Cele mai citite
 


Harghita: Reparaţii capitale şi dotări noi la Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean
joi, 3 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va intra într-un proces de reabilitare şi va fi dotată cu echipamente noi, extrem de necesare screeningului pentru cancerul de sân şi cancerul de colon.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că în cadrul Programului naţional de oncologie, în trimestrul doi al anului, se vor primi fonduri destinate modernizării secţiei de profil. Pe lângă reparaţiile capitale, Secţia de oncologie va primi şi finanţare pentru un mamograf şi un colonoscop, de care unitatea sanitară are mare nevoie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc nu mai dispune de un mamograf de aproximativ doi ani, iar femeile care aveau nevoie de această investigaţie trebuiau să meargă la Braşov sau Târgu Mureş. De asemenea, colonoscopul este depăşit moral.
''Aceste echipamente sunt foarte importante întrucât, în sistemul sanitar românesc, screeningul oncologic este foarte slab reprezentat. (...) Avem mare nevoie de ele, întrucât se moare din boli oncologice nepermis de mult'', a declarat dr. Demeter.

La rândul său, şeful Secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Csiki Csongor, care este şi singurul oncolog din Harghita, a afirmat că, folosind cele două aparate, se pot depista în faza incipientă cazurile de cancer de sân şi de colon, iar în urma intervenţiilor chirugicale se poate asigura vindecarea a 90% dintre cazuri.

El a explicat, pentru AGERPRES, că trei sferturi din totalul cazurilor de cancere înregistrate în Harghita sunt de col uterin, colon şi sân, iar screeningul se face cu aparatură doar în cazurile de cancer de colon şi de sân, întrucât cancerul de col uterin se depistează în urma testelor locale efectuate.
Potrivit sursei citate, în ultimii cinci ani s-a schimbat spectrul cancerelor, fiind înregistrate multe cazuri care înainte erau destul de rare, cum ar fi cancerul de pancreas sau cel testicular.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Mamograf şi colonoscop performante, la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost dotat cu un mamograf şi un colonoscop performante, de care unitatea sanitară avea mare nevoie.
Harghita: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc are nevoie de un RMN Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc are nevoie de un aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), atât pentru noua secţie de neurochirurgie care urmează să se înfiinţeze, cât şi pentru pacienţii care sunt nevoiţi să meargă în judeţele învecinate pentru o astfel de investigaţie.
SCJU Târgu Mureş continuă programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureş a anunţat miercuri că va continua şi în acest an programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, având disponibile peste 5.000 de teste pentru depistarea precoce a acestei afecţiuni.
Mureş: Suplimentare de fonduri pentru programul de screening gratuit al cancerului de col uterin Reţeaua de screening pentru cancerul de col uterin a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a primit fonduri suplimentare pentru alte 2.500 de teste Babeş-Papanicolau, care vor fi utilizate până la sfârşitul acestui an, a anunţat miercuri Biroul de Presă al SCJU Târgu Mureş.
Contractul de finanţare pentru reabilitarea ambulatoriului Spitalului Judeţean Harghita, semnat Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va fi reabilitat şi dotat din fonduri europene, după ce Consiliul Judeţean Harghita a câştigat un important proiect în cadrul Programului Operaţional Regional.
DNA a trimis în judecată un medic oncolog pentru 52 de infracţiuni de luare de mită Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a medicului specialist în oncologie Csiki Csongor, şef al Compartimentului Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi coordonator judeţean al Programului...