Cele mai citite
 


INFECTII VIRALE RESPIRATORII (CONSIDERATII GENERALE)
vineri, 2 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Articole medicale, Boli infectioase
 

 

 
 
 
 
Schimbarile climaterice globale au antrenat schimbari ale climei la nivel regional si local rapide, si odata cu ele cresterea morbiditatii prin boli acute, infectiile respiratorii ocupand primul loc.

 

 

Epidemiile de viroze respiratorii sunt responsabile de ”excesul de mortalitate” in statisticele de mortalitate generala. Infectiile virale afecteaza de regula, tractul respirator superior sau inferior. Desi aceste infectii pot fi clasificate in functie de virusul cauzal (de exemplu, gripa) ele se clasifica, in general, clinic, in concordanta cu sindromul (de exemplu raceala banala, bronsiolita). Severitatea bolii respiratorii virale variaza foarte mult, forma grava de boala fiind mai probabila la varstnici si sugari. Morbiditatea poate rezulta direct din infectia virala sau indirect din cauza exacerbarii unei boli de baza cardiopulmonare sau unei suprainfectii a plamanului , sinusurilor paranazale sau urechii medii.
                   
Virozele respiratorii participa la constituirea unor sechele respiratorii prin favorizarea bronsitei cronice ,bronsiectaziei si sclerozei pulmonare, iar uneori prin crearea unor stari de sensibilizare pulmonara cu fenomene astmatiforme. Desi privite in general ca ”boli minore”, virozele respiratorii influenteaza evident mortalitatea generala si cea infantila, fiecare val epidemic de viroze respiratorii reflectandu-se prin cresterea curbei mortalitatii. Patrunderea virusurilor in celulele mucoasei tractului respirator, se face dupa virusul in cauza, in mod preferential, pentru anumite segmente ale tractului respirator: de la mucoasa nazala (rinovirusuri) - la bronhiole si alveole.
 
In functie de acest tropism preferential se obisnuieste sa se clasifice virozele respiratorii in:
          a)viroze ale cailor aeriene superioare;
          b)virozele ale tractului respirator inferior.
                       
In cursul infectiei virale, celulele mucoasei respiratorii sunt distruse prin multiplicarea virala pana la membrana bazala, rezultand astfel, largi porti de intrate pentru flora bacteriana. Din aceasta cauza virozele respiratorii prezinta de obicei o faza initiala (actiunea virala) si o faza secundara (suprainfectia bacteriana).
                       
Tratamentul se bazeaza pe medicatii simptomatice patogenice, de sustinere si de crestere a rezistentei generale, deoarece nu exista un agent antiviral eficace. Antibioticoterapia trebuie rezervata numai in formele mixte realizate prin suprainfectii bacteriene.
                       
La pacientii cu boala pulmonara cronica, antibioticele pot fi administrate cu o mai mica restrictie. Aspirina nu trebuie folosita la copii cu infectii respiratorii din cauza riscului de sindrom REYE. Unii pacienti continua sa aiba tuse la saptamani de la vindecarea infectiei de tract respirator superior. Simptomele se pot ameliora prin administrarea unui bronhodilatator sau corticosteroid inhalator. In gripa sunt eficiente amantadina, simantadina.
                       
Acetaminofen si ibuprofen sunt indicate pentru efectul antitermic, antiimflamator si antialgic. Dintre celelalte remedii se pot utiliza la copii: aport suplimentar de lichide, instilatii nazale cu solutii saline (ser fiziologic), indepartarea mecanica cu pompa a secretiilor.
                       
Infectiile virale respiratorii pot fi prevenite prin:
      -supravgherea activa a lor pe plan regional si national;
      -supravegherea epidemiologica a colectivitatilor cu risc in sezonul rece permite depistarea precoce a incidentei;
      -evitarea contactului cu persoane racite;
      -spalatul frecvent al mainilor;
      -educatia sanitara a populatiei pentru prevenirea transmiterii prin picaturi a germenilor patogeni;
      -necesitatea cresterii rezistentei generale a organismului prin alimentatie rationala, exercitii in aer liber;
       -purtarea unei imbracaminti adecvate sezonului rece;
 
 
Policlinica MedCenter Focsani
Cabinet Alergologie
Dr. Constantin Dumitru

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: 6 din 10 români tratează infecţiile respiratorii cu medicamente, doar 40% merg la medic în caz de boală Peste 70% dintre români fac unul - două episoade de infecţii respiratorii în fiecare sezon rece - arată studiul naţional "Cum se pregătesc românii pentru sezonul rece?", dat publicităţii luni de Societatea Naţională de Medicina Familiei.
14 plante benefice pentru plamani si sistemul respirator Un val de infectii virale si bacteriene matura emisfera nordica si oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti...
Comunicat de presă - Societatea Naţională de Medicină Familiei Cât de bine ştiu românii să facă faţă răcelii şi gripei:
Problemele sezonului rece Exista boli care prezinta corelatii atat de stranse cu anotimpul incat sezonul trebuie luat in consideratie din punct de vedere al diagnosticului. Astfel sunt infectiile cailor respiratorii care se exacerbeaza in sezonul rece in comparatie cu cel cald, cand sunt sporadice.
Cinci greseli care agraveaza raceala si gripa “Ia o aspirina si o sa-ti treaca“ – un sfat comun pe care-l primim atunci cand ne confruntam cu primele semne ale racelii. Cu toate acestea, ignorarea simptomelor timpurii este una dintre cele mai comune greseli care agraveaza majoritatea afectiunilor, inclusiv virozele respiratorii sau gripa...
Bronşita Bronşita reprezintă o reacţie inflamatorie a mucoasei bronşice la acţiunea unor factori infecţioşi sau fizico-chimici. Aceasta poate fi acută sau cronică.