Cele mai citite
 


Senat: Aviz negativ pentru proiectul legislativ privind examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri
marţi, 1 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 1 mar /Agerpres/ - Comisia senatorială pentru drepturile omului a avizat marţi negativ propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi senatori independenţi, care prevede examinarea psihologică şi psihiatrică a persoanelor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică.
Preşedintele comisiei, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a afirmat că această propunere legislativă încalcă normele constituţionale, creând o discriminare negativă pentru categoria demnitarilor.
Potrivit lui Frunda, o astfel de prevedere nu ar putea fi aplicată retroactiv actualilor parlamentari, ''cu toate că în anumite cazuri nu ar fi o idee rea''.
La rândul său, senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că avizul negativ, dat cu unanimitate de voturi, se justifică prin faptul că propunerea legislativă încalcă prevederile legale.
''Tehnic nu se poate face ceea ce propun aceşti parlamentari. Se încalcă dreptul la viaţă privată şi la confidenţialitatea vieţii private, ceea ce nu este deloc în regulă. Poate iniţiatorii ar trebui să dea dovadă dânşii, să ne prezinte la rândul lor, pentru prima dată, aceste certificate psihologice şi psihiatrice sau poate cel mai bine ar fi ca aceşti iniţiatori, parlamentari aşa-zis independenţi, să facă o propunere legislativă care să interzică migraţia politică. Sau, şi mai bine, să-şi dea demisia din Parlament'', a afirmat Haşotti.
Propunerea legislativă privind examinarea psihologică şi psihiatrică a celor ce candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică, în administraţia locală sau care ocupă funcţii de înalt funcţionar public sau îndeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru în cadrul ministerelor urmează să fie analizată de Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, care este sesizată cu raport.
Senatul este prima cameră sesizată cu proiectul legislativ.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Aviz negativ pentru un proiect legislativ al parlamentarilor puterii privind substanţele psihotrope Comisia pentru sănătate a Senatului a avizat, marţi, negativ proiectul legislativ privind reglementarea condiţiilor de punere pe piaţă a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora, iniţiat de peste 70 de parlamentari PDL, UDMR şi aparţinând...
Senat: Aviz negativ pentru descentralizarea din domeniul sănătăţii Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au dat, miercuri, aviz negativ ordonanţei de urgenţă a Guvernului 48/2010 referitoare la descentralizarea în domeniul sănătăţii.
Candidaţii la funcţii publice vor prezenta adeverinţă de la medicul de familie, fără aviz de la psiholog sau psihiatru Persoanele care vor dori să candideze pentru o funcţie de demnitate publică vor trebui să prezinte Birourilor electorale, pe lângă documentele necesare, şi o adeverinţă de la medicul de familie care să precizeze starea de sănătate psihică a candidatului, fără însă a mai fi necesar şi avizul unui doctor...
Senat: Independenţii au obţinut cinci noi locuri în comisii şi trei funcţii Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Independenţii au obţinut, în urma negocierilor pentru repartizarea locurilor şi funcţiilor din comisiile Senatului, cinci locuri noi în tot atâtea comisii şi trei funcţii, respectiv una de preşedinte al nou înfiinţatei Comisii pentru Afaceri Europene, una de vicepreşedinte...
Senat: Comisia pentru administraţie a avizat favorabil o propunere legislativă privind deblocarea posturilor în sănătate Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au dat marţi aviz favorabil unei propuneri legislative privind deblocarea posturilor vacante "în funcţie de necesităţi" în sistemul sanitar.