Cele mai citite
 


INFECTIA CU HELICOBACTER PYLORI
miercuri, 2 martie 2011   ::   8 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

 

 
 
 
Una dintre problemele frecvente de sanatate este reprezentata de balonarea epigastrica (in capul pieptului) asociata uneori cu jena sau durere cu aceeasi localizare, simptome puse de obicei fie pe seama stressului, fie pe seama alimentatiei haotice, concluzia generala fiind: probabil ai gastrita!

 

 

Este si nu este asa. Exista o varietate larga de boli care se pot manifesta in acest mod, incepand de la o disfunctie provocata de stress, infectia gastrica cu bacteria Helicobacter, boli ale vezicii biliare si pana la gastrita si chiar ulcer. Pentru diagnosticarea corecta a patologiei este necesara prezentarea la medicul specialist gastroenterolog, care va sti sa indice analizele care pot ajuta diagnosticului diferential.
 
De multe ori balonarea si jena epigastrica se trateaza cu regim si protectori gastrici (de tipul Omeprazolului) si se constata ca simptomele persista sau reapar dupa terminarea tratamentului. Se poate ca de vina sa fie prezenta bacteriei Helicobacter la nivelul stomacului si/sau duodenului.
 
Aceasta bacterie, descoperita in anii 90, este dovedit implicata in aparitia balonarii epigastrice, jenei si chiar durerii in aceeasi regiune, corespunzand endoscopic fie unei mucoase perfect normale, fie modificarilor de gastrita sau ulcer. Helicobacter este larg raspandita in natura, infectia omului facandu-se pe calea “mainilor murdare” ca si in cazul hepatitei virale A (legume si fructe nespalate, apa, maini murdare). Nu s-a demonstrat inca posibilitatea transmiterii bacteriei de la om la om prin contact direct, insa cum membrii aceleasi familii mananca aceeasi hrana, posibilitatea prezentei Helicobacterului la mai multi din ei este foarte posibila.
 
Mare parte din persoanele care sunt infectate cu bacteria nu prezinta simptome, insa deoarece poate provoca gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal si chiar cancer gastric, este bine sa tratam infectia, chiar daca nu avem simptome, mai ales daca exista si alti factori ce pot agresa stomacul (fumatul, consumul frecvent si indelungat de antiinflamatorii) sau avem antecedente in familie de boli digestive (ulcer gastro-duodenal, cancer gastric).
 
Helicobacter pylori este considerat de catre medici cancinogen de ordinul I, adica are potential cancerigen extrem de ridicat. Acest lucru nu inseamna ca toate persoanele infectate vor face cancer (doar un mic procent ajunge intr-adevar sa prezinte aceasta boala, mai ales daca au un fond genetic predispus), ci doar ca trebuie tratata infectia. Pe langa cancerul gastric, Helicobacter poate determina, la un procent foarte mic de persoane predispuse, o forma de cancer sangvin-limfom, localizat insa la nivelul stomacului, boala destul de agresiva, ce presupune interventie chirurgicala si citostatice.
 
Se evidentiaza astfel clar necesitatea diagnosticarii corecte a simptomelor digestive dispeptice (balonare, jena epigastrica), tratarea corecta a infectiei cu Helicobacter si urmarirea posttratament a pacientilor atunci cand este cazul.
 
Exista numeroase teste pentru detectia prezentei acestei bacterii, fiecare fiind indicat intr-o anumita situatie:
-         detectia anticorpilor sangvini (IgG antiHelicobacter) este un test de rutina, asa-numit screening, destul de exact si usor de realizat (valoarea este una cantitativa, lucru esential pentru urmarirea eradicarii infectiei);
-         determinarea antigenului fecal (metoda calitativa foarte exacta) este indicat pentru diagnosticarea infectiei la copilul mic si pentru verificarea eradicarii;
-         testul rapid la ureaza necesita efectuarea endoscopiei superioare si prelevarea unui mic fragment de mucoasa gastrica care va reactiona cu o bandeleta de culoare daca exista bacteria - se indica pentru diagnosticarea infectiei, mai ales la cei cu simptome severe sau la care tratamentul initial de eradicare a esuat;
-         testul respirator la uree - metoda foarte exacta si usor de aplicat unei palete largi de persoane, insa scumpa si neaplicata inca la noi.
 
