Cele mai citite
 


Ateroscleroza provoacă în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute
miercuri, 2 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ateroscleroza provoacă, în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute. Această afecţiune este progresivă, severă şi impredictibilă, fiind cauza a 52% din decesele de pe glob.
Ateroscleroza determină creşterea riscului de accidente vasculare la nivel cardiac sau cerebral (infarct miocardic, accident vascular cerebral), precum şi a deceselor de cauză vasculară. Valorile crescute ale colesterolului - un factor major şi independent de risc cardiovascular - determină afectarea vaselor de sânge prin constituirea plăcilor de aterom (ateroscleroză).

Atorvastatina este recomandată pentru reducerea timpurie a evenimentelor cardiovasculare majore şi pentru profilul de siguranţă dovedit la nivel renal, hepatic şi muscular.

Conform studiului Sephar (2006), în rândul populaţiei din România prevalenţa dislipidemiei mixte - creşterea colesterolului însoţită de creşteri ale trigliceridelor - este de 46%, la care se adaugă un procent suplimentar de 24% reprezentând persoanele la care doar valorile colesterolului sunt crescute.

Produsul Torvacard (atorvastatină), recomandat pentru reducerea timpurie a evenimentelor cardiovasculare majore atât la pacienţii cu risc cardiovascular înalt (cauzat de prezenţa unor factori de risc cardiovascular precum dislipidemie, diabet, obezitate sau hipertensiune arterială), cât şi la pacienţii cu evenimente cardiovasculare acute (infarct miocardic acut, angină pectorală instabilă) sau care suferă de o boală vasculară (angină pectorală, accident vascular cerebral sau boală arterială periferică) a fost lansat, marţi, de compania Sanofi-Aventis Zentiva.

Atorvastatina este cea mai studiată statină la nivel mondial, fiind subiectul a 425 de studii clinice înregistrate la Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite, cu rezultate bune de eficacitate şi tolerabilitate.

''Rezultatele benefice ale terapiei cu statine au fost demonstrate în ample trialuri de prevenţie primară şi secundară. Atorvastatina şi-a dovedit eficienţa în scăderea lipidelor, reducerea riscului de evenimente cardiovasculare şi stoparea progresiei aterosclerozei. Torvacard (atorvastatină) este un produs generic bazat pe o moleculă cu o bună tolerabilitate, care nu necesită ajustarea dozelor la pacienţii cu afectare renală, acest aspect fiind important deoarece diabetul zaharat, cauza cea mai frecventă a bolii cronice de rinichi, reprezintă, în acelaşi timp, un factor major de risc cardiovascular'', a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Potrivit acestuia, în contextul în care diabetul se asociază frecvent cu complicaţii cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în România, ''calităţile atorvastatinei justifică, fără îndoială, speranţa într-o optimizare a terapiei pentru aceşti pacienţi''.

Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, director medical al companiei producătoare, a afirmat că prin lansarea Torvacard se oferă pacienţilor români soluţii terapeutice cu ajutorul celor mai larg utilizate statine la nivel mondial: simvastatina, rosuvastatina şi acum atorvastatina.

''Pe lângă efectul benefic în managementul dislipidemiei, rolul statinelor este şi acela de a stabiliza plăcile de aterom. În plus, studiile clinice au demonstrat că terapia cu atorvastatină poate stopa evoluţia aterosclerozei. În condiţiile în care o dietă restrictivă în lipide, dar echilibrată, poate reduce nivelul colesterolului cu doar 10-15%, iar dislipidemia şi ateroscleroza reprezintă o adevărată epidemie la nivel populaţional, creşterea accesului pacienţilor români la tratamentul cu statine reprezintă o reală prioritate pentru sănătatea publică'', a declarat dr. Ovidiu Saltas-Dabija.

Produsul se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală, fiind în concentraţii de 10 mg, 20 mg şi 40 mg.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul generic de rosuvastatină pe piaţa românească Primul generic de rosuvastatină de pe piaţa românească a fost lansat miercuri de Zentiva, parte a Grupului Sanofi Aventis.
Prima statină cu indicaţii pentru copii Indicaţiile pentru medicamentul Crestor au fost extinse pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la adulţii cu risc crescut şi, în premieră, în tratamentul copiilor cu vârsta peste 10 ani cu dislipidemie mixtă şi hipercolesterolemie familială, ceea ce face ca acest medicament să fie prima statină cu...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Aproximativ 150.000 români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular - hipertensiune arterială, displipidemie, obezitatea...
Comunicat de presă - Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Diabetul zaharat poate fi considerat o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condiţiile în care Federaţia Internaţională de Diabet estimează că aproximativ 1,5 milioane de români au diabet. Medicii români consideră însă că afecţiunea este subdiagnosticată.
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...