi materiale fără legătură cu rezultatele livrate. Ambele abordări scot firmele româneşti din competiţia globală, deoarece nu vor putea niciodată muncitorii să poată lua decizii strategice şi de eficienţă mai bune decât managerii de top de la companii similare din alte ţări şi nici nu vor putea să dezvolte o companie prin decapitalizare, doar pentru extragerea unor drepturi salariale decuplate de la orice rezultat', mai spune Isac.
Contractele colective de muncă, susţin transportatorii, reprezintă şi o discriminare la nivel naţional, având în vedere condiţiile economice extrem de diverse dintre zonele ţării, ei sugerând o comparaţie între acordarea aceloraşi salarii şi sporuri în judeţul Vaslui cu judeţul Timiş. Protecţia socială trebuie realizată în mod transparent şi direct conform nevoilor reale şi nu ascunse.
UNTRR crede că plata asigurărilor de sănătate ar trebui să fie lăsată în cea mai mare parte la libera alegere a contribuabilului, pentru a-şi putea alege furnizorul de servicii de sănătate, contribuind astfel şi la dezvoltarea unui sistem privat de sănătate, aşa cum există în ţările Europei de vest.
'Astăzi, femeia de serviciu şi directorul general, deşi contribuie de la simplu la zeci de ori mai mult, ambii beneficiază de servicii din ce în ce mai puţine şi de mai proastă calitate din partea statului. De ce să plătim mai mult pentru servicii mai proaste? Statul ar trebui să intre în competiţie cu sistemul privat de servicii medicale şi să atragă clienţii prin serviciile oferite şi nu prin impunere', afirmă Alexandru.
Fondul de sănătate se compune din circa 11% bani reţinuţi de la angajat şi angajator 5,5% +5,2%.
UNTRR susţine că şi sistemul de pensii de stat ar trebui lăsat în competiţie cu sistemele private. Fondul de pensii se compune din circa 31% reţinuţi teoretic de la angajat şi angajator 10,5% +20,8%, practic plătiţi de firmă. Ambele cifre se raportează la salariul brut de încadrare.
UNTRR solicită instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiective de performanţă individuală; eliminarea restricţiilor de a face angajări după concedieri - companiile trebuie să fie suficient de flexibile pentru a se adapta la evoluţiile pieţei - altfel companiile româneşti se vor afla în situaţia de a rata revenirea pieţei; modificarea criteriilor la concedierea colectivă - trebuie să primeze valoarea angajatului pentru companie şi nu nevoia statului de a face protecţie socială prin intermediul firmelor (altfel după ce îşi reduce şi volumul de activitate, dacă compania rămâne cu cei mai slabi angajaţi e condamnată la faliment; liberalizarea condiţiilor pentru angajaţii temporari - leasing de personal, oricum valabil doar pentru zonele cu calificare inferioară; modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru - în special la transporturile rutiere, unde aceasta activitate este reglementată de Regulamentul 561/2006; simplificarea şi aplicarea uniformă a legislaţiei la nivel naţional, fără posibilitatea unor interpretări excesive la nivel local.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Minodora Cliveti, preşedinte Menos: România ignoră normele europene şi duce o politică suicidară în sănătate Minodora Cliveti, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Menos, apreciază, într-un comunicat transmis AGERPRES, că "România, stat european, ignoră normele europene şi duce o politică suicidară în domeniul sănătăţii", etalând "o formă crasă de discriminare între cetăţenii" ţării.
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Timiş: Prima conferinţă din România pe probleme de sănătate şi siguranţa publicului la evenimente de amploare Prima conferinţă din România pe probleme de sănătate şi siguranţă s-a desfăşurat, sâmbătă, la Timişoara, principalele teme de discuţie fiind siguranţa publicului în timpul unor evenimente de amploare.
Ministrul Daniel Funeriu: România poate creşte şi prin performanţele celor plecaţi la muncă în străinătate Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este de părere că românii nu vor mai pleca la muncă în străinătate atunci când România va fi o ţară în care să primeze excelenţa.