Tratamentul infectiei cu Helicobacter presupune combinarea unui protector gastric (gen Omeprazol) cu antibiotice, pe o perioada intre 7 si 14 zile. Exista mai multe scheme de tratament clasificate in 3 linii terapeutice, deoarece in ultima vreme folosirea frecventa a antibioticelor, nu neaparat pentru tratarea Helicobacterului, a dus la selectarea unor tulpini rezistente la medicamentele care erau in trecut de prima intentie. Schema cea mai folosita contine Amoxicilina si Claritromicina, administrate impreuna.
 
Daca pacientul prezenta initial un titru mare de anticorpi sau simptomele digestive persista sau reapar la scurt timp dupa incheierea tratamentului, se impune verificarea eficientei terapiei (eradicarea infectiei), fie prin redozarea titrului de anticorpi la 6-8 saptamani de la terminarea tratamentului (daca aceasta a fost metoda initiala), fie prin detectia antigenului fecal. Daca initial titrul de anticorpi a fost facut doar calitativ (adica +/-), detectia antigenului fecal este metoda de ales pentru verificarea eradicarii, deoarece anticorpii antiHelicobacter pot persista in sange pana la 1 an.
 
Desi pare o problema banala, infectia cu Helicobacter poate fi redutabila prin complicatiile pe termen lung pe care le poate genera cat si prin complexitatea testelor de diagnostic si tratamentului, astfel consultul la specialistul gastroenterolog fiind cea mai buna alegere.
 
Dr. Dana Bucur
Medic Specialist Gastroenterologie
Clinica de Diagnostic Gral

021/323.00.00 (02)
 

www.gralmedical.ro

 

Notare
Comentarii
de ghita
am esofagita biliara l a ,gastrita a antrala ,bulb cu mai multe ulcerati.spunetimi ce sa fac

de teodora
am fost diagnosticata cu helicobacter pylor medicul m-ia recomandat;ospamex ,fromilid,emanera sunt bune ? multumesc

de dr. Oana Iordache
Este in regula tratamentul.

de Administrator Medipedia
Pentru a primi un raspuns avizat din partea unui medic, va rugam sa postati intrebarile dvstra pe forum.

de denistean melaniza
am helicobacter ce sa fac medicul mia recomandat sa iau controloc trei luni de zile /ii bu
n /multumesc

de mariana .m
as dori sa mi spuneti si mi e daca h pylori produce si diaree si de ce desi sunt la al doilea tratament de h pylori am inca crampe si chiar diaree puteti sa clarificati daca este din cauza acestei infectii?va multumesc


de mircea
tratamentul contra acestei bacterii este cat se poate de simplu, stimulat sistemul imunitar, antibioticele nu isi fac efectul, sau, daca totusi se intampla acest lucru,de de moment. sunt destule tratamente naturiste cu succes deplin in scurt timp, dar...pacientul alege, merge pe alopatie sau homeopatie.

de Bănică Catalin
Am fost depistat in urma analizelor de stinge cu Heliobacter Pilor am făcut tratamentul de doua ori degeaba iau zilnic Controloc de 20 de vreo 2 ani este bine sau trebuie sa mai urmez alt tratament?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infecția cu Helicobacter Pylori în afecțiunile gastrointestinale Știați că infecția cu Helicobacter Pylori reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții întâlnite la om și că peste 70% din pacienții infectați cu această bacterie sunt asimptomatici?
Infecţia cu bacteria Helicobacter Pylori Helicobacter Pylori este o bacterie spiralată şi ciliată care trăieşte la nivelul stomacului la persoanele infectate, într-un mediu acid ostil, la care este adaptată perfect. Aproape 50% din populaţia globului şi peste 60% din populaţia României este infectată cu H.P. Totuşi, numai 10% din cei infectaţi...
Top 4 factori de risc pentru apariția cancerului gastric Cancerul gastric este boala care ucide în fiecare an 20 de români la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticată tardiv, când operația este complexă și presupune multe riscuri, iar speranța de viață scade considerabil.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Berea, un posibil scut împotriva infecţiei cu Helicobacter Pylori Consumul moderat de bere poate preveni cu până la 17% riscul infecţiei cu Helicobacter Pylori şi poate facilita eradicarea bacteriei datorită efectului său antibacterian arată un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie.
Indigestia alimentara Indigestia apare dupa o masa copioasa si esta mai frecventa la persoanele care au probleme cu stomacul, ficatul sau pancreasul. Aceasta are o actiune mai frecventa vara, cand alimentele se pot altera mult mai rapid. Primele simptome care apar in indigestia alimentara sunt durerile puternice...