Cele mai citite
 


Alergiile în perioada caldă
joi, 28 februarie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Primăvara aduce, pe lângă vreme frumoasă şi bună dispoziţie, şi simptome ale alergiilor, motiv de multe ori de disconfort şi de afectare a calităţii vieţii, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adriana Camuescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică la Novo Medica - Centru de excelenţă în boli alergice şi respiratorii.

'De departe, alergia cel mai frecvent întâlnită în sezonul cald este rino-conjunctivita indusă de polenuri. Nu oricine poate dezvolta simptomele acestei boli, ci doar cei cu predispoziţie genetică, atopicii. Aceştia dezvoltă un răspuns anormal, exagerat, la contactul cu polenurile prezente în mod obişnuit în aer în sezonul cald, răspund manifestat ca strănut, secreţie nazală apoasă, abundentă, obstrucţie nazală, prurit nazal şi conjunctival, lăcrimare, înroşire a ochilor. Parte dintre polinozici (alergicii la polen) pot dezvolta, în sezonul cald, şi simptome de astm, manifestate ca greutate în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare', a explicat specialistul.


Polenurile implicate cel mai frecvent în apariţia manifestărilor de alergie în zona noastră geografică sunt cele ale gramineelor - vegetaţie ce creşte spontan în parcuri, grădini, spaţii verzi, şi ale cerealelor de cultură, a spus dr. Camuescu.


'Simptomele determinate de sensibilizarea la aceste tipuri de polenuri apar în lunile aprilie - mai şi se pot manifesta pe toată perioada verii. Alte tipuri de polenuri implicate în apariţia rino-conjunctivitei şi astmului sezonier sunt cele ale arborilor, cu perioadă de polenizare primăvara devreme, şi cele ale buruienilor care determină simptome la sfârşitul verii şi începutul toamnei', a evidenţiat medicul.


Ca şi în cazul altor afecţiuni alergice în care agentul declanşator a fost identificat, primul pas în controlul simptomatic este evitarea alergenului, după cum a arătat dr. Camuescu.


'Practic, este aproape imposibil de evitat contactul cu polenurile din aer, dar anumite măsuri sunt binevenite pentru a reduce nivelul de expunere: evitarea ieşirii în aer liber în zilele calde, uscate, cu vânt, în special în zonele cu vegetaţie abundentă, purtarea ochelarilor de soare. În timpul mersului cu maşina, ţinerea geamurilor închise şi dotarea maşinii cu filtre speciale pentru polen, care scad nivelul de expunere.

Închiderea geamurilor şi a uşilor casei în timpul zilei, aerisirea casei în cursul serii, când concentraţia de polen scade, spălarea zilnică a părului, scuturarea hainelor la intrarea în casă şi, pe cât posibil, spălarea lor în aceeaşi zi, uscarea rufelor în interior şi nu afară, care scad de asemenea riscul de expunere la polenul prezent în interiorul casei,' du pă cum a explicat specialistul.


Un alt aspect util de luat în seamă este acela de a programa vacanţele pe cât posibil în afara perioadelor în care simptomele de alergie sunt prezente şi în zone cu concentraţie scăzută de polen - vacanţele la mare sunt o bună opţiune pentru pacienţii polinozici.


Tratamentul rino-conjunctivitei şi astmului induse de sensibilizarea la polen constă în administrarea de medicaţie simptomatică având rol antihistaminic, ce contracarează efectele histaminei produse în cursul reacţiei alergice sau cu rol antiinflamator, ce intervine în lanţul de reacţii care determină inflamaţia caracteristică acestor boli.


Acest tip de tratament, aşa cum îi arată şi numele, acţionează asupra simptomelor, fiind eficient doar pe perioada de administrare, întreruperea lui determinând de multe ori reapariţia tabloului simptomatic. Imunoterapia specifică (desensibilizarea) este singura modalitate de a acţiona asupra cauzei bolii şi singura terapie care îi modifică cursul natural, atenuând semnificativ simptomele, scăzând nevoia de medicaţie simptomatică, împiedicând evoluţia rino-conjunctivitei către astm sau trecerea acestuia în forme evolutive severe. E bine de ştiut că riscul pacienţilor cu rino-conjunctivită alergică de a dezvolta astm este de circa 3 ori mai mare decât al pacienţilor nonalergici, a detaliat medicul.


Dr. Camuescu a subliniat că desensibilizarea poate fi indicată numai după un consult alergologic, în urma căruia se vor stabili diagnosticul complet, gradul de severitate al bolii, tipul de polen care a produs sensibilizarea, modalitatea de administrare a vaccinului.


În prezent, pe piaţă sunt disponibile vaccinuri cu administrare injectabilă, dar şi sublinguală, a mai spus specialistul.


'Vorbind despre alergiile sezonului cald, nu trebuie să uităm de reacţiile induse de veninurile insectelor. Astfel, veninul de albină, viespe şi al altor reprezentanţi ai acestor două clase pot determina variate manifestări, de la reacţii localizate în zona înţepată - înroşire, tumefiere, prurit -, până la reacţii cutanate extinse - urticarie, angioedem, sau reacţii generale digestive - vărsături, scaune diareice, respiratorii - edem glotic, accese bronhoobstructive, până la şoc anafilactic cu pierderea conştienţei, colaps cardio-vascular, uneori cu evoluţie fatală.


Reacţiile induse de alte insecte cu care avem frecvent contact în sezonul cald (păianjeni, ţânţari, furnici) au rareori potenţial evolutiv sever, în majoritatea situaţiilor reacţia rezumându-se la una locală sau, în cazul pacienţilor cu un grad de sensibilitate ridicat, la apariţia unei forme particulare de urticarie - urticaria papulară, la distanţă de locul înţepăturii.
'Nu în ultimul rând, în sezonul cald ne confruntăm cu fotodermatozele - reacţiile cutanate induse de expunerea la soare. Acestea se prezintă sub numeroase forme - erupţiile fototoxice sau fotoalergice, urticaria solară, erupţia polimorfă la lumină, fotodermatoze care apar în contextul unor boli generale, forme ce trebuie corect diagnosticate, pentru a beneficia de tratamentul potrivit', a precizat dr. Adriana Camuescu.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alergia mai agresivă ca niciodată Caracteristici generale Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice şi a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste direcţii sfâşie efectiv fiinţa umană în toate felurile, motiv pentru care organismul biologic...
Aproximativ 5% din populaţia ţării se confruntă cu alergii la polen Un procent de 5% din populaţia României se confruntă, odată cu venirea primăverii, cu debutul simptomelor de polinoză, a declarat pentru AGERPRES dr. Adriana Camuescu. specialist alergolog şi imunolog de la Clinica Novo Medica.
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.
Cazurile de alergii, în creştere Bolile alergice devin de la an la an mai frecvente, în prezent estimându-se că aproximativ 20% din populaţia mondială şi 25% din cea europeană suferă de astfel de afecţiuni, informează Gral Medical,
Alergiile, neplăcerile sezonului de primăvară - cât de răspândite sunt alergiile - care sunt cei mai frecvenți alergeni - simptome, tratament, prevenție
Asociaţia Mondială de Alergologie: Bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice Asociaţia Mondială de Alergologie atrage atenţia că bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice, sunt din ce în ce mai complexe în toată lumea, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, medicul Camelia Berghea.