Cele mai citite
 


Premieră mondială în Elveţia: operaţii pe creier cu ultrasunete
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Zurich, 1 iulie /Agerpres/ - Neurochirurgi elveţieni au efectuat în premieră mondială intervenţii chirurgicale pe creier fără să fie nevoie să deschidă cutia craniană graţie utilizării de ultrasunete, a anunţat luni Universitatea din Zurich, relatează AFP.

Daniel Jeanmonod şi Ernst Martin au aplicat la chirurgia intracraniană tehnica ultrasunetelor focalizate de înaltă energie (UFHI), deja utilizată de mai mulţi ani în ginecologie şi pentru lupta împotriva cancerului de prostată.

În cursul unui studiu clinic început în septembrie 2008, zece adulţi au suferit intervenţii, încununate de succes şi fără complicaţii. Ele au fost efectuate fără narcoză, pe pacienţi complet conştienţi şi în mod ambulatoriu.

În cursul intervenţiilor, 1.024 de emiţători trimit valuri de ultrasunete prin calota craniană. Creşterea temperaturii astfel generată este constant sub control.

Bolnavii trataţi sufereau de dureri neuropatice, a precizat Dr. Martin. Această patologie caracterizează în special persoanele tetraplegice sau care au suferit o amputare. Deoarece creierul nu mai primeşte semnale de la membre, nervii săi trimit stimuli care antrenează durerea. Ultrasunetele au permis neutralizarea acestor stimuli.

Cercetătorii elveţieni speră să extindă aria de utilizare a ultrasunetelor la tumori pe creier sau intervenţii ca urmare a unor accidente vasculare cerebrale. AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Satu Mare: Operaţii de cataractă cu ultrasunete la Spitalul Judeţean Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare efectuează, începând de luni, operaţii de cataractă folosind ultrasunete, cu ajutorul unui aparat în valoare de 50 000 de euro, oferit "in demo" de o firmă secţiei de Oftalmologie.
Timiş: Operaţii în premieră la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean O echipă de specialişti din Clinica Universitară de Urologie a Spitalului Judeţean Timişoara a realizat, în premieră naţională, două tipuri noi de intervenţii la nivelul prostatei, folosind tehnologie de ultimă generaţie.
O bombă gata să explodeze! Anevrismul de aortă Tumefacţiile, dilataţiile de pe suprafaţa celei mai mari artere a organismului uman care apar fără nici un simptom, vă ameninţă viaţa la fel ca o bombă gata să explodeze. În baza noilor metode de diagnosticare şi tratament, este posibil ca această bombă să fie anihilată înainte să explodeze...
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
O femeie din Brazilia a devenit cleptomană după ce a suferit câteva operaţii estetice O femeie din Brazilia care a suferit câteva operaţii estetice de mărire a sânilor şi de eliminare a excesului de grăsime de pe abdomen a devenit pentru o perioadă de câteva săptămâni cleptomană, iar cazul ei a fost analizat de specialişti şi concluziile au fost publicate în revista BMJ Case Reports,...
România, printre ţările europene cu cea mai ridicată rată de mortalitate neexplicată după operaţii necardiace România figurează pe locul al treilea, după Letonia şi Polonia, printre ţările europene cu cea mai ridicată rată a deceselor postoperatorii neexplicate în rândul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale necardiace, informează vineri irishhealth.com, citând un amplu studiu realizat în 28 de...