Cele mai citite
 


Kelemen Hunor, un adept al continuării colaborării cu PDL şi rămânerii UDMR în actuala coaliţie de guvernământ
marţi, 1 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noul preşedinte al UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor este, potrivit luărilor publice de poziţie pe care le-a exprimat în ultimul timp, un adept al continuării colaborării cu PDL şi rămânerii Uniunii în actuala coaliţie de guvernământ.
''Nu avem de ce să nu stăm în actuala coaliţie, în acest moment'', declara Kelemen Hunor într-un interviu acordat, în urmă cu două săptămâni, Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.
El spunea că până când înţelegerea UDMR cu PDL funcţionează şi până când programul comun va fi respectat, Uniunea nu se gândeşte la ieşirea din Coaliţie.

''În perioada care urmează vrem să semnăm un protocol, o agendă de doi ani de zile, până la sfârşitul mandatului, pe plan guvernamental şi pe plan legislativ, cu ce vrem să facem foarte exact, ca să punem în aplicare programul nostru de guvernare. Anul 2010 a fost un an bun, toate înţelegerile au fost respectate şi vorbesc de 'an bun' în sensul de funcţionare a Coaliţiei, nu de altceva. PDL, ca şi UDMR, şi-a respectat cuvântul dat şi am putut să luăm deciziile aşa cum trebuia. Eu sunt adeptul politicilor de centru-dreapta, pe termen mediu şi lung. Asta înseamnă că în continuare cred că România are nevoie de o construcţie politică care să ducă mai departe politicile de centru-dreapta începute în 2005. Din acest punct de vedere, eu cred că ar fi pentru România o pierdere uriaşă dacă noi în 2012, de exemplu, am pierde direcţia şi am căuta alte politici publice, de la politici fiscale până la reorganizarea sau restructurarea administraţiei, reorganizarea sistemului de pensii, de sănătate, de asistenţă socială. Asta ar însemna că, după opt ani de zile sau câţi sunt, am lua o altă direcţie şi am începe din nou o altă construcţie. Tot pe politici de centru-dreapta trebuie să punem bazele societăţii şi când vorbim de economie şi despre zona privată sau despre rolul statului(...)'', afirma, în interviu, Kelemen Hunor.

Cu toate acestea, el preciza că UDMR va dialoga şi cu partidele din opoziţie, coalizate în cadrul Uniunii Social-Liberale (USL), chiar dacă, susţinea el, perspectiva colaborării UDMR cu USL ''nu este prea roză''.
De altfel, Kelemen Hunor declara, miercuri, la Cluj-Napoca, că nu vede posibilă o colaborare cu USL ''atâta vreme cât Partidul România Mare a intrat în această alianţă pe uşa din dos''.

''Există o problemă. Până când PRM intră pe uşa din spate în această alianţă, USL, perspectiva unei colaborări nu este prea roză. Până când PRM există în această alianţă, neoficial sau oficial, este o problemă. UDMR nu a colaborat niciodată cu PRM şi nu va colabora cu nicio alianţă sau coaliţie în care PRM este prezent. Este problema PSD, nu a noastră'', a afirmat Kelemen Hunor.
Acesta a subliniat că liderii UDMR nu au nicio intenţie de a ieşi din coaliţia aflată la guvernare şi că vor continua să respecte înţelegerea cu aceasta deoarece ''programul de guvernare a fost respectat, cuvântul dat a fost respectat'', nu există niciun motiv să se gândească o altă alianţă.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a arătat, referindu-se la protocolul semnat la Bihor de organizaţia judeţeană a UDMR cu USL, că acesta nu va afecta colaborarea pe care UDMR o are la nivel naţional cu PDL. Kelemen Hunor a explicat atunci că în Bihor există o colaborare între UDMR şi PNL încă din 2008, la fel cum există şi la Satu Mare sau Baia Mare, dar acestea nu au afectat şi nici nu vor afecta colaborarea Uniunii cu PDL, cu care UDMR va rămâne şi pe mai departe la guvernare.
''Singura noutate este că au prelungit o alianţă mai veche la nivel judeţean. Eu nu sunt de acord să semnăm astfel de alianţe dincolo de cele existente după alegerile din 2008 şi sunt convins că marea majoritate a colegilor noştri şi delegaţii de la Congres şi membrii CRU, unde discutăm despre alianţe, doresc să rămânem la guvernare şi după congres'', spunea Kelemen Hunor.

Nu în ultimul rând, într-un interviu acordat RFI, Hunor Kelemen, se declara adeptul unui premier politic, care să ţină Coaliţia de guvernământ unită.
Delegaţii la cel de-al X-lea Congres al UDMR l-au ales, sâmbătă, 26 februarie, cu majoritate de voturi, pe Kelemen Hunor, ministrul Culturii, în funcţia de preşedinte al formaţiunii. Din cele 538 voturi, 536 au fost valabil exprimate, iar două voturi nevalabile. Kelemen Hunor a obţinut 371 voturi, Peter Eckstein Kovacs a primit 118 voturi, iar Olosz Gergely a obţinut 47 din sufragii.

El îi succede în funcţie lui Marko Bela, care a condus Uniunea timp de 18 ani.
Actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, şi-a anunţat candidatura la şefia UDMR pe 25 septembrie 2010. La 25 ianuarie 2011, atunci când şi-a depus oficial candidatura, Kelemen Hunor a declarat că programul său cu care speră să câştige alegerile interne din UDMR se numeşte ''Uniune pentru comunitate'' şi are prevederi care ''vor transforma radical funcţionarea Uniunii şi modul de lucru, de abordare''.

''Trebuie să redăm Uniunea oamenilor, alegătorilor, să avem o Uniune deschisă către toate comunităţile maghiare, indiferent de opţiunile lor ideologice şi trebuie să dăm răspunsurile corecte şi credibile la problemele comunităţii'', a subliniat Kelemen Hunor.
El a adăugat că în cazul în care va fi ales preşedinte va lansa, în aprilie 2011, o campanie de consultare a maghiarilor, ''pentru a afla priorităţile comunităţii şi ce vor de la UDMR''. ''Mecanismul de luare a deciziilor va fi lărgit, vom urmări trei principii: solidaritatea, echilibrul şi proporţionalitatea. Nicio comunitate unde trăiesc maghiari, alegătorii noştri, nu trebuie lăsată afară din acest mecanism de luare a deciziilor şi de aceea am propus să avem un cadru decizional în două trepte: să fie o preşedinţie şi consiliul permanent unde toate organizaţiile, toate platformele, inclusiv reprezentanţii autorităţilor locale vor fi prezenţi'', adăuga Kelemen Hunor.

El a mai spus că va înfiinţa un Consiliu economic, for cu rol consultativ, care va avea ca sarcină ''pregătirea unui program de relansare economică, în prima fază pentru acest ciclu guvernamental până în 2012''. De asemenea, un alt for care va fi înfiinţat sub preşedinţia lui Kelemen Hunor prin statutul UDMR este Consiliul autonomiei culturale, unde vor fi prezenţi, printre alţii, reprezentanţi ai societăţii civile, intelectuali.
La 7 ianuarie 2011, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că îl susţine pe Kelemen Hunor pentru preluarea şefiei formaţiunii, deşi crede că pot fi şi alte persoane care să ocupe această funcţie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
Marko Bela: Opoziţia face o greşeală enormă crezând că pentru UDMR contează numai puterea (interviu) Vicepremierul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că opoziţia face o greşeală "enormă" crezând că pentru UDMR importante sunt numai puterea şi guvernarea, catalogând drept "infantile" afirmaţiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun că, dacă UDMR nu va trăda acum puterea...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.