Cele mai citite
 


Aspartamul nu este periculos pentru sănătate (EFSA)
luni, 28 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parma, 28 feb/Agerpres/ - Aspartamul, cel mai utilizat îndulcitor care înlocuieşte zahărul, nu prezintă niciun risc pentru sănătate, contrar celor susţinute de două studii, a afirmat luni, într-un comunicat, EFSA, autoritatea europeană de siguranţă a alimentelor, citată de AFP.
Experţii EFSA au considerat că rezultatele celor două studii asupra potenţialului cancerigen al aspartamului şi a riscului crescut de naştere prematură nu sunt relevante. 'Nicio dovadă din studiul Halldorsson nu permite afirmaţia că există o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi răcoritoare cu îndulcitori artificiali şi naşterea prematură', susţine EFSA.

De altfel, 'rezultatele studiului Soffritti (asupra potenţialului cancerigen) nu oferă destule dovezi ştiinţifice ce ar justifica reconsiderarea precedentelor evaluări ale EFSA privitoare la aspartam', adaugă agenţia.

Experţii EFSA apreciaseră în martie 2009 că 'nimic nu arată un potenţial genotoxic sau cancerigen al aspartamului şi nu există motive să fie revăzută doza zilnică acceptabilă, de 40 mg/kg greutate corporală'.

Aspartamul înlocuieşte zahărul în peste 6.000 de produse băuturi gazoase şi negazoase, bomboane, diferite dulciuri, produse farmaceutice. În luna ianuarie, Reţeaua Mediu Sănătate a atras atenţia asupra celor două studii: unul despre toţi îndulcitorii chimici (aspartamul în primul rând), care ar favoriza naşterea înainte de termen la femeile care consumă, şi al doilea, desfăşurat pe şoareci masculi, la care aspartamul ar provoca anumite cancere. La începutul lunii februarie, un alt studiu, realizat la New York, arăta că cine consumă regulat băuturi gazoase light prezintă risc crescut de accident cardiovascular.

Experţii EFSA se vor întâlni pe 1 şi 2 martie pentru a discuta de 'eventuala necesitate de a realiza cercetări suplimentare în legătură cu aceste studii', precizează agenţia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Îndulcitorii nu sunt chiar inofensivi - Luaţi în doze mari, unii îndulcitori pot provoca probleme intestinale, alţii sunt suspectaţi că ar cauza diverse boli sau naşteri premature. Medicii şi cercetătorii se îndoiesc de utilitatea îndulcitorilor şi recomandă moderaţie, scrie site-ul lesquotidiennes.com.
Aspartamul nu este dăunător sănătăţii în doza zilnică autorizată, consideră EFSA Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în numeroase băuturi 'light', nu prezintă niciun risc pentru sănătate dacă este folosit în doza autorizată în prezent pentru consum, a stabilit marţi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), transmite Reuters.
Naşterea provocată ar putea creşte riscul de autism la copii (studiu) O naştere provocată sau accelerată ar putea creşte riscul ca nou născutul să dezvolte autism, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu publicat de Universităţile Michigan şi Duke din SUA şi care subliniază necesitatea de a se continua cercetările privind cauzele acestei maladii, informează marţi...
Naşterea a cinci sau mai mulţi copii poate afecta inima mamei Naşterea a cinci sau mai mulţi copii poate spori riscul ca mama să capete o afecţiune cardiacă, potrivit unui studiu asupra femeilor de origine hispanică şi latino-americană din SUA prezentat în cadrul unei reuniuni a Asociaţiei Cardiologilor Americani din Chicago, informează LiveScience.com.
Consumul de alcool şi droguri poate duce la naşterea de copii cu greutate scăzută (studiu) Femeile care consumă alcool şi droguri şi au şi probleme psihice din această cauză, se confruntă cu un risc de patru opri mai mare de avea copii cu greutatea scăzută la naştere, conform unui studiu australian, transmite Xinhua.
Femeile obeze şi diabetice nasc adesea copii supraponderali (studiu) Femeile supraponderale sau obeze riscă mai mult decât cele cu greutate normală să dea naştere unor copii cu greutate excesivă - se arată într-un studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA) şi preluat de AFP. Cercetarea, desfăşurată de Universităţile din Exeter şi Bristol...