Cele mai citite
 


Poliţia britanică în alertă, după îmbolnăvirea misterioasă a lui Berezovski
luni, 28 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra/Moscova, 28 feb /Agerpres/ - Poliţia britanică şi experţii în substanţe radioactive se află în stare de alertă maximă, după îmbolnăvirea misterioasă a oligarhului rus Boris Berezovski (65 de ani), autoexilat după 2000 la Londra, în contextul în care în 2006 un apropiat al acestuia - agentul FSB, Aleksandr Litvinenko - a fost ucis cu poloniu radioactiv în Marea Britanie, relatează luni The Daily Mail.
Berezovski, un adversar făţiş al premierului rus Vladimir Putin, a început să se simtă rău în urmă cu două săptămâni şi chiar a zburat între timp în Israel pentru un examen medical.

După istoria cu Litvinenko, care a devenit un apropiat al oligarhului la sfârşitul anilor 90, după ce a denunţat public un complot pus la cale de oficiali din FSB împotriva lui Berezovski, presa britanică a exprimat temeri că la 'orizont se profilează o nouă afacere cu poloniu'.

Într-un interviu acordat duminică seara postului de radio Eho Moskvî, Berezovski a dezminţit speculaţiile cu privire la posibila sa otrăvire. 'De fapt, totul este normal, a existat însă la un moment dat un lucru ciudat, când brusc m-am simţit rău - o creştere a tensiunii arterial etc. La vârsta mea (65 de ani), astfel de lucruri sunt normale, dar din moment ce nu le-am avut niciodată înainte, mi s-au părut destul de bizare', a recunoscut oligarhul, în intervenţia sa radiofonică. El a adăugat că examenul medical efectuat în Israel a negat o posibilă otrăvire a sa.

Cu toate acestea, mass-media britanice susţineau luni că gărzile de corp ale omului de afaceri au convocat la domiciliul oligarhului experţi de la Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii din Marea Britanie, imediat după ce omul de afaceri rus a început să se simtă rău.

Experţi britanici în substanţe radioactive au efectuat măsurătorile de radioactivitate la reşedinţa lui Berezovski din comitatiul Surrey, precum şi la birourile sale şi imobilele pe care le deţine în Regatul Unit.

Afacerea Litvinenko a deteriorat relaţiile dintre Moscova şi Londra. Rusia a refuzat să-l predea britanicilor pe principalul suspect în otrăvirea lui Litvinenko - fostul agent al serviciilor secrete Andrei Lugovoi, în prezent deputat în Duma de Stat. Între timp, Moscova a solicitat de nenumărate ori Londrei extrădarea lui Berezovski, inculpat într-o serie de afaceri economice, dar despre care există suspiciuni că ar fi orchestrate de Kremlin. Berezovski, despre care se afirmă că a fost 'eminenţa cenuşie' a defunctului preşedinte Boris Elţin, a căzut în dizgraţia puterii ruse, după instalarea lui Vladimir Putin în 2008 în cea mai înaltă funcţie în stat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Litvinenko ar fi fost otrăvit de două ori şi mii de londonezi au fost expuşi atunci pericolului de contaminare radioactivă Londra, 27 ian /Agerpres/- Fostul spion rus Alexandr Litvinenko ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv de două ori, nu doar o singură dată, aşa cum s-a crezut până în prezent, iar această acţiune de care sunt suspectate serviciile secrete ruse ar fi expus mii de londonezi pericolului de contaminare...
Alertă de radioactivitate la reşedinţa lui Berezovschi, dar anchetatorii nu au descoperit nimic suspect Misterul în jurul decesului lui Boris Berezovski - miliardar rus oponent de mult timp lui Vladimir Putin - persista duminică, a doua zi după descoperirea corpului său într-o reşedinţă din apropierea Londrei, anchetatorii neavând în acest stadiu proba unei omucideri, în timp ce unii apropiaţi ai decedatului...
Virusul hepatitei E descoperit în sângele donatorilor: alertă pentru depistarea în Europa În Marea Britanie, un donator de sânge din 3.000 este purtător al virusului hepatitei E care poate provoca o boală de ficat, potrivit unui studiu care ridică problema iniţierii unei depistări sistematice a donatorilor infectaţi, în Europa, informează luni AFP.
MB: Opt decese în urma infectării cu o tulpină a virusului gripal H1N1 Londra, 11 dec /Agerpres/ - Opt persoane şi-au pierdut viaţa în Marea Britanie, de la începutul lunii septembrie, în urma unor infecţii cu o tulpină a virusului gripal H1N1, a anunţat sâmbătă Agenţia pentru Apărarea Sănătăţii (Health Protection Agency - HPA), confirmând parţial informaţiile publicate...
Dorin Cioabă, candidat ACDR la şefia CJ Sibiu: Sunt prea puţine investiţii şi locuri de muncă în judeţ(interviu) Prinţul romilor, preşedinte al Tribunalului acestora, Dorin Cioabă, candidat din partea Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, dar şi pentru posturile de consilier judeţean şi local, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că acesta este doar primul...
INTERVIU Minodora Cliveti: Sunt european şi nimic din ceea ce este european nu mi-e străin Cunoaşterea profundă a interesului naţional, respectul faţă de ţara sa şi oamenii acesteia şi înţelegerea, aprofundarea şi aplicarea spiritului european sunt principalele calităţi pe care ar trebui să le deţină un parlamentar european, consideră europarlamentarul Minodora Cliveti (PSD). Într-un interviu...