Cele mai citite
 


Formaţiunile politice care susţin coaliţia de guvernământ semnează protocolul de colaborare
miercuri, 2 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Formaţiunile politice care susţin coaliţia de guvernare semnează miercuri protocolul care consfinţeşte parteneriatul dintre PDL, UDMR, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale.
Ceremonia de semnare a protocolului de colaborare guvernamentală şi parlamentară între formaţiunile politice din interiorul coaliţiei aflate la guvernare va avea loc la Palatul Parlamentului.
Premierul Emil Boc a fost mandatat pe 21 februarie de conducerea centrală a PDL să semneze, în numele partidului, protocolul de colaborare a coaliţiei ce susţine Executivul, documentul având ca 'obiectiv major şi ambiţios' câştigarea alegerilor din 2012 şi continuarea guvernării.
Scopul protocolului este 'ca actuala coaliţie să aibă posibilitatea, prin măsurile pe care le va lua în 2011 şi 2012, să pregătească terenul pentru a obţine cu un vot mai mult decât opoziţia în alegeri în vederea continuării guvernării', afirma Emil Boc săptămâna trecută la postul public de televiziune.
Printre obiectivele documentului se numără relansarea economiei, asigurarea stabilităţii macroeconomice, accelerarea absorbţiei fondurilor europene, susţinerea mediului de afaceri şi promovarea parteneriatului public-privat.
Liderii UDMR, UNPR şi ai minorităţilor naţionale s-au declarat de acord să asigure în continuare stabilitatea guvernării în formula actuală până la alegerile parlamentare de la finele anului viitor, însă fiecare a adus în discuţie propriile doleanţe.
Uniunea Democrată Maghiară doreşte adoptarea cât mai rapidă a legii privind statutul minorităţilor naţionale, care stagnează de ani de zile în Parlament. Noul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa va fixa un termen pentru adoptarea acestei legi.
'Va fi în protocol în agenda noastră pentru 2011-2012 şi cu termen. Va fi cu termen. Este un lucru important. (...) Stă de 3-4 ani în Parlament, au avut loc dezbateri publice transparente, nimeni nu mai are nici un argument nou pro sau contra. Şi eu cred că dacă există voinţă politică, există majoritate în Parlament, la Camera Deputaţilor, atunci proiectul poate fi adoptat, votat foarte repede. Dacă nu există o majoritate, avem o problemă', a afirmat Kelemen Hunor.
Noul lider al maghiarilor a reiterat că UDMR nu are deocamdată niciun motiv pentru a ieşi de la guvernare.
În schimb, vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde şi-a avertizat propriul partid că în UDMR există şi voci care contestă rămânerea la guvernare alături de democrat-liberali. 'PDL nu trebuie să excludă faptul că în UDMR există voci care contestă utilitatea continuării la guvernare alături de noi', a declarat Frunzăverde.
UDMR deţine trei portofolii şi funcţia de vicepremier în Cabinetul condus de democrat-liberalul Emil Boc. Uniunea este reprezentată în Guvern de vicepremierul Marko Bela, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ministrul Sănătăţii, Cseke Attlia.
UNPR doreşte să îşi poată aplica în cadrul coaliţiei de guvernare strategia sa socială care vizează indexarea pensiilor, readucerea salariilor bugetare la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate, impozitarea averilor.
''În proiectul de protocol al coaliţiei care va susţine Guvernul până la finalul acestui ciclu electoral este prevăzută în mod expres indexarea pensiilor cu rata inflaţiei începând cu 1 ianuarie 2012 plus o creştere. (...) Nu am renunţat la ideea taxării averilor mari şi foarte mari. Nu am renunţat la obiectivul de a readuce salariile bugetare la nivelul din 30 iunie 2010. Pentru noi aceste priorităţi rămân valabile'', a punctat preşedintele UNPR, Marian Sârbu.
Progresiştii deţin în Guvern portofoliul Apărării Naţionale prin ministrul Gabriel Oprea.
La rândul său, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a precizat că nu este 'foarte confortabil' cu o serie de prevederi din proiectul de protocol al coaliţiei de guvernare şi va cere probabil eliminarea unor puncte din document.
'Sunt câteva lucruri care nu ţin de decizia noastră iniţială de acum mai bine de un an, când am anunţat foarte clar în ce constă acţiunea grupului nostru, am spus sprijin parlamentar limitat. Nu ţin nici de obiective pe care să avem un punct de vedere cât de cât apropiat. Chestiunile acestea s-ar putea să cerem să le scoatem din protocol', a afirmat Pambuccian.
Totodată, grupul minorităţilor naţionale şi-a exprimat dorinţa ca valabilitatea protocolului să se oprească la momentul alegerilor parlamentare din 2012.
Minorităţile naţionale altele decât cea maghiară nu sunt reprezentate în Cabinet, ci asigură sprijin parlamentar actualului Guvern.
Executivul condus de premierul Emil Boc este susţinut în Parlament de o majoritate formată din PDL, UDMR, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale, în opoziţie aflându-se PSD, PNL şi PC care s-au reunit în alianţa politică Uniunea Social Liberală. Partidele din opoziţie au încheiat şi ele un protocol de colaborare parlamentară valabil până la încheierea actualei legislaturi în 2012. Protocolul opoziţiei interzice negocierile pentru susţinerea oricărui proiect de lege promovat de Guvern sau de parlamentarii puterii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
Marko Bela: Opoziţia face o greşeală enormă crezând că pentru UDMR contează numai puterea (interviu) Vicepremierul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că opoziţia face o greşeală "enormă" crezând că pentru UDMR importante sunt numai puterea şi guvernarea, catalogând drept "infantile" afirmaţiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun că, dacă UDMR nu va trăda acum puterea...
Boc: Ministrul Sănătăţii, mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fost mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege a Sănătăţii, a anunţat luni premierul Emil Boc, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
UPDATE/ Boc: Ministrul Sănătăţii, mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fost mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege a Sănătăţii, a anunţat luni premierul Emil Boc, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
Marţi va fi prezentat un proiect de act normativ pentru acordarea de indemnizaţii compensatorii pentru bugetari Bucureşti, 20 mar /Agerpres/ - Autorităţile vor elabora un proiect de act normativ prin care să poată fi acordate indemnizaţii compensatorii salariaţilor din sistemul bugetar, astfel încât salariile acestora să ajungă din nou la nivelul celor din decembrie 2009, a declarat, sâmbătă, după discuţiile de...