Cele mai citite
 


Broaştele ţestoase sunt animalele cele mai ameninţate de dispariţie
miercuri, 2 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Geneva, 2 mar/Agerpres/ - Ca şi tigrii şi urşii panda, broaştele ţestoase sunt şi ele ameninţate de dispariţie. Dintre cele 328 specii cunoscute, jumătate sunt în pericol mare să dispară, arată un raport al IUCN (Uniunea internaţională pentru conservarea naturii), citată de site-ul maxisciences.com.
Raportul IUCN afirmă că, dacă nu se face nimic, 25 de specii din cele 328 existente vor dispărea definitiv peste câţiva ani.

Cea mai ameninţată specie este ţestoasa Pinta, o subspecie a ţestoasei gigant din Galapagos. Din această specie mai există un singur exemplar, numit 'Lonesome Georges'. După moartea lui Georges, specia Pinta va dispărea.

O altă specie sever ameninţată este ţestoasa gigant cu carapace moale din Yangtze, care trăia în China şi Vietnam. Odată cu urbanizarea rapidă a acestor regiuni ale globului, habitatul lor a fost total distrus şi, în prezent, nu mai există decât patru exemplare în grădini zoologice chineze. Ca şi în cazul ţestoaselor Pinta, oamenii de ştiinţă n-au reuşit să le facă să se reproducă.

Cele mai mari ameninţări la adresa ţestoaselor sunt fără îndoială sărbătorile religioase şi medicina tradiţională din China. 'Într-o singură piaţă din Dacca, Bangladesh, aproape 100.000 de ţestoase sălbatice sunt vândute pentru a fi pregătite cu ocazia unei sărbători religioase, o dată pe an', arată IUCN. În China, medicina tradiţională foloseşte ţestoase în mod regulat. În plus, sunt vândute şi ca animale domestice.

Se apreciază că opt milioane de broaşte ţestoase au căzut în capcane şi au fost ucise în plasele pescarilor vietnamezi din 1990. Unele organizaţii pun în aplicare 'alianţa pentru supravieţuirea ţestoaselor', care încearcă să apropie masculi şi femele din aceeaşi specie pentru a le asigura descendenţi. Această acţiune, pe lângă că sensibilizează localnicii, permite braconierilor să se convertească (îndeosebi în India).

Lupta este însă dificilă pentru că, cu cât ţestoasele sunt mai rare, cu atât preţul lor de vânzare creşte şi unele specii foarte căutate pot fi achiziţionate cu sume foarte mari, încheie IUCN.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aproape 25.000 de plante şi animale pe cale de dispariţie (IUCN) Aproximativ 24.216 de specii animale şi vegetale sunt pe cale de dispariţie în lume, potrivit ultimei liste roşii publicate joi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii şi a Resurselor Naturale /IUCN/, informează site-ul MaxiSciences.
O lume fără masculi: un raport mondial avertizează asupra prăbuşirii virilităţii Cel mai serios raport mondial privind prăbuşirea virilităţii pornind de la animale şi până la fiinţele umane, care este dat publicităţii luni, susţine că vina pentru acest fenomen revine celor 100.000 de agenţi chimici pe care omenirea i-a deversat în pământ, apă şi atmosferă, având numai o vagă idee...
China furnizează 85 % din produsele contrafăcute din UE (raport) Principală sursă a produselor contrafăcute care sosesc în Europa, China a căpătat putere în 2010 şi a furnizat 85 % din produsele confiscate la frontierele Uniunii Europene, relevă joi Comisia Europeană într-un raport privind intervenţiile vamale, relatează AFP.
Proiect privind conservarea speciilor şi habitatului în Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia (vest) beneficiază de aproape 2 milioane de lei pentru conservarea a aproape 30 de specii şi a unui habitat, printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.
INTERVIU/Dumitru Băiculescu(ANSVSA):România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES...
Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia îşi conservă zecile de specii şi habitatul, cu circa 2 milioane de lei Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia beneficiază de aproape 2 milioane de lei pentru conservarea a aproape 30 de specii şi a unui habitat, printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.